Guest DOĞRU YOL

Sinüzit Testini Kendiniz Yapabilirsiniz

Önerilen İletiler

Guest DOĞRU YOL

Aynı zamanda halk arasında sağlık problemlerinde ilk sıralarda sayılan şeker hastalığı ve kalp yetmezliğinden daha fazla hayat kalitesini bozan bir hastalık. Sadece fiziksel ve fonksiyonel açıdan değil, psikolojik olarak da kişiyi etkiliyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Süreyya Şeneldir, sinüzitle ilgili soruları yanıtladı.

Sinüzit nedir?

Sinüzit; sinüs mukozasının iltihabıdır. Bu hastalık, sinüslerin burun içi ile irtibatını sağlayan sinüs ağızlarının tıkanması sonucu, sinüslerin havalanmasını bozarak, bakteri ve virüslerin yerleşmesine uygun bir ortam oluşturması neticesinde ortaya çıkar.

Sinüzit tipleri nelerdir?

Hastalık, akut ve kronik sinüzit olmak üzere başlıca iki ana gurupta incelenir.

Tedavi seçenekleri nelerdir?

Sinüzitin sebebi sinüs deliklerinin tıkanmasıdır. Bu tıkalı delikler açıldığı zaman sinüzit de iyileşir. İlaç tedavisi erken dönemde oldukça etkilidir. Israrlı ilaç tedavisine cevap vermeyen ve kronikleşmiş sinüzitlerde ameliyat gerekebilir. Ameliyattaki amaç, tıkalı olan sinüs yollarını açmaktır, böylelikle sinüslerin havalanması sağlanmış olur.

Yeni yöntem balon sinüsoplasti nedir?

Bugüne kadar ileri derecedeki hastalara, hastanede yatmayı gerektiren, kanamalı ve ameliyat sonrası istirahat gerektiren endoskopik cerrahi yöntemi kullanılıyordu. Ciddi komplikasyonların ortaya çıkması nedeniyle yeni tedavi yöntemleri arayışına girildi.

Balon sinüsoplasti adı verilen bu teknik hastalık tedavisinde yeni bir dönem açtı. Bu teknikle daralmış olan sinüs delikleri açılıyor ve sinüs ağzına bir balon yerleştiriliyor. Daha sonra balon serum ile şişirildikten sonra şişen balon tıkalı olan sinüsün ağzını genişletiyor.

Balon sinüsoplastinin avantajları nelerdir?

Etkili ve güvenli bir yöntem ve komplikasyon ihtimali çok düşük.

Teknikte küçük, elastik ekipmanlar kullanılmakta. Kapalı sinüs drenaj kanallarının kibarca açılması sağlanarak çok az doku travması ile sonuca ulaşılıyor.

Bazı vakalarda hiç doku çıkartmak gerekmediği için kanama da çok az oluyor.

Çoğu hasta 24 saatte normal hayatına dönebiliyor.

Gelecekte bu bölgede yapılabilecek diğer tedavileri engelleyici bir rolü yok. Diğer cerrahilerle beraber ya da ardışık olarak uygulanabilir.

Operasyon ne kadar sürüyor?

Operasyon yaklaşık 15 dakika sürüyor. Genel anestezi altında işlem yapılıyor. Kısa sürede sonuç alınan bu yöntem sinüzit tedavisinde yeni bir sayfa açıyor.

Sinüzit misiniz?

Aşağıdaki soruların üç veya daha fazlasına “evet” diyorsanız sinüzit olma ihtimaliniz yüksek. Böyle bir durumda kulak burun boğaz uzmanına gidilmesi tavsiye ediliyor.

1- Yüzünüzde basınç hissi, dolgunluk veya ağırlık hissi var mı?

2- Burnunuz tıkalı mı?

3- Koyu, sarı-yeşil burun akıntınız var mı?

4- Geniz akıntınız var mı?

5- Koku duyunuzda azalma var mı?

6- Baş ağrınız var mı?

7- Nefes darlığı hissi ve öksürük var mı?

Türk Akciğer Kanseri Derneği (TAKD) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nezih Özdemir, akciğer kanseri bulgularının başında öksürük geldiğini belirterek, “öksürük çok önemli bir uyarıcı olmasına karşın insanlar tarafından kolaylıkla ihmal edilebilir” dedi.

Türk Akciğer Kanseri Derneği (TAKD) tarafından düzenlenen Ulusal Akciğer Kanseri Kongresi’nin üçüncüsü İzmir’de gerçekleştirildi.

Yeni bir başlık

Akciğer kanseriyle ilgili yeni bilgi ve tekniklerin gözden geçirildiği, Türkiye’de yapılan çalışmaların tartışıldığı kongrede, “Akciğer kanseri cerrahisi kursu, kadınlarda akciğer kanseri, tütün sorunu ve güncel durum, Türkiye’de kanser ve akciğer kanseri öyküsü, tümör immünolojisi ve tedavide yeni ufuklar” gibi konu başlıkları ele alındı.

Konusunda uzman 5’i yabancı 100’e yakın konuşmacının katıldığı kongreyi 400’ü aşkın katılımcının takip etmesi öngörülüyor.

Türk Akciğer Kanseri Derneği (TAKD) Başkan Yardımcısı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nezih Özdemir, Türkiye’de akciğer kanseri sorununun, sigara tüketiminin çoğalmasıyla her yıl daha da arttığına değindi.

Gelişmeleri gözardı etmeyin!

Türkiye’de her yıl yeni 15 bin akciğer kanseri tanısı konulduğunu aktaran Özdemir, son yıllarda akciğer kanseri tedavisiyle ilgili önemli gelişmeler kaydedildiğini söyledi.

Prof. Dr. Özdemir, cerrahi tedavi yöntemlerindeki gelişmelere, kemoterapi ve radyoterapi teknolojilerindeki gelişmelerin de eşlik ettiğini belirtti.

Doktora gitmekte fayda var!

Akciğer kanseri bulgularının başında öksürük geldiğini hatırlatan Özdemir, şöyle devam etti:

“Öksürük çok önemli bir uyarıcı olmasına karşın insanlar tarafından kolaylıkla ihmal edilebilir. Bunun sebebi de bu hastalığa yakalanan insanların yüzde 90’ı sigara içmektedir. Güne öksürükle başladıkları için öksürük artsa da karakter değiştirse de doktora gitmemektedirler. Şikayetler başladığında hekime başvurdukları takdirde erken evrede hastalık tanısı mümkün olmaktadır. Ve hastalıktan kurtulma olasılığı çok yüksektir. Bu yüzden halkımızın bu konuda bilinçlendirilmesi gerekmektedir.”

Özdemir, özellikle öksürüğün çoğalması ve şekil değiştirmesi durumunda mutlaka doktora gidilmesi ve yılda en az bir kere akciğer grafisi çektirilmesi gerektiğini vurguladı.

ALINTI

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap