k@lpsizim_85

Teknoloji Doktor-Hasta İlişkisini Değiştirdi

Önerilen İletiler

Hayatın hemen her alanına yenilikler getiren teknoloji, doktor ile hastası arasındaki ilişkinin biçimini de değiştiriyor ve doktorlar ile hastalar, bazı konularda görüşmelerini yüz yüze değil, internet üzerinden yapıyor.

Manhattan Araştırma Merkezi tarafından yapılan ve internette yayımlanan rapora göre, ABD'de doktorların yüzde 39'u hastalarıyla internet üzerinden görüştüklerini, yüz yüze görüşme ve muayene gerektirmeyen konularda online iletişimin avantajlarından yararlandıklarını belirtiyor.

Araştırma, doktorların randevu alma, laboratuvar sonuçlarını değerlendirme, muayene gerektirmeyen basit konularda danışma hizmetlerini internet üzerinden yapıp, zamandan tasarruf etme yoluna gittiklerini gösteriyor.

İzmir Tabip Odası Başkanı Suat Kaptaner, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, hastayla doktor arasında internet üzerinden yürütülecek ilişkinin "acil ve çok sınırlı olgularda" avantaj sağlayabileceğini belirterek, karşılıklı zamandan tasarruf etmek adına "online" diyaloğun artırılmasının çok hatalı sonuçlar doğmasına da neden olabileceğini kaydetti.

Teknolojinin hayatın her alanında olduğu gibi, tıpta ve iletişimde yeni sayfalar açtığını ifade eden Kaptaner, bir doktorun sürekli kontrol ettiği hastasıyla görüşerek ilaç düzenlemesi yapmasının ya da acil durumda bir hastanın ambulansla giderken, internet aracılığıyla en uygun hastanenin belirlenmesinin büyük kolaylıklar olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Öte yandan, teknoloji artıkça, hekim ile hastası arasındaki insani ilişkinin boyutu zedelenebilir, buna çok dikkat etmek lazım. Doktor-hasta ilişkisindeki empatinin korunması şarttır, neticede hasta da doktor da insandır ve çok sınırlı, acil olgular dışında ilişkilerin yüz yüze yürütülmesi daha sağlıklıdır."

Kaptaner, Türkiye'de artık birçok hastanede uygulanan internet üzerinden randevu alma gibi uygulamaların pratikte yarar sağladığını belirterek, teknolojiyi "olağan sağlık hizmetini geliştirici yönde" kullanmak gerektiğini söyledi.

Bazen teknolojiyi yaşamın içine katmak için büyük harcamalar yapıldığını, ancak harcamalar ölçüsünde verim alınamadığını ifade eden Kaptaner, Ankara'da büyük kaynak ayrılarak hayata geçirilen merkezi randevu sisteminin etkin çalışmadığını ileri sürdü.

Kaptaner, teknolojinin avantajlarından yararlanan bir projeyi hayata geçirmeden önce ülkenin koşulları, insani boyut, mevcut kaynaklar gibi unsurların da göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap