Guest DOĞRU YOL

Her 5 Kişiden 1'i Depresyon Geçiriyor...

Önerilen İletiler

Guest DOĞRU YOL

Depresyonun çok yaygın bir hastalık olduğunu açıklayan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayriye Elbi Mete, her 5 kişiden birinin yaşamlarında bir dönem depresyon geçirdiğini söyledi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı tarafından düzenlenen "6. Ege Dahili Tıp Günleri"nde "Kronik Hastalık ve Depresyon" konulu bir tebliğ sunan Prof. Dr. Mete, depresyonun bir mutsuzluk, neşesizlik hastalığı olduğunu söyledi. Her 100 erkekten 3'ünde, her 100 kadından 6'sında depresyon görülebildiğini açıklayan Mete, "Kadınlar erkeklerden iki kat daha fazla depresyona yakalanıyor, ya da depresyon için yardım istiyor. Kadınlar en çok 35-45, erkekler 55-70 yaşlarında depresyongeçiriyor. Ailede depresyon geçiren bir kişinin olması, kadın olmak, yalnız yaşamak, yoksul olmak depresyon geçirme riskini arttırıyor" dedi.

Depresyonu olan kişinin kendine güveninin azaldığını, dikkatini toparlamakta, gazetedeki bir yazıyı okumakta zorlandığını hatırlatan Mete, "Kişiler kendilerini hüzünlü, karamsar hisseder. Daha önce kolayca yapılan işler gözünde büyümeye, zor gelmeye başlar. Unutkanlık, dalgınlık başlar. İştah genellikle azalır, kilo verilir. Bazen de sıkıntı ile fazla yeme görülebilir. Ölüm düşünceleri, ölüm korkusu oluşabilir" diye konuştu.

Depresyon döneminde bedensel sorunlarda da artış görülebildiğini kaydeden Prof. Dr. Mete, "Düzenli giden tansiyon kontrol edilemez olur. Çoğu zaman kronik hastalıkların ilk çıkışı depresyon dönemlerindedir. Birçok araştırmada, kalp krizi geçiren kişilerde depresyonun görülmesi, kalple ilgili sorunlarının, ikinci bir kriz geçirme riskinin arttığını göstermiştir. Yani depresyon kronik bir hastalığın gidişini kötüleştirdiği gibi kronik bir hastalık da depresyona neden olabilir" şeklinde konuştu.

Aklin durumunu anlatan hale depresyon denilir. Insanin uzun süreli zor veendiseli durumunu ve hayatin karanlik görüldügü vaziyete depresyon denilir (yani moral bozuklulugu). Insan depresyon geçirdiginde o hiç bir seydentat almaz. Bu hastaligi geçiren kisinin bir ise baslamasi zordur ve bu aynizamanda çok çabuk yorulur. Karar vermekte zorluk çeker, ögrenimde ve okumada konsantre olmasi zorlasir

Depresyon geçiren kisi uyumada zorluk çeker. Sabahlari erken saat deuyanmasi geneldir. Depresyon geçiren kisi uykuya dalmasi zordur, uyusa bileuyku kesik ve izdiraplidir. Bazen de bu kisiler fazla uyurlar. Yemek istahininolmamasi ve kilolarin düsmesi depresyon dan kaynaklanir. Bazen de depresyon geçiren kisi çok yemek yiyebilir.Depresyon geçiren kisi çogu zamanlar sinirli olur ve baska insanlarla olmasi zorolabilir. Kendisini asiri suçlamasi geneldir. Ölümle ve intihar etmekle ilgilidüsünceler, depresyon geçiren insan için olagan olan bir olaydir. Ve de fizikselagrilar, örnegin bas, kas, mide ve bel agrilari gibi, bunlarda depresyon geçirenin sanlarda bulunmasi normaldir. Bu çesit agrilara her zaman organik bir sebepbulunulmaya bilinir.

DEPRESYON NERDEN ILERI GELIYOR?

Depresyon genelde, hayatta büyük degisiklikler oldugunda meydana gelir.Önemli bir insandan ayrilma, sosyal hayattaki degisiklik, örnegin is yerinden veya evinden ayrilma gibi. Bazen de, büyük olaylarin üstünden gelmek vebunlari yenmek için güç kaynaklarinin olmamasini hissetmekle baslar. Bunlaryeni bir yere tasinma, yeni bir kültüre uyum saglama ve yeni bir lisan ögrenmek gibi.Bazi insanlar diger insanlardan daha kolayca depresyon olurlar. Bunun sebebiise, genetik faktörlerden yada insanin kendi karakterinden meydana gelir. Beyinçalismasinin depresyon`la ilgili oldugunu biliniyor. Bu beyindeki degisiklikler depresyon bittiginde normallesir ve iyilesir.

DEPRESYON NASIL TEDAVI EDILIR?

Uzun süreli ve sosyal hayattaki çalismalari engelleyen depresyon için yardimistenilmesi iyi olur. Depresyon hakkinda hemsireyle veya doktorlakonusulabilir. Hem de yakin insanlarla konusulmasi iyi olur. Depresyon geçiren kisi genellikle kendisini suçlar ve bu da depresyon u fazlalastirir. Depresyon da iken büyük problemleri çözmek zordur, bunun için bu problemlerin çözümleriniertelenmesi iyi olur, tabii ki bu mümkünse. Depresyon tedavisi uzun sürer.Tedavi haftalar hatta aylar sürebilir.Ilk basta sakinlesmeli ve iyilesmesi için kendisine zaman verilmesi gerekir.Tedavi veren kisi ile konusmali, durumu açiga kavusturmali durumu sakinlestirilmeye çalisilmali. Problemler hakkinda konusmak genelde faydaliolur, problemler hemen çözüm bulunulmasa bile. Daha sonra vaziyet sakinlestikten sonra, durum hakkinda daha derince bir sekilde ele alinilir.Kayiplardan ve stresse sebep olan olaylarin nasil çözülecegi ve bunlarinüstünden nasil gelinecegi hakkinda hakkin da konusulur. Sohbetlerin yardimiyla genellikle problemler yeni çözüm yollari bulunula bilinilir. Buradaki amaç kisinin tekrar güç kaynaklarini bulmasidir.Ilaç tedavisi genellikle depresyondan iyilesmesini hizlilastirir. Depresyon içinkullanilan ilaçlar güvenlidirler. Bunlar ne aliskanlik yapar nede baglilik yapar.Ilaçlarin faydasi genellikle 2-4 hafta içinde belli olur. Depresyon tedavi edildikten sonrada, ilaçlarin kullanilmasi gerekir. Çünkü ilaçlarin birakilmasihalinde, belirtiler kolayca geri gelebilir. Ilaç tedavisi genelde ½-1 yil arasi sürer.Bu zaman zarfinda ilaçlarin her gün düzenli bir sekilde kullanilmasi gerekir.Tedavinin ne zaman bitmesi gerektigini doktora tanisilmasi gerekir.Ilk basta ilaç kullaniminda yan etkiler olabilir. Genel yan etkiler bunlardir:kendisini kötü hissedilmesi, bas agrisi, fazla terlenilmesi, mide agrisi ve asiriyorgunluk. Bu yan etkiler genellikle az miktarda olur ve organizma ilacaalistiginda bu yan etkiler birkaç gün içinde kaybolur. Bazen ilaçlari degistirmek gerekebilir, eger yan etkiler fazla ise ve ilaç yeterince faydali degilse. Yanetkiler oldugu taktirde doktora basvurulmasi iyi olur. Depresyon ilaçlarinin yanisira diger ilaçlarda verile bilinir. Örnegin bu ilaçlar uyumayi kolaylastirir vesikintiyi azaltir.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap