Berrin

Felçli Köpek Kök Hücre Tedavisiyle Yürüdü

Önerilen İletiler

kopek.jpg

Felçli Bodur Alman köpeği, kök hücre tedavisinden sonra yürümeye başladı. Burnundan alınan kök hücrelerin, sırtındaki hasarlı omurgaya yerleştirilmesiyle iyileşen Henry isimli köpeğin kuyruğunu da sallamaya başladığı belirtildi.

The Telegraph gazetesinde yer alan habere göre, bir yıl önce, bacağındaki yürüme yeteneğini kaybeden 6 yaşındaki köpeğin parçalanan diski kök hücreler ile yapılan ameliyatla başarılı bir şekilde tamir edildi. Cambridge Üniversitesi Veterinerlik Okulu'ndan bilim adamları tarafından yapılan tedavinin omurgası yaralanan insanlara da uygulanabileceği ifade edildi.

Henry'nin sahibi Sarah Beech, ise duruma çok şaşırdığını belirterek, "Hakikaten inanılmaz, Henry'nin tekrar yürüyebildiğini hiç sanmıyordum. Ama şimdi küçük küçük adımlar atmaya başladı. Minik köpeğim tekrar hayata döndü" dedi.

Bir yıl önce köpeğini yerden tutup kaldırdığında acı acı havladığını söyleyen 34 yaşındaki Sarah Beech, bundan 2 gün sonra köpeğinin yürüyemediğini belirtti. Veterinere gittiğinde sırtındaki disklerin omuriliğine dayandığını ve arka bacaklarının yürüme kabiliyetini kaybettiğini öğrendi.

Henry'nin omurgasındaki baskıyı hafifletmek için ameliyat edildiği, ancak bunun işe yaramaması üzerine köpeğin Cambridge Üniversitesi'ndeki deneye kaydedildiği açıklandı. Mart ayında köpeğin burnundan alınan hücrelerin, 4 hafta sonra omurgasına geri enjekte edildiği ve bir ay sonra Henry ilk adımlarını atmaya başladığı belirtiliyor.

Deneyi gerçekleştiren veteriner doktorlar, omurgası yaralanan birçok köpeğin geleneksel yöntemlerle tedavi edilip iyileştiğini söyleyerek, ancak bazı durumlar için bu prosedürün uygulandığını açıkladılar. Kök hücrelerin, yeni sinir lifi gelişimini destekleyen burnun arka kısmından alındığını söyleyen doktorlar, hücre sayısını artırdıklarını, temizlediklerini ve yeni hücre liflerinin gelişmesine olanak sağlayan omurganın hasarlı bölgesindeki hücrelerin yerine koyduklarını sözlerine eklediler.

Ayrıca, doktorlar önümüzdeki yıllarda daha ilerlemiş sonuçlar almayı planladıklarını ve bu tedavi yönteminin insanlara yardım etmek için de kullanılabileceğini kaydettiler.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap