Guest DOĞRU YOL

Böbreğini Seviyorsan İdrarını Tutma...

Önerilen İletiler

Guest DOĞRU YOL

Vücudun her gün 1.5 litre suya ihtiyaç duyduğunu söyleyen uzmanlar, idrar torbasının normalde 300-350 mililitreye kadar dolabildiğini, bunun boşaltılmaması halinde yeni gelen idrarın, idrar torbasını gerginleştirdiğini, bunun da kas yapısının zayıflamasına neden olabildiğine dikkat çekiyor.

Bursa Özel Bahar Hastanesi'nden Üroloji ve Üro Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Güven Serin, vücudun, zararlı hale gelmiş sıvı atıkları idrar olarak dışarı atmak zorunda olduğunu kaydetti. Aksi halde biriken idrarın, önce idrar torbasına, sonra idrar torbasıyla böbrekleri birleştiren borulara ve sonra da böbreklere baskı yaparak veya kolayca mikroplarla buluşarak böbrek yetmezliğine sebep olabileceğini anlattı. Prof Dr. Sevin, idrar torbasının normalde 300-350 mililitreye kadar dolabildiğini, bunun boşaltılmaması halinde yeni gelen idrarın, idrar torbasını gerginleştirdiğini, bunun da kas yapısının zayıflamasına neden olabildiğini vurguladı.

İdrarı tutmanın çok zararlı bir alışkanlık olduğunu dile getiren Prof. Dr. Sevin; "Kız çocuklarında idrarı tutma, bekletme, sıkıştırma, tuvalete gitmeye direnme, çeşitli vücut hareketleriyle idrarı geri itmeye çalışma ve kasma daha sık görülmektedir. Küçük çocuklarda ise oyuna dalmak, çizgi film seyretmek gibi gerekçelerle idrarı boşaltmak ertelenebilmektedir. Sonuçta bazen idrarın kaçırılması ya da tuvalete son anda yetişmek gibi durumlarla karşılaşılabilmektedir" dedi.

İdrarın idrar kesesinden böbreklere geri kaçması böbreklerde zarara yol açtığını vurgulayan Sevin, şunları söyledi: "İdrarı dışarıya boşaltan kanalın erkeklere göre daha kısa olduğu için kadınlarda ve kız çocuklarında sistitin daha sık görüldüğünü biliyoruz. Bu nedenle çocuklara küçük yaşta doğru tuvalet alışkanlığını kazandırmanın, tuvalet eğitiminde aceleci ve baskıcı olmamanın, ileride oluşabilecek böbrek ve idrar yolu hastalıklarından korunmada büyük önem taşıyacağının unutulmaması gerekir. Böbreklere idrar kaçması sonucu ortaya çıkan böbrek yetmezliği özellikle çocuklar için önemli bir sorundur. Böyle bir durumda çocuklara 2 -3 saatte bir düzenli olarak idrara gitme eğitimi verilmelidir."

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap