k@lpsizim_85

%87 Raporu İle Araç Almak İstedi Ama

Önerilen İletiler

Sağlıklı bir insanken tedavisi olmayan hastalık yüzünden engelli durumuna düşen ve engeliyle mücadele ederken bir yandan da yardım isteyen değil yardım dağıtan, tüketen değil üreterek, insan hakları ve eşitlik ilkeleri doğrultusunda insanlara yardım ederken, kurumundaki hizmetlerinden dolayı 2008 yılında takdir ve 2009 yılında da maaşla ödüllendirilen İlker Yağmur, indirimden yararlanarak otomobil almak istedi ama engelle karşılaştı. Yağmur, araba almasının ardından karşılaştığı engelleri 08 Haber’e anlattı.

Yağmur, gazetemize yazdığı mektupta şunları dile getirdi:”1 nci derece vergi indiriminden yararlandığım halde, devletimin imza yetkisi verdiği bir kurum amiri tarafından, (25 Nisan’dan 5 Ağustos 2009) 90 günü aşkın bir süredir raporların tarihlerinin eski olduğu ve rapor içeriğinde yazılı ‘Vergi İndiriminden Yararlanır’ ibaresinin geçerli olmadığı gerekçe gösterilip, ÖTV İstisnasından yararlanır ibare metni yazılı yeni bir rapor istenmiş. Artvin Devlet Hastanesine müracaatımda, eski raporlarımın verilmesine neden teşkil eden ‘tetkik sonuçları’ istenmiş, bunlarda bana verilmediğinden ibraz edememiş, tekrar tetkik ve tedavi gördüğüm Ankara’daki Hacettepe Üniversitesi Hastanesine giderek 5 gün boyunca hastanedeki işlemler tamamlanmış, 20 gün sonra raporun tarafıma iletileceği söylenmişti. Buradan Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığına giderek eski raporlarımın geçerli olup olmadığı hususunda bir dilekçe ile görüş talebinde bulundum, yine bu görüş yazısının da e-posta ile bana daha sonra iletileceği bildirilmiş, ancak ilgili birim amirlerince Akçaabat Vergi Dairesi Müdürlüğünce yardımcı olunmasını ve takılınan konu için kart üzerinde bulunan telefondan isimleri aramalarını içeren mesajları iletmiş, Akçaabat Vergi Dairesi Müdürlüğü yetkilisi ‘Ben Maliye Bakanlığını veya Gelir İdaresi Başkanlığını tanımam, önüme gelen rapora bakarım’ diyerek yine işlem yapmamıştır.

Nihayetinde Hacettepe Hastanesince tarafıma verilen raporun 22 gün sonra elime geçmesi sonucu, artık bu sefer arabayı getiririm sevinciyle giderek raporu kendisine ilettim. İlgili şahıs yine aynı gerekçe ile aldığım yeni raporu da kabul etmemiştir.

Bende kanuni haklarımı arayabilmem için resmi işlemlerin yapılamamasına neden teşkil eden rapor eksikliklerin resmi yazı ile tarafıma bildirilmesi istedim ve bana söylenenlerin aynısı yazı ile bildirildi.

Daha önce Gelir İdaresi Başkanlığına verdiğim dilekçeme cevaben gelen 15/06/2009 tarih ve 635-058892 sayılı yazıyla bildirilen; “ 2006 tarihinden önce alınan raporların ÖTV istisnası uygulamasında geçerli bulunduğu” na ilişkin görüş yazısını bir dilekçe ekinde Trabzon Valiliği İnsan Hakları Kurulu Başkanlığına (Gerekli yasal işlemin yapılması ayrıca ilgililere gereken talimatın verilerek acilen mağduriyetimin giderilmesi) talebime ilişkin dilekçemi BİMER üzerinden e-posta ile gönderdim, Trabzon Valiliği gönderdiğim dilekçe tahlil etmemiş olacak ki İl İnsan Hakları Kurulu Başkanlığından umutla beklediğim yardım talebime, Akçaabat Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafından o dilekçem ekinde bulunan Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının görüş yazısına rağmen bana daha önce bu konuda cevap verildiğini belirtmiştir, ancak Trabzon Valiliği İnsan Hakları Kurulu Başkanlığına hitaben e-posta ile BİMER üzerinden yardım için gönderdiğim dilekçemin akıbeti hakkında bilgi istedim, Valilikten gelen cevabı yazıda kendilerine öyle bir dilekçenin ulaşmadığı belirtilmiştir. Halbuki dilekçemi Valilik görevlileri konuyu başlarından atarak dilekçemi kendileri BİMER üzerinden ilgili müdürlüğe havale ettiği ve İnsan Hakları Kuruluna değerlendirmeye alınmadığı görülmektedir.

Bu olay umutlarımı tamamen kırmış ve beni derinden üzmüş, insan veya hayvan yerine konulmadığıma göre ben neyim, nasıl bir yaratığım acaba düşüncesine kapılıp çok kötü şeyler düşündüğüm olmuştur. Allah kuluna, hayvan hayvana zulüm ve işkence yapmazken, kendisi gibi kamu görevlisi olan hasta ve engelli kardeşine uyguladığı ayırımcılığı ve eziyetinden mağduriyetimin giderilmesi için devlet büyüklerine, 4483 Sayılı yasanın uygulanması için Akçaabat Kaymakamlığına, İşlemin İptali için Bölge İdare Mahkemesine müracaat ettim, buralardan henüz bir cevap almamışken, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının 2. defa bilgi için bana, gereği için Trabzon Gelir İdaresi Başkanlığına gönderdiği talimat yazısı ile 07.08.2009 günü resmi işlemler hemen tamamlanarak aracımı teslim alıp getirdim.

Bu sefer de aracıma Artvin’de plaka taktırmak için müracaatımda Özürlüler Derneği Başkanlığından yardım istedim. Artvin’de özürlü plakası basılamadığı, plakanın ayrıca tekrar Trabzon’da bastırılması gerektiği belirtilmiş, Dernek Başkanımızın bireysel çabaları ile plaka Ankara’da hayır sever bir bürokratımızın yardımları ile bastırılıp elimize ulaşmış, işlemlerin Trafik Şube Müdürlüğünde tamamlanması sırasında, benim suçummuş gibi arabayı aldığım fatura kesim tarihinden 1 ay içinde satış ve kaydını almadığımdan gerekçesi ile cezaya girdiğimi ve 45 TL cezanın yatması istenmiş, her şeyi sineye çekerek bu cezayı da yatırıp plakamı aldım.

90 gündür kapı kapı dolaştırılmış olmamız bir tarafa, bu onur kırıcı eziyet eşim ve benim psikolojimi bozmuş, aile bütünlüğümüz maddi ve manevi sarsılmış, insanlık onurum zedelenmiş, insan haklarımız, özürlü haklarımız çiğnenmiştir.

Devletimizin çıkarmış olduğu bu güzelim kanun ve yönetmeliklerini uygulamayarak, insanlar arasında ayırımcılık yaparak, hasta, özürlü ve yaşlılara eziyet ederek, ayırımcılığı devlet yapıyormuş gibi devletimizin adını kötüleyenlere ve bu şahıslara duyarsız kalan bu devlet memur ve amirlerinin aklanmasını, ayrıca insanlığa değer veren sivil toplum örgüt başkanlarından ( Barolar Birliği Başkanlıklarından ) konuya duyarlı kalınması ve bundan böyle yaşanacak bu esef verici olayları asgari seviyeye indirilmesi için örnek teşkil edecek şekilde, ne gibi hukuksal ve cezai mahkeme boyutunun olduğu, nerede ve nasıl dava açabileceğim hususlarında yönlendirilmemi ve ileride olabilecek maddi tazminatın daha zor şartlarda hayatını sürdüren hasta ve engelli kardeşlerimize yardımcı olunması için Artvin Özürlüler Derneği Başkanlığımıza bağışlamak istiyorum.”

Engelli vatandaşımız İlker Yağmur, başka engelli arkadaşlarım da yanmasın diye bu mektubu kaleme aldı. Yasa ve yönetmelikleri okumayan, yorumlamayı beceremeyen memurlar yüzünden yaşanan eziyet son verilmesi için sivil toplum örgütlerinden yardım talep ediyor.

08 Haber

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap