aytac55

En Sonunda Başlıyor...

Önerilen İletiler

Kök hücre umuduna 500 gönüllü denekSağlık Bakanlığı'nın izniyle omurilik yaralanmalarında kök hücre uygulaması yapılacak

06.11.2009 11:58felclimini.jpg Deniz BİLİROĞLU/ ANKARA

TÜRKİYE'de ilk kez, Sağlık Bakanlığı'nın izniyle omurilik yaralanmalarında kök hücre uygulaması yapılacak. 10 kişiye yapılacak kök hücre tedavisine yaklaşık 500 kişi gönüllü denek olmak için başvurdu.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Nöroşirürji Kliniğinde kurulan kök hücre araştırma laboratuvarında, hayvanlarda deneysel kök hücre araştırmalarının bir kısmı tamamlandı, bir kısmı da hala devam ediyor. İnsanlarda yapılacak bu araştırma ise Türkiye'de yeni araştırma yönetmeliklerine göre izin verilen ilk araştırma olacak.

Bu alanda ilk kez klinik çalışma yapılacağını belirten Doç. Dr. Ayhan Attar, "Hastalar, kendi kendilerine iyileşme şansı en az olan ve çok ciddi omurilik yaralanmasına uğramış 10 kişi gönüllü seçilecek. Sonuçlarını da 6 ay içinde görmeye başlayacağız" dedi.

ÜCRETSİZ YAPILACAK

Başvurunun çok fazla olduğunu söyleyen Attar şu bilgileri verdi:

"Hastaların en az 17 yaşında olması gerekiyor. Hastaların kimlik bilgileri gizli kalacak. Uygulama 15 Kasım'da başlayacak ve ücretsiz yapılacak. Hastaların tüm masrafları sponsor firmalar tarafından karşılanacak. Ayrıca Sağlık Bakanlığı'nın öngördüğü sigorta işlemlerinden geçecekler."

150 OMURİLİK FELÇLİ

Uygulamanın Sağlık Bakanlığı desteğiyle yapılacak olmasından dolayı güvendiklerini belirten Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Genel Sekreteri Gülüm Yalçın, tedavinin olumlu sonuçlanmasını umut ettiklerini söyledi.

Yalçın, "Türkiye'de son verilere göre 150 bin omurilik felçlisi var. Omurilik yaralanmalarının başlıca nedenleri trafik kazaları, inşat ya da ağaçtan düşme, sığ suya atlama, yanlış yapılan ameliyatlardır" dedi.

KÖK HÜCRE NEDİR?

Kök hücre insanın ana rahminde döllenmesinden sonra oluşmaya başlayan ilk hücreler. Bu hücrelerin diğer organlara dönüşme yeteneği olduğundan ileride bu kök hücrelerle yeni tedavi yöntemleri geliştirilebileceği öne sürülüyor.

Uzmanlar, kürtaj kliniklerindeki artık embriyolardan ya da bir kişinin hücre çekirdeğinin donör bir yumurtaya yerleştirilerek füzyonla elde edilen embriyondan sağlıyor.

Teoride Alzheimer, kanser, parkinson gibi pek çok hastalık için çare olabileceği söyleniyor. Henüz insanlar üzerinde geniş çaplı denenmediğinden tam olarak nasıl bir sonuç sağlayacağı da kestirilemiyor.

Muhafazakârlar yeni bir embriyonun yeni bir hayat olduğunu söyleyerek, etik açıdan kürtaja karşı çıktıkları gibi yok etmek üzere yeni bir embriyon üretilmesine de itiraz ediyorlardı. Ancak son dönemde yapılan araştırmalar yeni kök hücre elde edilebilmesi için embriyon üretilmesine gerek kalmadığını ortaya koydu. Mevcut kök hücreler kullanılarak kişiden elde edilen deri hücresi yeniden programlanıyor, yeni ve genç kök hücre sağlanıyor.

  • Like 1

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Guest ELWAN

kimlik neden saklanıyo anlamadım .

umarım başvuranlar yaş ne olursa olsun iyi sonuç alırlar .

herşeyin hayırlısı.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap