Sumeye

Parkisonda Türk Bilim Adamlarının Başarısı

Önerilen İletiler

Parkinsonda Türk bilim adamının başarısı

denizkrk.jpg

İsveç Lund Üniversitesi Wallenberg Neuroscience Merkezi'nde parkinson hastalığına karşı kök hücre çalışmalarını yürüten Doç. Dr. Deniz Kırık, kongrede son gelişmeleri aktardı. Parkinsonda beyin hücrelerinin yavaşça öldüğünü anlatan Dr. Kırık, kök hücre tedavisiyle ölen hücrelerin yerine yenisini naklettiklerini belirtti. Kırık, "Biz ölmüş hücrelerin yerine yenisini yerleştirerek fonksiyonlarını geri kazanmasını sağlayabileceğimiz bir tedavi uyguluyoruz" dedi.

Hayat kalitesi artıyor

Son 20 yılda dünyada 350 parkinson hastasına kök hücre naklinin denendiğini, bunların 18'inin merkezlerinde yapıldığını anlatan Kırık, ilk vaka deneylerine 1987'de başladıklarını bildirdi. Araştırmalarında bu hastaların bir kısmının kök hücre tedavisine çok iyi yanıt verdiğini anlatan Kırık, çalışmalarının sonuçlarını şöyle anlattı:

"Hastaların üçte biri, en iyi ilaç tedavisinden daha iyi sonucu verdi. Üçte biri ise en iyi ilaç tedavisinden daha az yanıt verdi. Eğer hastalar yarar görürlerse artık ilaç kullanma ihtiyaçları kalmıyor. İyi yanıt veren hastalarda hayat kalitesi neredeyse normale dönüyor." Avrupa Kök Hücre Transplantasyonu ve Rejenerasyonu Derneği'nin de başkanı olan Kırık, araştırmalarına yılda 1 milyon dolar fon ayrıldığını söyledi. Kırık, parkinson hastası olan ünlü yıldız Michael J. Fox'un kurduğu vakıftan da 250 bin dolar fon aldıklarını, Michael J. Fox'la bir araya geldiklerini belirtti.

Kalp için trafik polisi

Kalp krizi ve kalp yetmezliğinde kök hücreyi iki ayrı yöntemle kullandıklarını anlatan Almanya Rostock Üniversitesi Kardiyoloji Bölümü Direktör Yardımcısı Dr. Hüseyin İnce de kalp krizi sonrasında iğne kateter kullanmadan, bir ilaçla kandaki kök hücre sayısını artırdıklarını söyledi. İnce, yöntemi şöyle anlattı:

"GCSF adlı bir ilaç kullanarak kan dolaşımındaki kök hücrelerin sayısını artırıyoruz. Kemik iliğindeki kök hücreler kana, sonra da kalbe gönderiliyor. İlaç sayesinde artan bu hücreler tıpkı bir trafik polisi gibi kalbe yönlendiriliyor. Böylece kök hücreyi kalça kemiğinden almak zorunda kalmıyoruz. Bugüne kadar 50 hastayı bu yöntemle tedavi ettik. İkinci yöntemde de kalp yetmezliğinde kalça kemiğinden kök hücre toplayıp baypas ameliyatı sırasında hastaya veriyoruz. Böylelikle baypas sonrasında ölü dokular canlandırılmış oluyor."

Son gelişmeler

Yarı uyumlu nakil: Özellikle çocuk hastalarda kemik iliğinde tam doku uyumu yoksa yüzde 50 oranında doku uyumuyla nakil yapılabiliyor. HLA doku uyumunun yüzde 50 sağlandığı "haploidentik" uygulama, bugüne kadar Türkiye'de 32 çocuk hastada gerçekleştirildi.

Çift kordon kanı kullanımı: ABD'de yapılan çalışmalarda bir değil, çift kordon kanı kullanılararak hastalara nakil şansı doğduğu, bu çalışmaların büyük bir umut ışığı olduğu vurgulandı. Erişkinler için yeterli iki ürün bulma şansının yüzde 95 olduğu bildirildi.

Milliyet

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap