Berrin

Mide Kanserine Umut Işığı...

Önerilen İletiler

"Klinik çalişmalarinin tamamlanmasiyla dünyada mide kanserinden ölümler sona erecek."

Atatürk Üniversitesi Tip Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dali öğretim üyesi Doç. Dr. Halis Süleyman'in mide kanseriyle ilgili laboratuar ortamindaki araştirmasiyla ilgili bilimsel makalesi, 26 Ağustos'ta ABD'nin ünlü `International Journal Of Canser' dergisinde yayinlandi. Doç. Dr. Süleyman'in 5 uzmandan oluşan ekiple, üç ayri gruptaki deney hayvanlarinda mide kanseri dokusu oluşturduktan sonra, kortizol verip deney yapti. Adrenalin düzeyi normal olanlarda kortizol, kanserli dokuyu değiştiremedi. Ama kortizol sayesinde, adrenalin düzeyi azaltilanlarda yüzde 80, böbrek üstü bezleri çikarilan ve hiç adrenalin salgisi olmayanlarda yüzde 100 başari elde edildi. Mide kanserinden yilda 900 bin insanin hayatini kaybettiğini söyleyen Doç. Dr. Süleyman, "Biz deney hayvanlarinda vücudun savunma mekanizmasini artirarak mide kanserini yenmeyi başardik. Yaptiğimiz patent başvurusu kabul edildi. Bir yil içerisinde klinik çalişmalar tamamlanirsa ve dünyada mide kanserinden ölümler sona erer" dedi.

Gazeteport'ta yayinlanan habere göre; Atatürk Üniversitesi Tip Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dali öğretim üyesi Doç. Dr. Halis Süleyman, 2 yil önce ülserin, böbrek üstü bezlerinin salgiladiği kortizol ve adrenalin arasindaki dengenin bozulmasindan kaynaklandiğini bilimsel olarak ortaya çikarmasinin ardindan, mide kanseri çalişmalarini yoğunlaştirdi. Kimyasal madde kullanarak üç ay içinde 115 gram erkek kemirgen deney hayvaninin (siçan) midesinde kanser dokusu oluşturan Doç. Dr. Süleyman, önce ilaçla vücudun adrenalin salgilamasini durdurdu. Midesinde kanser oluşan deneğe kortizol veren Doç. Dr. Süleyman başkanliğinda Prof. Dr. Cemal Gündoğdu (patolog), Yrd. Doç. Dr. Zekai Halici, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Hacimüftüoğlu, Dr. Elif Çadirci'dan oluşan ekiple kanserli dokunun tamamen ortadan kalktiğini bilimsel olarak ispatladi.

IKI KEZ KALP KRIZI GEÇIRDI, AMELIYAT OLDU

Dünyada her yil 900 bin insanin mide kanserinden hayatini kaybettiğine dikkati çeken Doç. Dr. Süleyman, üç ayri grup üzerinde uzun yillara dayanan bir çalişma sonucunda başariya ulaştiklarini bildirdi. Çalişma dönemi içinde iki kez kalp krizi geçirdiğini ve iki ay önce de baypas ameliyati olduğuna işaret eden Doç. Dr. Süleyman, şunlari söyledi:

"Çok yorucu bir çalişma temposunun ardindan sağlik açisindan önemli ve ciddi bir başariya ulaştik. Siçanlara önce kanser oluşturan madde verildi. Adrenalin düzeyi normal olanlarda kortizol, kanserli dokuyu değiştiremedi. Ama kortizol, adrenalin düzeyi azaltilanlarda yüzde 80, böbrek üstü bezleri çikarilan veya hiç adrenalin salgisi olmayan siçanlarda ise yüzde 100 başari elde ettik. Biz siçanlarda vücudun savunma mekanizmasini artirarak mide kanserini yenmesini sağladik. Çalişmamizin haklarini koruyabilmek için patent başvurusu yaptik. Yapilan inceleme sonrasi patent kabul edildi. Daha sonra çalişmamiz Amerika'nin ünlü dergisi `International Journal Of Canser'de bilimsel makale, geçen 26 Ağustos'ta yayinlandi. Ayrica bu derginin şef editörü bu çalişmamizi dergiye kapak yapma teklifinde bulundu. Biz de bu öneriyi kabul ettik."

`HASTALARA UYGULAMAK ISTERIM'

Uzun yillar süren bir çalişmanin sonunda ölümcül bir hastalik olan mide kanserine çare bulduğunu savunan Doç. Dr. Halis Süleyman, ruhsat verilir, finans sorunu giderilirse bir yil içerisinde klinik çalişmalarinin tamamlanacağini belirtti. Doç. Dr. Süleyman, "Biz bilim adami olarak klinik öncesi çalişmasini tamamladik. Sağlik Bakanliği izin verirse, şimdi deneyin mide kanserli hastalara uygulanmasi dönemi başlayacak. Bir tip doktoru olarak deney hayvanlarinda elde ettiğim başariyi insanlara uygulamak isterim. Klinik çalişmalarinin tamamlanmasiyla birlikte dünyada mide kanserinden ölümler sona erer. Bunun mutluluğu da bize yeter" dedi.

Mide kanseriyle ilgili olarak uluslararasi başari elde eden Doç. Dr. Süleyman ve ekibini kutlayan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, onlari ödüllendireceklerini bildirdi. Kanserle ilgili önemli bir çalişmanin halka yansimasini istediklerini vurgulayan Prof. Dr. Koçak, "Asrimizda kalp hastaliklari ve kanser oldukça çok gözüküyor. Deneysel fakat insanlara da uygulanabilecek bir çalişma. Çünkü kullanilan ilaçlar gündelik olarak kullandiklarimiz içerisinde. Makale yayinlanmadan önce patenti alindi. Uluslararasi patent almada üniversitemiz katki sağlayacak ve yil sonuna kadarda patentini almiş olacağiz. Böylece Atatürk Üniversitesi'nde yapilmiş bir çalişma olarak literatüre girecek" diye konuştu.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Çok güzel bir gelişme tıp günden güne gelişiyo inşallah birgün uygulandığınıda duyarız bir anönca tşk paylaşımın için berrin

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap