k@lpsizim_85

Aküllü Araçlar Çöp Yığını Oluyor

Önerilen İletiler

AKÜLÜ ARAÇLAR ÇÖP YIĞINI OLMAYA DEVAM MI EDİYOR?

Türkiye'de özürlülerin kullandığı araçların çoğu ikinci el durumunda. Yurt dışından ithal edilen ancak bir süre sonra bozulan araçlar imkansızlıklar sebebiyle tamir edilemediği için çöp yığınlarına dönüşüyor. Uzmanlara göre, akülü araçta arıza oluştuğunda mutlaka yetkili bir servise müracaat edilmeli, araç her kullanıldığında şarj edilmeli.

Türkiye'deki 8i milyon özürlünün5 milyonu tekerlekli sandalye kullanıcısı olarak biliniyor. Birçok özürlü kas hastalıklan, omurilik felci, multible skleroz, kazalar vs. gibi bir çok sebepten dolayı tekerlekli araç kullanarak hayatlarını kolaylaştırmaya çalışıyor. Yapılan tespitlere göre, fizikselengellilerin yüzde 20'sinin kullandığı tekerlekli sandalyelere manuel, akülü, scooter gibi motorlular da eklendi. Kullanımın yaygın olmasına karşılık bozulan araçların tamiri mümkün olmadığından özürlüler maddi ve manevi kayıplarla karşı karşıya kalıyor. Sosyal sorumluluk projeleri çerçevesinde dağıtılan araçların çoğu daha önceden kullanılmış durumda.

Genelde Belçika, Hollanda, Almanya gibi ülkelerden getirilen 'ikinci el' ürünlerin yurtdışından temin edilmesi birçok sorunu da beraberinde getiriyor.

Bozulan araçların yedek parçalarını bulamayan bulsa da tamir servis yerlerini bilmeyen engelliler, tekerlekli sandalye sorunu kadar, tamir ve bakım problemiyle karşı karşıya bulunuyor. Sorunun en çok akülü araçlarda çekildiğine dikkat çeken özürlüler Türkiye'de onarım bakım servislerinin olup olmadığı konusunda da bilgileri bulunmuyor. Konuyla ilgili uzmanlar araçlarda oluşan sorunlar karşısında şu tavsiyelerde bulunuyor "Arıza oluştuğunda mutlaka yetkili bir servise müracaat edilmeli. Araç her kullanıldığında şarj edilmeli. En az 8, en fazla 12 saat. 12 saatlik bir şarjla 5 saaT durmadan gidilebiliyor. Araç kullanılmadığı zamanlarda da 10 günde bir şarj edilmeli. Araca her yıl bakım yaptırılmalı. Akü değişiminde mutlaka jel akü kullanılmalı. Normal araçlarda kullanılan aküler kesinlikle takılmamalı. Bu, aracın bozulmasına sebep olur. Temizliği için özel ilaçlar var. Suyla kesinlikle yıkanmamalı. Nemli bezle silinmeli. Yağmurlu günlerde büyük su birikintilerinin içinden gidilmemeli."

Bilgisizlik sebebiyle araçların en çok beyin ve aküleri bozuluyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Beyid Limidet Şirketi yetkilisi Suat Bügelek, genelde kullanıcıların yeterli bilgisi olmadığı için araçlarda beyin ya da akünün bozulduğunu söyledi. Bağış yoluyla gelen araçların çoğunda kullanım kılavuzu bulunmadığına işaret eden Suat Bügelek "Tekerlekli sandalye veya akülü araçlar numaralı gözlük gibidir, kişiye mahsustur. Yerli ürünler de yine belli kurum ve kuruluşlar eliyle tedarik edildiği için vatandaşlarla imalatçı firma arasında bir iletişim olmuyor. Engelliler araçlarını aküsü bitene kadar kullanıyor. Bilinçsizce şarja takıldığında da akü bitiyor, geriliyor.Şarj kendini toparlamazsa da araba bozuldu zannedilK'or ve bir köseye atılıyor" dedi.'Firma olarak araçları en iyi şekilde kullanıma hazırlıyoruz' Araçların her koşulda özürlüye hizmet edebilme kabiliyetine sahip olması gerektiğini belirten Bügelek, "Bu işler bizim gibi firmalara düşüyor. Bizler gerek bağış ve gerekse yeniden alınmış olan araçlan en uygun hale getirmek için proje üretiyoruz. Mesela skoryozlular ve yatak yarası bulunan müşterilere özel minderler uyguluyoruz. Denge problemi bulunanlar için farklı emniyet kemerleri il pilot koltuk takviye ediyoruz. Yine kolları olmayan ya da ellerini kullanamayanlar için de joyistiği ağzıyla oynatabilmeleri için özel aparatlar yapıyoruz. Böyle hem aracın ömrünü uzattığımız gibi özürlülerimize de destek veriyoruz" diye konuştu.>ASHA

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap