k@lpsizim_85

22 Yıl Evden Çıkmadı...

Önerilen İletiler

22 yıl evden çıkmadı

lg1531-2.jpg

Okuma yazmayı kendi imkanlarıyla öğrenen Güney Kore Milli Paralimpik Komitesi Başkanı Hyang-Sook Jang, geçirdiği sakatlık nedeniyle 22 yıl adeta "tecrit" hayatı yaşadığı evinde 10 binin üzerinde kitap okudu.

Marmaris'te düzenlenen 1. Uluslararası Paralimpik Gençlik Yaz Kampı'na onur konuğu olarak katılan Jang, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 yaşındayken geçirdiği çocuk felci nedeniyle iki bacağını kaybettiğini ve tekerlekli sandalyeye mahkum olduğunu belirterek, ''1958 yılanda geçirdiğim hastalıktan sonra eve kapandım ve 22 yıl hiç dışarı çıkmadım. Bu zamanı, kendi imkanlarımla öğrendiğim okuma yazma sayesinde, kitap okuyarak geçirdim'' dedi.

Hastalandığı dönemde Güney Kore'de engellilerin yaşamını kolaylaştıran hiçbir düzenlemenin olmadığını anlatan bayan Jang, şunları kaydetti:

''Çevrenin bakış açısı ve devletin bu konuda gerekli çalışmalarda bulunmaması nedeniyle evde yaşamaya mahkum oldum. Okuma yazmayı kendi imkanlarımla öğrendim. 22 yaşına kadar hiç dışarı çıkmadım. 22 yaşında arkadaşlarımın ve ailemin yoğun çabasıyla ilk kez dışarı adımımı attım. Bu süre içinde 10 binin üzerinde kitap okudum. Ailem ve arkadaşlarımın desteğiyle kitap buldum. Bu zorlu dönemimde kitaplarla yaşama tutundum. Bu nedenle kitaplara teşekkür ediyorum.''

-''DEĞİŞİMİ İÇİNİZDE YAPMALISINIZ''-

Engelli insanların toplumda kendilerine yer alabilmeleri için mücadele vermesi gerektiğini anlatan Hyang-Sook Jang, ''değişimi dışarıda değil içinizde yapmalısınız. Bu zamana çok göre çok daha fazla zorluklarla karşılaştığımız bir hayatımız oldu. Buna rağmen, her şeyi kendimiz yaptık ve geliştirdik'' diye konuştu.

Kur'an-ı Kerim ve Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatı ve yaptıklarıyla ilgili birçok kitabı da okuduğunu belirten Jang, daha önce de geldiği Türkiye ile ilgili okuduğu kitaplardan derin bilgiye sahip.

Türkiye'nin tarihi, kültürü ve doğasıyla çok güzel bir ülke olduğunu anlatan Jang, Türk insanlarını da yardımsever ve sıcak kanlı bulduğunu ifade etti.

-''KORE SAVAŞI'NDAKİ DESTEĞİNDEN DOLAYI TÜRKİYE'YE MİNNETTARIZ''-

Hyang-Sook Jang, Türkiye'nin 1950 yılındaki Kore Savaşı'nda ülkesine verdiği destekten dolayı minnettar olduklarını söyledi.

Türk askerinin, Kore Savaşı'nda gelecekleri için mücadele verdiğini dile getiren Jang, ''Türkiye'ye karşı minnettarız. Geçen yıl paralimpik aktiviteler nedeniyle İstanbul'a ziyaretimde Sayın Yavuz Kocaömer'e üzerinde Türk şehitlerin isimleri olan bir plaket takdim ettim. Türkiye'nin o dönemde yaptığı iyiliği unutmayacağız'' diye konuştu.

Bayan Jang, Güney Kore'de yaptıkları çalışmalarla son yıllarda engellilerin kaliteli yaşamlarını sağlamak için gerek yasal gerekse de toplumsal olarak birçok düzenleme yaptıklarını söyledi.

1. Uluslararası Paralimpik Gençlik Yaz Kampı'nda engelli çocuklarla birlikte yüzme, okçuluk, masa tenisi gibi etkinliklere de katılan Jang, ''bedensel engelli çocukların kendi özgürlüklerini göstermesi açısından kampı çok güzel buldum. Bu anlamda çok mutlu oldum ve onlarla gurur duydum'' diyerek sözlerini tamamladı.

Star Gazete

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap