k@lpsizim_85

Engellilerin Çalışma Azmi

Önerilen İletiler

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde yaşayan Hayati Taşçı ve Savaş Solaç adlı engelli gençler, tekerlekli sandalye mahkumu olmaları ve elleri kollarını hareket ettiremediklerine rağmen hayata bağlılıkları ile ekmek parası kazanma mücadeleleriyle Ayvalıklıların takdirini kazanıyor.

İlçede yaşayan Hayati Taşçı, iki kolu ve bacaklarından engelli. Beyindeki rahatsızlığından dolayı da konuşamıyor. Günlük hayatta yemek, su ve tuvalet ihtiyaçlarında mutlaka yardıma ihtiyaç duyuyor. İki sene önce babası vefat eden Taşçı, annesi ile yaşıyor. Annesinin tuvalet ihtiyacından, yemesi, içmesiyle bile özel olarak ilgilendiği 35 yaşında ki engelli genç, bu haliyle Sayısal Loto, su ve limon satarak evinin geçimini sağlıyor.

Hayat dolu ve Ayvalıklıların sevgilisi Hayati Taşçı, kendisiyle şakalaşanların maskotu haline geldi. Konuşamadığı için, kendisine yapılan şakalara gülümseyen yüzüyle ve kendisine has hareketlerle karşılık veren Taşçı'nın öğle saatlerindeki yeme içme ihtiyaçlarına Ayvalık çarşı esnafı da yardımcı oluyor. Yaşadığı tüm olumsuzluklara rağmen hayata küsmeyen Taşçı, her şeye rağmen var gücüyle, ekmeğini kazanmaya çabalıyor.

Savaş Solaç ise, kas erimesi olarak bilinen Müsküler Atrofi hastası. Yıllar önce normal insanlar gibi yürüyüp, arkadaşlarıyla futbol oynarken, zaman içinde yavaş yavaş kaslarının erimesi sonucu tekerlekli sandalye mahkumu. Günlük hayatta o da kader arkadaşı Hayati Taşçı gibi başkalarının yardımına tam bağımlı halde olması.

Savaş'ta tıpkı Hayati gibi geçen yıl babasını kaybetti. Yaşlı annesi ile yaşayan 37 yaşındaki engelli genç, Ayvalık Talatpaşa Caddesi'ndeki tezgahında hediyelik havlular, masa örtüleri ve tişört satarak para kazanıp, yaşlı annesiyle geçinmeye çalışıyor. Savaş Solaç ve Hayati Taşçı'nın ortak özellikleri ise, her şeye rağmen hayattan zevk alıp, yaşama sımsıkı bağlı oluşları.

Ekonomik olumsuzluklar karşısında çoğu zaman boyunları bükülmesine rağmen, yılmadan hayat mücadelesini veren tekerlekli sandalye mahkûmu engelli gençler, en ufak bir olumsuzluk sonucunda hayata veda etmeye çalışan ve intiharı tek yol olarak görenlerin haberlerini duydukça hayrete düşüyorlar.

Savaş Solaç, "Bizler yıllardır evlerimizde dört duvar arasında yaşamak zorunda kaldık. Başkalarının desteği olmadan hiçbir ihtiyacımızı göremiyoruz bile. İnsan hayatında her şey biz insanoğlu için. Biz bu yaşa gelinceye kadar şimdiye kadar nelerden vazgeçtik. İçimizde yaşattığımız sevdalarımızı her defasında kalbimize gömdük. Aç kaldık, parasız kaldık ama hayata küsmedik. Küsmeyeceğiz de. Ülke genelinde ekonomik kriz hepimizi vurdu. Ama bu her şey demek değil. Her inişin, mutlaka bir çıkışı olacaktır. Etrafımıza bakıyoruz da, hiç kimse gülümseyemiyor bile. Pek çok sorunu var insanların. Ama bizim durumumuzda değiller en azından. Biz bile bu koşullarda hayatın tüm olumsuzluklarına kafa tutabiliyorsak, Lütfen sizlerde her olumsuzlukta hemen pes etmeyin. Yılmayın ve sonuna kadar mücadelenizi verin. İnanın bir gün her şey yoluna girecek. Hayata pembe gözlüklerle bakmayı deneyin" diye konuştu. Haber Fx

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

NE KADAR GÜZEL BİR TESLİMİYET ÖRNEKLERİ DEĞİLMİ ...ARKADAŞLAR İSYAN ETMEDEN HER TÜRLÜ ZORLUĞA DAYANMAK ,HAYATA SARILMAK ,RABBİM CÜMLEMİZİN YARDIMCISI OLSUN KENDİLERİNİ KUTLUYORUM .PAYLAŞIM İÇİN TKŞLER

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap