k@lpsizim_85

Terim Hakeme Uymasaydı Afrika Hayal Olmazdı

Önerilen İletiler

TERİM HAKEME UYMASAYDI AFRİKA HAYÂL OLMAZDI

terim.jpg Çaba verdik, gönülden istedik, tek yürek olduk yetmedi. A Millî Futbol Takımı'mız, 2010 Dünya Kupası Avrupa elemeleri 5. Grup'taki 8. maçında hayallerini Bosna'da bıraktı.

Dost ülkeyle deplasmanda 1-1 berabere kalan Ay-Yıldızlılar için Afrika trenine binmek neredeyse imkânsız hale geldi. Tren geri döner mi bilinmez; ama yaşadığımız trajedi ilk değil. Daha önce Millî Takım'ımızı çalıştıran teknik adamlar, Bosna-Hersek'in 4 puanlık avantajının futbolcularımız üzerinde baskı oluşturduğunu düşünüyor. Tecrübeli hocalar, Fatih Terim'in Portekizli hakem Bartolo tarafından haksız yere tribüne gönderilmesine rağmen hakemle çok fazla uğraşmasını doğru bulmuyor. Fatih Terim'in yokluğundaki otorite boşluğunu yardımcılarının dolduramadığına işaret eden Sepp Piontek, Ersun Yanal, Coşkun Özarı ve Tınaz Tırpan, futbolcuların da bundan olumsuz yönde etkilendiğine dikkati çekiyor.

Fatih Terim ve öğrencileri, Bosna-Hersek maçına kadar zayıf rakiplerine adeta puan saçtı. Belçika'ya Türkiye'de, grupta hiçbir iddiası bulunmayan Estonya'ya deplasmanda verilen puanlar bu kötü tabloyu oluşturdu. Bosna'yı evinde yenen, deplasmanda bir puan almasına rağmen rakibinden 4 puan geride olan Ay-Yıldızlılar, tüm dünyanın gözünün üzerinde olacağı bir turnuvaya artık çok uzak. Tarihinin en iyi jenerasyonlarından birine sahip olan A Millî Takım'ımızın iniş-çıkışlı grafiği futbol kamuoyunu da hayli şaşırtıyor. Euro 96'ya katıldıktan sonra Fransa 98'i pas geçen, Euro 2000'de çeyrek final oynayıp bunu 2002'deki Dünya 3.lüğüyle süsleyen Türkiye, Portekiz 2004 ve Almanya 2006'ya gidemedi. 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda ise bronz madalyayı boynuna takan Millîler, Afrika 2010 umutlarını tüketmek üzere. Euro 2008'in hemen ertesinde Türkiye'nin Afrika 2010'a damga vuracağını düşünen Millî Takım'ımızın eski teknik direktörleri şimdi aynı görüşe sahip değil. Hepsinin birleştiği ortak nokta ise Fatih Terim'in gerilime ön ayak olduğu.

Gerginliğimizi 'akıllara durgunluk verecek cinsten' olarak yorumlayan Ersun Yanal, Emre'nin gördüğü sarı kartı çok saçma bulurken, Fatih Terim'in de tribüne gönderilmesiyle takımın dengesinin bozulduğunu ve depresyona girdiğini söylüyor. Karşılaşmayı Bosna'ya kendi elimizle verdiğimize işaret eden Ersun Yanal, "Öne geçmişiz, canlı bombayı rakibin kucağına bırakmışız; ama gerilen yine biz olduk." diyor. Tınaz Tırpan ve Coşkun Özarı'nın ortak görüşü ise Fatih Terim'in saha içinde otoriter bir antrenör olduğu. Bir teknik adamın tribüne çıkmasının oyuncularını olumsuz etkileyeceğine dikkati çeken Tınaz Tırpan, "Fatih Terim oyunu içeride yaşayan, yönlendiren bir hoca. Terim tribüne çıktığında yerine Oğuz baktı. İkisi aynı seviyede değil. Bu, bizim için büyük bir handikap oldu." şeklinde konuşuyor. Tırpan, Boşnakların 4 puan önde olmalarının da futbolcularımız üzerinde strese yol açmış olabileceğine işaret ediyor. Fatih Terim'in tribüne gönderilmesini yanlış bulmayan; ancak kararı 'ağır' olarak nitelendiren Coşkun Özarı ise şu değerlendirmeyi yapıyor: "Bir teknik direktör hakemle fazla uğraşmamalı. Saha içinde olsaydı daha etkili olabilirdi. Futbolcuları bu olay olumsuz etkilemiş olabilir. Eğer Bosna gider biz gidemezsek Türk futbolu adına büyük bir kayıp olacak."

Federasyon'dan destek yok

fBosna deplasmanında kendisini tribüne gönderen hakem hakkında çok sert ifadeler kullanan Millî Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim, Futbol Federasyonu'ndan destek görmedi. Başkan Mahmut Özgener, hakemler hakkında konuşmanın gereksiz olduğunu dile getirdi. Özgener, sahada büyük bir hata yapılsa dahi bunun futbolun içinde olduğunu belirtti. Federasyon'dan bir yönetici ise hakemin Türkiye'yi sistematik şekilde durdurmaya çalıştığı iddiasına katılmadı: "FIFA, Türkiye'nin Dünya Kupası finallerinde yer almasını Bosna'dan çok ister."

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap