Guest DOĞRU YOL

" Ayda Bir Gün Sokak Bizim "

Önerilen İletiler

Guest DOĞRU YOL

"Ayda Bir Gün Sokak Bizim"

Trafik kazalarına dikkat çekmek, İstanbul'un trafik problemine çözüm bulmak, otomobilsiz bir hayata şehir halkını davet etmek için, artık her ayın 3. pazar günü İstanbul'un bir sokağı trafiğe kapatılacak.

"Ayda Bir Gün Sokak Bizim" etkinliği için Şişli'den sonra şimdi de Kadıköy'ün Caddebostan İskele Sokağı 24 Mayıs 2009 Pazar günü saat 12.00 ile 16.00 arasında araç trafiğine kapatılarak, yayalara açıldı. Sokak Bizim Platformu tarafından organize edilen ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin desteklediği "Ayda Bir Gün Sokak Bizim" etkinliği, Alternatif Yaşam Derneği, Barışa Pedal,Bisikletliler Derneği, Omurilik Felçliler Derneği, Suat Ayöz Trafik Mağdurları Derneği, Trafik Kazalarını Önleme Derneği, Türkiye Sakatlar Derneği, Yaya Derneği katılımıyla gerçekleşti.

Etkinlik içerisinde Plates Eğitmeni Sem Tutal sokakta toplu egzersiz yaptırdı, Ressam Dilek Demirci sokakta çocuklarla birlikte resim atölyesi oluşturdu ve 50 metrelik bir resim yaptılar. Araç trafiğine kapalı olan Caddebostan İskele Sokak, gün boyu top oynayan,bisiklete binen ve sokakta piknik yapanlara ev sahipliği yaptı.

İlk olarak 2006 yılında "Otomobilsiz Şehirler Günü"nde Beşiktaş'ta gerçekleştirilen ve 24 Mayıs 2009 tarihinden itibaren, her ay farklı bir sokağın kapatılmasıyla sürdürülecek olan etkinliğin dikkat çekmek istediği konular, Sokak Bizim Platformu tarafından şöyle açıklandı: "Toplu taşıma araçlarının, yürümenin ve bisiklet kullanımının otomobillere alternatif ulaşım yolları olduğunu göstermek istiyoruz. Kentte yaşayan her bireyi,trafik kazaları ve otomobillerle istila edilmiş bir şehirde yaşamanın zorlukları ile başa çıkmak, çevre üzerindeki olumsuz etkileri azaltmak için otomobillerden bağımsız bir yaşama davet ediyoruz. Şehrimizin, mahallemizin sokaklarını otomobillerden geri istemek ve sokağı eskisi gibi kullanarak top oynamak, bisiklete binmek için, kaldırımlar ve yol kenarlarında güvenli yürümek, engellilerin rahatlıkla sokağı kullanabilmeleri için ve de trafik azaları ile mücadelenin en etkin yöntemi olduğu için bu etkinliği düzenliyoruz."

Etkinliğin çevreci boyutuna vurgu yapan Sokak Bizim Platformu'nun açıklamasında, "Otomobil merkezli ulaşım sistemlerinin kent yaşamı ve çevre açısından çok önemli zararları var. Çevre riskleri açısından akıldığında, dünyada petrol tüketiminin yüzde 48'i ulaşım sektöründen ve sera etkisini doğuran gazlar arasında yer alan karbondioksit emisyonunun ise, en az yüzde 28'i ulaşım araçlarından kaynaklanmaktadır. Ulaşım araçlarından kaynaklanan emisyonun içinde, sadece kara yolu ulaşımının payı üzde 84 dolayındadır.

Kaza riskleri açısından bakıldığında ise, trafik kazalarının %54'ü otomobillerin karıştığı kazalardır" denildi.Trafik kazalarının, kayıpların, yaralanmaların, kalıcı sakatlıkların. İstanbul trafiğinde yaşanan sıkışıklık, boşa geçen saatler, stres, egzoz dumanı, enzin ve para sarfiyatının. Sokakların engelliler ve yayalar için yürünemez, kullanılamaz hale gelmesinin. Bisikletin ulaşım aracı olarak kullanamamasının çözümünü bulmak, karar vericilere bu çözüm önerilerini ulaştırmak ve verilen sözlerin takipçisi olmak, kenti, mahalleleri, sokakları yaşanılır kılmak için Sokak Bizim Platformu, artık her ayın 3. pazarı "Ayda bir gün sokak bizim" diyecek. *Bir sonraki sokak 21 Haziran 2009 Kuzguncuk Yenigün sokak.

Kaynak: Haber mynet

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap