Guest DOĞRU YOL

Bir Gözden Daha Ötesi...

Önerilen İletiler

Guest DOĞRU YOL

turabi000.jpg

turabi2.jpg

Turabi, yanlış tedavi sonucu sol gözünü kaybetmiş bir görme engelli...Genç, dinamik ve de hayat dolu. Engeli, hayat yolunda ona engel teşkil etmemiş. Kendisiyle ve yaşamıyla son derece barışık bir delikanlı. Ancak yanlış tedavi sonucu kaybettiği gözü, ilerleyen süreçte diğer gözünü ve sağlığını tehdit etmeye başlamış. Özrümüzle Üretiyoruz Projesi ile vasıflarına uygun bir istihdam çalışması yürüttüğümüz Turabi'nin göz ameliyatını gerçekleştirerek hem onu hem de kendimizi mutlu kıldık. Turabi'nin bu sevincini paylaşmaya ne dersiniz?

Görme engellisiniz, bu engeliniz doğuştan mı? Ne şekilde ortaya çıktı?

- Doğuştan. Akraba evliliği sonucu doğuştan görme engelliyim.

- Özür dereceniz hep böyle miydi?

- Hayır, eskiden daha iyi görüyordum, sonradan ilerledi. Küçükken iki gözümden de katarakt ameliyatı oldum. İlkokul 5’e kadar görmem iyi sayılırdı. Fakat sol gözüme ilkokul 5. sınıfta mercek yerleştirildi. Mercek göze uymayınca sol gözümü kaybettim. Bu olaydan 2 yıl sonra sağ gözümde göz tansiyonu olduğunu anladık,. 4 defa ameliyat oldum. Hala göz tansiyonum var % 10 civarında görüyorum. Görme oranımın düşme riski var.

- Peki bu ameliyatı daha evvelden yaptırmanız gerektiği halde neden bu kadar ertelediniz?

- Maddi imkansızlıklardan dolayı tedavimi takip edemedim. Devlet ve Özel çeşitli hastanelerde yaptırdığım kontrollerde gözümün alınması gerektiğini bana söylediler. 2000 YTL. ve üzeri fatura çıkardılar. Devlet Hastaneleri ameliyat için en az 1 yıl süre verdiler. Doktorlarım da ameliyatın acilen yapılması gerektiğini ısrarla vurguladılar. 2000YTL. yi bulabilmem mümkün değildi. İşsiz olmam nedeniyle ameliyatın aciliyetini göz ardı ederek Fiziksel Engelliler Vakfı’ nın istihdam projesinden faydalanıp, ameliyatı SSK’lı olunca yaptırmaya karar verdim. Vakfınıza geldiğimde benimle yapılan birebir mülakatta, yetkililer sağlık durumumla ilgili ayrıntılı bilgilendiler. Sizin için bu noktada bizim yapabileceğimiz ne var hemen araştıralım dediler.

- Vakıf yetkililerinin sonraki aşamadaki ilgisi nasıldı? Ameliyat süreci nasıl gelişti?

- Adeta kendi sorunları gibi canla başla ilgilendiler. Öncelikle beni Bayrampaşa Göz Nurunu Koruma Vakfı Hastanesi’nde ücretsiz muayene ettirdiler. Son durumu ve neler yapılabileceğini öğrendiler. Ameliyat olmam gerektiği bu muayenede de netleşmiş oldu. Biz sana muhakkak yardımcı olacağız diyerek kendilerinden haber beklememi istediler. Beni fazla bekletmeden, bir gün sonra arayarak bir yardımsevere durumu aktardıklarını ve o yardımseverin ameliyatı üstleneceğini, kendimi hazır hissetmem durumunda hemen doktordan randevu alacaklarını söylediler. Ben de ameliyatı hemen olmak istediğimi kendilerine beyan ettim ve 1 saat sonra arayarak hazırlanmamı ertesi gün ameliyat olabileceğimi söylediler.

Ertesi gün hastaneye onların refakatinde gittim. Yatış işlemlerimi ve gerekli tahlillerimi yaptırdılar. Ameliyat sonrasında yanıma gelerek sağlık durumumla ilgili, doktordan bilgi aldılar. Taburcu olduktan sonra, hastaneden eve kadar beni kendi araçlarıyla götürerek evime teslim ettiler.

- Hangisi kendi gözünüz, hangisi protez ayırt edebilmek mümkün değil.

- Kesinlikle öyle, aynaya baktığımda kendimi daha iyi hissediyorum artık.

- Ameliyat öncesi ve sonrası yaşamınızda nasıl farklılıklar oldu?

- Çevremdekiler ailem ve arkadaşlarım çok beğendiler. Artık beni sokakta görenler sol gözüme garipseyerek bakmıyorlar, psikolojik anlamda kendimi daha iyi hissediyorum.

- FEV hayırseverlerle ihtiyacı olan kişiler arasında bir köprü olma vazifesini yerine getiriyor. Bu gibi hizmetlerin ihtiyacı olan kişiler açısından önemini değerlendirebilir misiniz?

- Biz insanoğlu bir şeyin değerini kaybetmeden anlamıyoruz. Ve kaybedenleri anlayabilmemiz için onların çektiği acıları çekmemiz gerekiyor. Fiziksel Engelliler Vakfı bu acıları çekmeden de bizi anlayabilen bir kurum. Bu yüzden köprü olabiliyor zaten. Yapılan sadece protez göz, protez ayak ya da işitme cihazı değil, insanın kendine güveni ve yaşama olan inancı… Birilerinin sizi önemsediğini bilmek güzel…

- FEV ailesi olarak bundan sonraki yaşamınızda mutluluklar diliyoruz…

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap