k@lpsizim_85

Sudan Koyun Geçirme Yarışması!

Önerilen İletiler

Denizli'nin Çal ilçesine bağlı Aşağıseyit köyünde, yaklaşık 9 asırdır düzenlendiği belirtilen "Sudan Koyun Geçirme Yarışması" yapıldı.

Sabah saatlerinde başlayan ve festival havasında geçen yarışmaya, Çal, Baklan ve Çivril ilçeleri ile köylerinden 33 çoban, 34 sürü ile katıldı.

Yoğun ilgi gösterilen yarışmada, çobanlar sürülerini Büyük Menderes Nehri'ne sokarak karşıya geçirmeye çalıştı.

Yarışmayı izleyen Denizli Valisi Yavuz Erkmen, gazetecilere yaptığı açıklamada, Anadolu insanının çok çeşitli gelenekleri bulunduğunu belirterek, bunların yaşatılması gerektiğini söyledi.

Erkmen, şöyle dedi:

"Biz köklü bir milletiz, yaşattığımız farklı gelenekler var. Bu geleneklerden bir tanesi de bugün burada sergileniyor. Bu bir yörük geleneği. Burada önemli olan, bu geleneklerin yaşatılması, korunması ve gelecek kuşaklara da aktarılabilmesidir. Bu geleneğin yaşatılmasına çalışan herkese teşekkür etmek istiyorum. Bir millet olmanın en önemli vasıflarından biri de gelecek kuşaklar tarafından bu milletin özelliklerinin bilinmesidir."

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Turgut Tok ise bu yarışmanın 1174 tarihinden itibaren Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde yaşatıldığını bildirerek, şöyle devam etti:

"Türkler, Türkistan'dan Anadolu'ya hayvanlarıyla beraber geldi. O zamanki evimiz kıl çadırdı. Hayvanlarımız, koyun ve keçilerimizdi. 1174'ten beri devam eden bir gelenek, yaklaşık 835 yıllık bir tarih. Denizli'de Ege Bölgesi'nin yaşayan en eski geleneklerinden birini icra ediyoruz. Geleneksel olarak köylünün kendi arasında yaptığı yarıştır bu. Biz, Denizli Yörük Türkmen Vakfı olarak bundan 6 sene önce bu meseleye katkı sağlamaya çalıştık ve gördüğünüz şekle getirdik. Bir nostalji yaşıyoruz."

Yarışmada çobanlar sürülerin suya girmesi için uzun süre mücadele verdi. Koyunların çobanlara sadakatini gösterdiği yarışmada, sürünün başı konumundaki "El Koyun" adı verilen hayvanlar rengarenk boyalarla süslendi.

Çobanın nehre atlamasının ardından suya atlayarak sürünün karşıya geçmesini sağlayan "El Koyunlar", izleyenler tarafından alkışlandı.

Yarışmada, Baklan'ın Dağlı beldesinden Emin Koçar birinci oldu, ikinciliği Baklan ilçesinden Kenan Işık ve üçüncülüğü Çal ilçesi Yukarıseyit Köyü'nden Musa Kayış kazandı. Dereceye girenler, altınla ödüllendirildi.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap