Sumeye

Kalp Operasyonunda Ameliyatsız Sistem

Önerilen İletiler

22-07-2009 Kalp operasyonunda ameliyatsız sistem

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalında gerçekleştirilen yöntemle, kalpteki delik cerrahi müdahaleye gerek duyulmadan kapatılabiliyor, romatizmal hastalığa bağlı mitral kapakta oluşan darlık ameliyatsız yöntemle genişletilebiliyor.

SDÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalından Doç. Dr. Doğan Erdoğan, Doç. Dr. Mehmet Özaydın ve Doç. Dr. Abdullah Doğan düzenledikleri basın toplantısında, operasyonda uyguladıkları yeni yöntemler konusunda bilgi verdi.

Hastanelerinde uygulanmaya başlanan kalp deliklerinin kapatılması yöntemi sayesinde kalp deliklerini hiç bir cerrahi müdahaleye gerek duymadan, ameliyatsız kapatabildiklerini belirten Erdoğan, hastanın bir gün içinde taburcu edildiğini söyledi.

Dört hasta üzerinde uyguladıkları yöntemin başarıyla sonuçlandığına işaret eden Erdoğan, kalp deliklerini kapatmak için yapılan cerrahi müdahalelerin hasta açısından riskli olduğuna dikkati çekerek, bu yöntemde riskin daha az olduğunu bildirdi. Açık ameliyatta gelişen istenmeyen olayların bu sistemle yaşanmadığını belirten Erdoğan, "3 ile 6 ay arasında kan sulandırıcı ilaç kullandıktan sonrada kontrollerde herhangi bir sorun olmuyorsa hayatına normal şekilde devam edebiliyor" dedi.

Yöntemin "şemsiye" adı verilen medikal bir parçayla yapıldığını bildiren Doç. Dr. Mehmet Özaydın, "Bacaktaki toplardamardan vücuda girerek, kalbin sağ tarafına ulaşıyoruz. Sağ tarafından bir kateterle sol tarafına geçip, daha sonra o cihazı kateterin içerisine gönderip önce sol taraftaki medikal bir cihaz olan şemsiyenin bir nevi sol taraftaki kısmını açıyoruz. Onu defekt olan bölgeye iyice yanaştırıp, daha sonra sağ taraftakini açıp, bu esnada da ekokardiyografi denen boğazdan görüntüleme işlemiyle de o defekte tam olarak oturup oturmadığını kontrol ediyoruz. Cihazı serbestleştirip, ekipmanımızı geri çekip işlemimize son veriyoruz. İşlem hazırlık aşamasıyla birlikte yarım saatte bitiyor" dedi.

Doç. Dr. Abdullah Doğan da, daha önce 2000-2002 yıllarında gerçekleştirdikleri ancak paket programlar nedeniyle birkaç yıl ara verdikleri mitral kapak hastalıklarında darlık durumunda mitral kapağın balonla genişletilmesi uygulamasını yeniden gerçekleştirmeye başladıklarını söyledi.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap