k@lpsizim_85

Alo 183 Aile Kadın Çocuk ve Özürlü Hattı...

Önerilen İletiler

ALO 183 AİLE KADIN ÇOCUK VE ÖZÜRLÜ HATTI

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü'nün bünyesindeki ALO 183 Aile Kadın Çocuk Özürlü ve Sosyal Hizmet Danışma Hattı hizmet vermeyi sürdürüyor

Kadın ve çocuklara yönelik ihmal ve istismar olaylarına anında müdahale etmek için "183 Alo Kadın Çocuk ve Sosyal Hizmet Danışma Hattı" kuruldu. Kadının statüsünü yükseltmeyi hedefleyen hat, acil durumlarda ilgili görevlilerin müdahalesini sağlayacak.

Kadın ve çocuklara yönelik ihmal ve istismar olaylarına anında müdahale etmek gerekli psikolojik, sosyal ve yasal işlemlerin başlatılmasını sağlamak, kamuoyunu bu konuda duyarlı hale getirmek amacıyla merkezi Ankara'da olan ve Türkiye'deki tüm illerden gelen başvuruları cevaplamak üzere "183 Alo Kadın Çocuk ve Sosyal Hizmet Danışma Hattı" kuruldu.

Hat, Türk Telekomünikasyon Anonim Şirketi'nin Kuruma tahsis ettiği özel bir hat üzerinden hizmet veriyor.

Bilgi veriyor, ihbar değerlendiriyor

Hattın kurulma amacı, kadın ve çocuğa yönelik istismarın önlenmesi, kadınların toplumdaki statülerinin yükseltilmesi, çocukların yüksek yararının gözetilmesi olarak belirlendi.

Kadın, Çocuk ve Sosyal Hizmet Danışma Hattı'na korunmaya muhtaç çocuklarla ilgili ihmal, istismar durumlarında bilgi verilip ihbarda bulunulduğunda ilgili müdürlük elemanlarınca kısa süre içinde yerinde inceleme yapılması planlanıyor.

Yapılan sosyal incelemeler sonucu, çocuklardan acil korunma altına alınması gerekenlerin Acil Valilik Oluru ile korunma altına alınması sağlanacak. Bunu izleyen süreçte çocuklarla ilgili koruma kararı çıkartılma işlemleri başlatılacak.

183 Hattı, neler yapabilir

24 saat aralıksız çalışması öngörülen hat arandığında görevli elemanlar başvuruları alıp kaydetmenin ötesinde acil durumlarda derhal ilgili görevlilerin müdahalesini sağlayacak.

Hattın ayrıca başvuranların ihtiyaç duyduğu konularda bilgilendirilmesinin sağlanması, rehberlik yapılması ve gerekli hizmetlere yönlendirilmesi, sivil ve gönüllü destek ağlarıyla bağlantılarının kurulması gibi görevleri de bulunuyor.

Ayrıca, bu kapsamda gönüllü çalışma talepleri çocuk ve gençlik merkezlerine yönlendirilmekte, nakdi bağış yapmak isteyen müracaatçılara SHÇEK Genel Müdürlüğü'ne ait banka hesap numarası veriliyor.

Gönüllü örgütlenmeler de var

Kadın ve çocukların ihmal ve istismardan korunması 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu uyarınca Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü'ne bağlı Sosyal Hizmetler Müdürlükleri'nin görev alanında bulunuyor.

Kadın ve çocuklara yönelik çok sayıda gönüllü örgütlenme de bu alanda sivil katılım ve çeşitli çalışmalar gerçekleştiriyor.

ALO 183; istismara uğrayan veya uğrama riski taşıyan ve desteğe gereksinimi olan kadınlara ve çocuklara yönelik psikolojik, hukuki ve ekonomik alanda danışmanlık ve rehberlik hizmetleri sunmak ve yararlanabilecekleri Sosyal Hizmet Kuruluşları konusunda bilgilendirerek gereksinim duydukları hizmet türüne en kısa zamanda ulaşmalarını sağlamak amacının gerçekleştirilmesi, kadın ve çocuğa yönelik istismarın önlenmesi, kadınların toplumda statülerinin yükseltilmesi, çocukların yüksek yararının gözetilmesi hedefine ulaşılabilmesi için ücretsiz hizmet veren bir hattır. Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğine bağlı olarak çalışır.

Çalışma Şekli; Çağrı yapan herkes dinlenilerek, ihtiyaç duyduğu hizmet türü tespit edilmekte, Kurumumuz hizmetleriyle ilgili danışmanlık ve rehberlik hizmetleri sunulmakta, mevcut veri kayıtları, internet vb. taranarak kurum dışında hizmet alabileceği birimlerin iletişim bilgileri verilmektedir. 25.01.2007 tarihinden itibaren yapılan görüşmeler kayıt altına alınmaktadır. 7 gün 24 saat esasına göre ikişer kişilik 4 vardiya ekibi ile 81 ilden yapılan telefon çağrılarına cevap verilmektedir. Bu çağrılar içerisinde acil müdahaleyi gerektiren vakalar da bulunmaktadır. Bu vakalarda ilgili, o ildeki Emniyet, Jandarma ve İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğünde görevli Acil Müdahale Ekip Sorumlusu ile irtibata geçilmektedir.

'MAĞDURUN BEYANLARI ÖNEMLİ'

Tutuklama için suçun, işlendiğine dair kuvvetli emarelerin gerekli olduğuna vurgu yapan Avukat Gülbahar, mağdurların beyanlarının çok önemli olduğunu, bu beyanlara itibar etmek gerektiğini söyledi.

ALO 183 KADIN, ÇOCUK VE

ÖZÜRLÜ SOSYAL HİZMET

DANIŞMA HATTI NASIL ÇALIŞIR?

Vali Yardımcısı Durmuş, “Başvuruları alır kaydeder. Acil durumları derhal ilgili mercie bildirir. Başvuranı ihtiyaç duyduğu konulurda bilgilendirir. Rehberlik yapar, yönlendirir destek ağlarına havale eder. Kadına yönelik ihbar ve istismar kadınların, temel hak ve özgürlüklerini korumalarını, güven içinde gerçekleştirmelerini ciddi ruhsal ve bedensel sorunlara sakatlanmalara ölümlere yol açabilir” dedi.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap