Guest DOĞRU YOL

Gaziantep Mutfağı... ( Yoğurtlu Yemekler )

Önerilen İletiler

Guest DOĞRU YOL

yuvarlama1.jpg

YOĞURTLU YUVARLAMA

Malzeme :

500 gr. pirinç

300 gr. yağsız çiğköftelik et

1 baş kurusoğan

500 gr. kemikli yada parça et

1 bardak nohut

3 bardak süzülmüş yoğurt

1 yumurta

1 yemek kaş. un

Yeteri kadar su

Yağ, nane, tuz, karabiber

Tarifi :

Pirinç yıkanıp süzgeçe konur. Soğan ince ince doğranır. Et, yıkanmış pirinç, tuz ve karabiber bir kapta karıştırılıp et makinasının 1 numaralı süzeğinde çekilir. Çekildikten sonra, yuvarlanacak kıvama gelinceye kadar yoğrulur ve üzeri ıslak bir bezle örtülür. Hamurdan alınan ceviz büyüklüğündeki parça elde bir 10-15 cm. uzunluğunda bir çubuk haline getirilir. Sonra 0.5 cm. uzunluğunda minik parçalara bölünür.Bu parçalar avuçların için yuvarlanıp top haline getirilir.

Tüm hamuru yuvarladıktan sonra kaynayan bir su tenceresinin üzerine oturtulmuş süzgeçe konarak fazla pişmeyecek şekilde haşlanır. Haşlanan yuvarlamalar iyice soğutulur. Diğer taraftan kemikli et nohutla pişirilir ve yuvarlamalar içine atılır. Yemeğin yoğurdu ayrı bir tencerede içine yumurta ve un konarak iyice çırpıldıktan sonra pişirilir. Kaynamaya yakın diğer malzeme yavaş yavaş yoğurdun içine konur. Bir taşım kaynadıktan sonra ocak kapatılır. Bir tavada yakılmış ve üzerine kuru nane dökülmüş yağ pişen yemeğin üzerine dökülür.Yemek servise hazırdır.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Guest DOĞRU YOL

siveydiz.jpg

ŞİVEYDİZ

Malzeme :

250 gr taze sarımsak

250 gr kuzu eti

500 gr süzme yoğurt

2 adet yumurta

50 gr un

150 gr nohut

1 paket margarin yağı

10 gr tuz

20 gr nane

250 gr taze soğan

Tarifi :

Tencereye kuşbaşı et konularak hafifçe tavlanır, tuz ve su ilave edilerek haşlanmaya bırakılır. Et piştikten sonra içine önceden haşlanmış nohut ilave edilir. Hafif iri ve çapraz şekilde doğranmış soğan ve sarımsak (baş kısımlarını hafif iri doğrayarak) et ve nohuda ilave edilir.

Biraz piştikten sonra bir tencereye süzme yoğurt, yumurta ve un konularak hafif ateşte sürekli çırparak pişirilir. Piştikten sonra diğer tenceredeki malzemeyi yoğurda boşaltarak bir taşım kaynatıp ocağın altı kapatılır. Daha sonra bir tavaya yağ konulup kavrulduktan sonra içine nane katılarak yemeğin üzerine gezdirilir ve yemek servise sunulur. Not: bir gece önceden ıslatılmış nohut olursa et ile birlikte haşlanabilir. Margarin yerine sıvı yağda kullanılabilir.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Guest DOĞRU YOL

sarimsak_asi.jpg

SARIMSAK AŞI

Malzeme :

1 kg. taze sarımsak

500 gr. orta yağlı kuşbaşı et

1 kg. süzülmüş yoğurt

1 çorba kaşığı un

1 adet yumurta

1 su bardağı nohut

1 çorba kaşığı zeytinyağı

1 tutam hasbir (safran)

Yeterince tuz, nane, su

Tarifi :

Önce et tencerede kavrulur, içine tuz ve su ilave edilip, nohudu konur. Nohut ve et yumuşayıncaya kadar pişirilir. Sarımsaklar 2-3 cm. uzunluğunda doğranmış şekilde tencereye eklenir. Sarımsak çabuk pişeceğinden ocaktan almadan birkaç dakika önce ayrı bir kapta yoğurt, un ve yağ iyice çırpılır.

Pişen yemeğin suyundan bir bardak eklenerek karıştırılır. Bu karışım yemeğin içine aktarılır. Aktarma sırasında yemek sürekli karıştırılır. Kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alınır ve üzeri kızdırılmış yağlı hasbirle süslenip servis yapılır.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Guest DOĞRU YOL

yogurtlu_patates.jpg

YOĞURTLU PATATES

Malzeme :

500 gr. az yağlı parça et

1 su bardağı nohut

1 kg. patates

3 su bardağı süzülmüş yoğurt

1 yumurta

1 yemek kaşığı un

1 çay kaşığı tuz

Yağ, Haspir (isteğe göre kuru nane)

Yeteri kadar su

Tarifi :

Doğranmış etler akşamdan ıslanmış nohutla birlikte tuz ve su konarak iyice haşlanır. Daha önceden küp şeklinde doğranmış patatesler ilave edilerek patatesler iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir.

Diğer tarafta yoğurdun içine yumurta ve un ilave edilip iyice çırpılır. Sürekli karıştırılarak bir taşım kaynatılır.Daha sonra et, nohut, patatesin içine katılarak 1-2 taşım kaynatılıp ocaktan alınır. Üzerine ısıtılan yağ ve haspir dökülür. Yemek servise hazırdır.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Guest DOĞRU YOL

yogurtlu_bakla.jpg

YOĞURTLU BAKLA

Malzeme :

250 gr. kuzu eti

250 gr. taze sarımsak

2 su bardağı süzme yoğurt

500 gr. bakla

1 yemek kaşığı un

1 çay bardağı nohut

1 tatlı kaşığı haspir

2 adet yumurta

125 gr. margarin

Biraz tuz ve yeteri kadar su

Tarifi :

Et bir tencereye konarak ateşte tavlanır. Et tavlandıktan sonra tuz, nohut ve 2 lt. su ilave edilerek kaynamaya bırakılır. 1,5 cm. uzunluğunda doğranmış ve ayıklanmış bakla suyu kaynamakta olan ayrı bir tencerede hafif haşlanır. Bakla hafif haşlandıktan sonra içine 1,5 cm. uzunluğunda doğranmış taze sarımsak ilave edilip pişirilir.

Pişen bakla ve sarımsak süzgeçten geçirilerek pişmiş olan ete ilave edilip bir taşım kaynatılır. Ayrı bir tencerede yoğurt,un ve yumurta karıştırılarak pişirilir. Kaynamaya yakın diğer malzemeler yoğurdun içine boşaltılır. Bir tavada margarin eritilerek üzerine haspir eklenir ve yemeğe dökülür. Yemek servise hazırdır.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Guest DOĞRU YOL

borek_corbasi.jpg

BÖREK ÇORBASI

Malzeme :

100 gr. kıyma

750 gr. kuşbaşı et

1 kg. süzme yoğurt

500 gr. un

250 gr. nohut

125 gr. zeytinyağı

1 adet yumurta akı

Tuz, karabiber, nane

Yeterince su

Tarifi :

Kıyma önce 2 yemek kaşığı yağ ile tavada kavrulur. Soğanlar ince ince doğranarak tavanın içine eklenir. Soğanlarda kav rulunca ocaktan indirilir ve soğumaya bırakılır. Bir kap içine un, soğumuş olan kıyma ,karabiber, tuz be bir bardak su konarak sert bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Elde edilen hamur üzeri ıslak bir bezle örtülerek 10-15 dk. dinlendirilir. Dinlen dirilen hamur 8 parçaya ayrılarak bezeler yapılır. Bezeler elle 1-2 cm. kalınlığında açılır ve bıçakla tavla zarı büyüklüğünde küçük küçük doğranır. Doğranan böreklerin üzerine un serpi lerek 6 saat dinlenmeye bırakılır.

Diğer tarafta kuşbaşı etler bir tencerede 2 yemek kaşığı yağ ile kavrularak akşamdan ıslatılan nohut ve 1,5 lt. su eklenerek kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Ayrı bir tencerede yoğurt,1adet yumurta akı ve bir bardak su ile iyice çırpılır. Daha sonra ocağa konarak kaynayın caya kadar karıştırılır. Pişmiş et ile nohut azar azar ilave edilir. Hemen arkasından 6 saat dinlenmiş olan böreklerin unu elenerek (unsuz olarak) kaynamakta olan yemeğin üzerine boşaltılır. Yemek ocakta 1 taşım daha kaynatılır ve kızdırılmış yağ ve nane ile yapılan sos yemeğin üzerine dökülüp servis yapılır.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap