k@lpsizim_85

ALO Sosyal Yardım Hattı 144' Hizmete Girdi

Önerilen İletiler

ALO Sosyal Yardım Hattı 144' hizmete girdi

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, yoksullukla etkin mücadelede fakir ve muhtaç vatandaşlara yönelik olarak hayata geçirilen ALO 144 yardım hattının startını verdi.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, yoksullukla etkin mücadelede fakir ve muhtaç vatandaşlara yönelik olarak hayata geçirilen ALO 144 yardım hattının startını verdi.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü'nde gerçekleşen törende Bakan Yazıcı, yeni uygulamaya geçen ALO Sosyal Yardım Hattı 144 ve Sosyal Yardım Bilgi Sistemi'ni basın mensuplarına tanıttı. Hükümetin sosyal yardımları ekonomik ve toplumsal kalkınmanın bir aracı olarak gördüğünü belirten Yazıcı, bu doğrultuda yardım programları ve harcamaların şekilleneceğini söyledi. Bakan Yazıcı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü tarafından 10 kişiden oluşan bir çağrı merkezi kurulduğunu ifade ederek, "2009 yılında yapılan sosyal yardım harcamalarına bakıldığında toplam kaynağın yüzde 55'inin eğitim yardımlarına, yüzde 10'unun da proje desteklerine ayrıldığı görülmektedir. Bir anlamda yoksullukla mücadelede orta ve uzun vadeli bir strateji izlendiği ve yoksulluğun temel nedenleri olarak adlandırılan 'eğitim yetersizliği' ve üretim sürecine katılamama gibi sorunların aşılması için çalışmalar yürütülüyor" dedi.

Bakan Yazıcı, Sosyal Yardım Bilgi Sistemi'nin de hayata geçtiğini belirterek, bu proje ile tek adımda hizmetten tek tuşta hizmet dönemine geçiş yaptıklarını söyledi. 6 aylık bir çalışma ile E-Devlet uygulamasına geçirdiğini ifade eden Yazıcı, sosyal yardım bilgi sisteminde yapılan hizmetleri şöyle sıraladı:

"İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü MERNİS veritabanından adres bilgileri, nüfus aile kişi ve kayıt bilgileri, Vakıflar Genel Müdürlüğü veri tabanından kişinin muhtaç aylığı alıp almadığına dair bilgiler, Sosyal Güvenlik Kurumu veritabanından kişinin sosyal güvencesinin olup olmadığı ve sağlık hizmetlerinden yararlanıp yararlanmadığı, Sağlık Bakanlığı veri tabanından kişinin yeşil kartı olup olmadığı, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nden kişinin gayrimenkulü olup olmadığı, hali hazırda sistem çalışır durumda olup 10 farklı kurumdan 24 ayrı sorgulama yapılabiliyor."

Yapılan bu uygulama ile yoksul vatandaşların yardıma erişim sürecinin kısalacağını söyleyen Bakan Yazıcı, bu sorgulamalar neticesinde aylık 3 milyon evrakta tasarruf edileceğini anlattı. Yazıcı, ayrıca 5 milyon TL yol parasının vatandaşın cebinde kalacağını belirterek, ortalama başvuru süresinin 3 ile 15 günden 7 saniyeye indirileceğini anlattı. SOYBİS'in hayata geçmesi ile birlikte 5 aylık sürede 41 milyon ulaşım ve evrak masrafı gerçekleşeceğini dile getiren Bakan Yazıcı, 15 milyon evrakın ortadan kalkacağını belirtti. Bakan Yazıcı, Sosyal Yardım Bilgi Sistemi'nin devreye girmesiyle birlikte 17 belgenin istenmeyeceğini sözlerine ekledi.

Net Gazete

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap