k@lpsizim_85

Gözlük Kullanım Oranı Dünya'da % 65-80

Önerilen İletiler

GÖZLÜK KULLANIM ORANI DÜNYA'DA %65-80

Türkiye Optik ve Optometrik Derneği Eğitim Komisyonu Başkanı Ertekin Aksak, eğitim seviyesi ve yaşam kalitesi yüksek ülkelerde gözlük kullanım oranının yüzde 65-80 arasında değiştiğini, bu oranın Türkiye'de ise yüzde 20'lerin altında olduğunu söyledi. Aksak, Türkiye'de gözlük kullanma oranın bu kadar düşük olmasının, Türk milletinin gözüzün diğer ülkelere göre iyi olduğundan değil gerekli göz muayenesi yapılmadığından kaynaklandığını ifade etti.

Türkiye Optik ve Optometrik Derneği Mardin Gazi Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda (YİBO) yaz eğitim kurslarına katılan öğrencilere optometrik mesleği hakkında bilgi verdi. Mardin'e gelen Türkiye Optik ve Optometrik Derneği Başkanı Abdullah Aydın, Derneğin Eğitim Komisyon Başkanı Ertekin Atsak veMardinOptik ve Optometrik Derneği Başkanı Şehmus Bağış, Gazi YİBO'da eğitim gören öğrencileri ziyaret ederek, optometrik mesleği hakkında çeşitli bilgiler verdi.

Eğitim seviyesi ve yaşam kalitesi yüksek olan ülkelerde gözlük kullanım oranının yüzde 65-80 arasında değiştiğini belirten Türkiye Optik ve Optometrik Derneği Eğitim Komisyon Başkanı Ertekin Aksak, bu oranın Türkiye'de ise yüzde 20'lerin altında olduğunu söyledi.

Türkiye'de gözlük kullanma oranının bu kadar düşük olmasının, gözün tüm dünya ülkelerine göre çok iyi olduğundan değil, gerekli göz muayenesi yapılarak gözlük kullanılmadığından kaynaklandığını ifade eden Aksak, "Kişilerin iki gözünde de aynı dioptri (numara) ihtiyacı olabildiği gibi iki göz birbirinden farklı olabilir. Bu fark çoğaldıkça yüksek olan gözde göz tembelliği oluşur. Bir gözü tam görmeye sahip diğer gözü dioptri ihtiyacı olan gözde tek gözden görüntü ile beyin gördüğü için diğer gözün göz tembelliğini fark edemeyiz. Geç kalındığında bu göz gözlükten de istifade edemez. Göz tembelliği geç kalındığında şaşılığa da sebep olur." dedi.

Göz yorgunluğu ve beyin yorgunluğu ile okuma isteğinin azaldığını, eğitim ve çalışma başarısının düştüğünü vurgulayan Aksak, "Göz kendi içindeki katmanların ışık kırma gücü olan, baktığımız cismin görüntüsünü beynimize ileten, ışık geçirgen organımızdır. Başarılı bir eğitim kaliteli görme ile mümkündür. Gözlükler reçeteye ve kullanıcının optik ölçülerine göre hazırlanır. Numarası aynı olsa bile her gözlük kişiye özeldir. Bir başkasının gözlüğü veya hazır işporta gözlüğü takmak sakıncalıdır. Gözlüklerin kullanımdan gevşeyip burun üstüne kayması ve eğri durması görüş kalitenize zarar verir. Ayarı bozulan gözlükleri hemen gözlükçünüze ayarlatınız. Ayarlarının bozulmaması için iki el ile takıp çıkarınız. Şikâyetiniz olmasa bile ayda 1 gözlüğün ayarlarını ve camların gevşemesini gözlükçünüze kontrol ettiriniz; gözlük ayarı bozulunca kırılmadan yaptıracağınız ayar için gözlükçünüz size ücretsiz yardımcı olacaktır. Gözlüklerini önce ıslatarak özel bezi ile siliniz. Camlarının üzerine ters koymayınız. Çizilen camlarla kullanacağınız gözlük gözünüze zarar verir.

Işık kırma gücüne dioptri diyoruz. Gözün kişiye göre değişen 55/63 dioptri gücü vardır. Baktığımız cismin uzaklığına göre net görebilmek için göz uyum yaparak kaslar yardımı ile göz merceğinin dioptrisini değiştirir. Ne kadar çok uyum yaparsa kaslar, gözümüz ve beyin o ölçüde yorulur. Çalışamama ve baş ağrısına sebep olur. Gözlük kullanma ihtiyacı bir hastalık değildir, kişilerin boyları, kiloları nasıl farklı ise göz dioptrileri ve uyum güçleri de farklıdır. Gözümüzün kaslarının, uyum yaparak istirahat halinde görmesi için doktor kontrolü ile gözlük kullanırız. Gözlük, kişilerin kırma gücü farklılığından gözün istirahat halinde görmesini sağlayan, gözümüzün ve beynimizin daha az yorulması için kullandığımız sağlıklı bir araçtır." şeklinde konuştu.>CHA

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap