k@lpsizim_85

Zihinsel Engellilerin Sorunları Masada

Önerilen İletiler

ZİHİNSEL ENGELLİLERİN SORUNLARI MASADA

Türkiye Zihinsel Yetersiz Çocukları Koruma Vakfı'nın (ZİÇEV) yaptığı bir araştırma, ülkemizde 10 milyonu aşkın engelli bulunduğunu, bunlardan hemen yarısının ise zihinsel engelli olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Ülkemizde her 7 kişiden birinin engelli olduğunu ortaya koyan araştırma raporunda konuya değinen ZİÇEV Genel Başkanı Ülay Karakoç, "Zihin engellilerin eğitim sorunları kısmen halledilmiş görünse de, istihdam ve ebeveynlerini kaybettikten sonra nasıl bakılacakları, ne olacakları sorunu tüm gerçekliğiyle önümüzde durmaktadır" dedi.

Raporda, "Kimsesiz zihinsel yetersizlere yaşamları boyu sahip çıkma, ilk amaçtır. Onların eğitimi için rehabilitasyon merkezleri ve tesisleri kurmak, bunların verimli olmalarını sağlamak için çalışmalarımız sürüyor. Uygun süreli kurslarda, yeteneklerine göre, istihdam için beceri kazandırmak, gelişmelerine yardımcı olmak için de ayrı bir program uygulanıyor" denildi.

ZİÇEV olarak halen 2 bin 500'ün üzerinde zihin engelli çocuk ve gence eğitim ve rehabilitasyon hizmeti verdiklerini anımsatan Karakoç raporda şu tespitleri de dile getirdi: "Sosyoekonomik ve alt sosyoalt kültürel düzeydeki ailelerde zihin engellilik daha fazla görülüyor. Ebeveynlerini kaybettikten sonraki süreçte ne olacakları sorunu tüm gerçekliğiyle önümüzde duruyor. Ülkemizde zihinsel yetersiz çocukların yeterli eğitim, rehabilitasyon ve bakım olanaklarına kavuşabilmeleri bir an önce sağlanmalı, meslek edinmelerine yardımcı olunmalı, kimsesiz zihinsel yetersizlere ise yaşamları boyunca sahip çıkılmalıdır.">Cumhuriyet

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap