Guest DOĞRU YOL

Ya Ayakların Olmasaydı ?

Önerilen İletiler

Guest DOĞRU YOL

Ya ayakların olmasaydı ?

Doğuştan kolları olmayan üniversite öğrencisi Emine Dönmez, bütün işlerini ayaklarıyla yapıyor.

Dönmez, "Ayaklarımın da yetersiz kaldığı anlar oluyor. Ancak, onlar da olmasaydı ne yapardım diye düşünüyorum" diyor.Emekli bir baba ve ev hanımı bir annenin ilk çocuğu olan Emine Dönmez, Çukurova Üniversitesi iktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye bölümü 1. sınıf öğrencisi. Engeline rağmen, bütün engelleri bir bir aşmayı başaran Dönmez, karşısına çıkan zorluklardan değil, insanların bakış açılarından şikayet ediyor.

"Beni çok yadırgıyorlar" diyor, "Özellikle yanlarından geçerken, sanki acayip bir yaratıkmışım ya da bir suçluymuşum gibi bakıyorlar. Eğitim hayatım bu bakımdan zor geçti, ilkokuldayken ev değiştirmiştik. Annem beni yeni okula yazdıracaktı.

Okulun müdürü kaydımı yapmak istemedi. Ama sonra başarılarımı görünce beni çok sevdi. Yani insanlar bilinçsiz. Hayat güzel ve yaşamaya deDoğuştan kolları olmayan üniversite öğrencisi Emine Dönmez, bütün işlerini ayaklarıyla yapıyor.

Dönmez, " Bu dünyayı bizlere yaşanılabilir kılmak için toplumun desteğine ihtiyacımız var. Eğer bizim insanlarımız bilinçli olsalardı şu an manevi olarak daha iyi durumda olurduk..." Hayata ayaklarıyla tutunmanın nasıl bir duygu olduğunu soruyorum Emine Dönmez'e. "Bana göre hiç de farklı bir duygu değil, aynı diğer insanlar gibi hissediyorum kendimi" diyor ve ardından şükür ve sabır timsali bir cevap veriyor: "Günlük işlerde ayaklarımı kullanıyorum yemek yerken, su içerken, yazı yazarken, okula giderken. Bunu kullanmak için özel bir eğitim ve çaba sarf etmedim. Herkesin ellerini kullandığı gibi bu da kendiliğinden gelişti. Tabii ayaklarımın da yapamadığı, zorda kaldığı anlar oluyor. Ama genellikle bana çok yardımcı oluyorlar...

Bir de onlar olmasaydı ne yapardım diye düşünüyorum."

Hayatin muhasebesi zor Kendisine yardımcı olan annesinden uzak kalmamak için üniversite Kupürün Metniyi Adana'da okumaya karar veren genç kız, maliye muhasebesinin mi yoksa hayatın muhasebesinin mi zor olduğu soruma şu karşılığı veriyor: "Tabii ki hayatın muhasebesini yapmak daha zor. Maliyenin muhasebesinde her şey bellidir, bir tarafta varlıklar bir tarafta da kaynaklar.

Ama hayatın muhasebesinde var olan şeyle planladığınız şey birbirini tutmuyor çoğu zaman."

KENDİNİZE GÜVENİN

Gelecekte iyi bir maliyeci olup, annesi olmadan da hayatını devam ettirebilecek kadar para kazanmak istediğini söyleyen Emine Dönmez, engellilere "Kendilerine güvensinler, korkmasınlar, yapabilirim desinler" diye mesaj veriyor.

Anne Şaziye Dönmez ise "Emine ile gurur duyuyorum. Birçok insanın yapamadığı şeyleri başardı. O benim için çok değerli. Emine kendinden daha kötü şartlarda olan arkadaşlarını gördükçe, hayata bağlandı. Bakış açısı değişti" diyor.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap