k@lpsizim_85

Engelliler Yelken Açtı

Önerilen İletiler

En 1656.jpg

spacer.gif

spacer.gifTürkiye'de ilk kez engellilerin yaşamlarını zenginleştirmek, denizi kullanarak rehabilite edilmelerini sağlamak amacıyla hazırlanan 'Engelli değil yelkenli' projesi uygulamaya konuldu.

İZMİR –Proje koordinatörlüğünü milli yelkenci Özgür İnam yaparken, havuzdaki ilk ders 5 işitme engelli çocuğun katılımıyla başladı. İnam, “İşitme ve görme engelli 72 çocuğumuza temel yelken eğitimi vereceğiz. İkinci aşamadaki amacımız ilk engelli olimpik (paralimpik) yelken kulübünü kurup olimpiyatlara katılmak” dedi.

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından kabul edilen proje Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi, Karşıyaka Yelken Kulübü, Çağdaş Özürlüler Yaşam Derneği ve Piri Reis İlköğretim Okulları ortaklığında hayata geçirilecek. 7 ay sürecek, yüzde 75'i İZKA tarafından karşılanacak 123 bin TL bütçeli projede engelli sporculara uzmanlar, gönüllüler ve antrenörler tarafından temel yelken eğitimi verilecek. Yelkenlilerin 5 kişilik olması nedeniyle 2 hafta 20 saatlik eğitimlerin gruplar halinde verileceğini belirten Milli Yelkenci İnam, şöyle konuştu:

“Eğitime katılacak işitme ve görme engelli öğrencilerimiz 11-17 yaşları arasında. Hepsi yüzme biliyor. Ancak, ilk ders havuzda, suyla tanışma. Öğrencilerimizin suyla uyumunu, can yeleklerini nasıl kullanacaklarını öğretiyoruz. Ondan sonra yelkenlilerde eğitim yapılacak. Yelken bir takım sporu. Bu spor uyum yeteneğini geliştiriyor, bireysel karar vermeyi gerektirdiği için özgüven sağlıyor. Projemiz Türkiye'de ilk kez engelli çocukların denizi kullanarak sistematik bir şekilde rehabilite edilmesini amaçlıyor. Proje ortaklarımız denizcilik, yelkencilik, engelli kalkınması ve eğitim alanlarında uzman kurum ve kuruluşlar. Proje kapsamında kendi alanlarında katkı sağlayacaklar. Çünkü bu projenin 2'nci aşamasındaki hedefimiz ilk engelli olimpik yelken kulübünü kurmak. Bu kulübü yaşatıp 2012 yılında Londra'da yapılacak Paralimpik Olimpiyatlar'da Türkiye'yi temsil etmek. Projemiz başarıya ulaşırsa engelilerin yelken sporuyla yaşamlarını zenginleştirmiş olacağız. Onların çalışarak tüm zorlukların üstesinden gelebileceklerini göstereceğiz.”

İşitme engelli yelkenci adayları 17 yaşındaki Sena Savtekin, 12 yaşındaki Yasemin Aydın ile Elif Yatbez, 14 yaşındaki Oktay Nomanoğlu ile Muhammed Çakır ilk derslerini Ege Üniversitesi Prof.Dr. Sermed Akgün Olimpik Yüzme Havuzu'nda yaptı. Koordinatör İnam, teknik eğitmen Nihat Coşkun ve grubun tercümanlığını da yapan İşitme Engelliler İzmir İl Temsilcisi İpek Akatekin ile birlikte eğitime başlayan sessiz dünyanın çocukları, işaret diliyle çok heyecanlı olduklarını söyledi.

(dha)

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap