k@lpsizim_85

Engelliler Seyahat Haklarını Geri İstiyor

Önerilen İletiler

Engelliler seyahat haklarını geri istiyor

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi, yeni yönetmelikle özürlülerin toplumdan tecrit edilmeye çalışıldığını belirterek, “Şehirlerarası ulaşım araçlarında uygulanacak özür oranı, yüzde 60 yerine eskisi gibi yüzde 40, ücret tarife indirimi de yüzde 30 yerine yüzde 50 olarak yeniden düzenlenmeli” dedi.

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi, 11 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Karayolu Taşımacılık Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğin özürlüleri toplumdan tecrit eden bir uygulama olduğunu söyledi. Yeni yönetmeliğin özürlülerin haklarını elinden aldığına dikkat çeken Çelebi, “Şehirlerarası ulaşım araçlarında uygulanacak özür oranı, yüzde 60 yerine eskisi gibi yüzde 40, ücret tarife indirimi de yüzde 30 yerine yüzde 50 olarak düzeltilmeli” dedi.

Türkiye’de doğuştan ve sonradan herhangi bir nedenle meydana gelen bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerinin yüzde 40’ını kaybedenlerin özürlü kabul edildiğini hatırlatan Yusuf Çelebi, “Dolayısıyla kamu ve özel sektör yapacağı her türlü uygulamada bu oranı göz önüne almak durumundadır” diye konuştu.

Ayrımcılık yapmak suç sayılıyor

Kişi ve kurumların belirlenen bu oran dışında bir oran belirleme yetkisinin olmadığına vurgu yapan Çelebi, “Aksi uygulamalar özürlülerin hak kaybına uğrayacağı ayrımcı uygulamalardır. Özürlüler Yasası’nda belirtildiği üzere özürlülere yapılan ayrımcılık suç sayılmaktadır. Ayrıca özürlülük yalnızca özürlülerin ve ailelerinin değil tüm toplumu ilgilendiren, kişi ve kurumlar olarak herkesin sahip çıkması, çözüm üretmesi gereken bir sorundur” dedi.

Yüzde 50’nin üzeri zaten tek başına seyahat edemez

Özürlülük ölçütünün sınıflandırması ve özürlülere verilecek sağlık kurulu raporları hakkındaki yönetmeliğin 4. maddesinde özür durumuna göre vücut fonksiyon kaybı oranının yüzde 50’nin üzerinde olanların ağır özürlü olarak kabul edildiğini hatırlatan Çelebi, “Bu tanıma göre ağır özürlüler beslenme, giyinme, yıkanma ve tuvalet giderme gibi öz bakım becerilerini yerine getirmede, kendi başına hareket etmede veya iletişim kurmada zorluk ya da yoksunluk yaşadığına ve bu becerileri başkalarının yardımı olmaksızın gerçekleştiremeyeceğine tıbbi olarak karar verilen kişileri kapsamaktadır” dedi. Yüzde 40 özürlülerin ancak taşıma araçlarından faydalanabileceğini, yüzde 60 özürlü insanların bu haktan faydalanmasının mümkün olmadığını belirten Yusuf Çelebi, “Dolayısıyla bu grubun şehirlerarası otobüslerde seyahat edebilmeleri son derece kısıtlıdır. Şehirlerarası ulaşımı genellikle yüzde 40 ve civarı özrü buluna özürlüler yapabilmektedirler. Yönetmelikteki yüzde 60 uygulaması özürlülere yönelik ayrımcı bir uygulamadır” diye konuştu.

Yeni Mesaj

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Zaten şehiriçi otobüsü yüzde 40 ve civarı kullanıyor.Kullanabiliğim sadece şu durumda vapur.ucakta var ama o daha nasip olmadı.eee trende var ama maalesef o da hic uygun degil.bunların düzeltilmesi beklentisi ve duası içindeyiz.tüm engelliler kulanamadıktan sonra indirim olsa ne olacak kii.paylaşım için teşekkürler...

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap