Guest DOĞRU YOL

Dışarıdaki Hayatı Merak Etmiyorlar...

Önerilen İletiler

Guest DOĞRU YOL

Akraba bağlarının güçlü olmasıyla övünen Türk insanı, geleneklerinden kopuşun getirdiği acı faturalar ödüyor. Bir taraftan Anadolu'da zor şartlarda insanlar hastalarına bakmaya çalışırken modern şehrin göbeğinde zor durumdaki yakınlarıyla ilgilenmek istemeyenler onları hastanelere, huzurevlerine ya da sokağa terk ediyor. Bir daha da aramıyor arkasını.

Bu tip örneklerin en çok yaşandığı yerlerden biri olan Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, neredeyse yarım asırdır aileleri tarafından aranmayan insanlarla dolu. Yıllardır hastane kapısından bir yakınının gelmesini bekleyen bu insanlar, aynı zamanda ilginç hayat hikâyeleriyle de ibretlik dersler veriyor. Hastane koridorlarından içeriye adımınızı atar atmaz dışarıya hiç çıkmayan insanlarla karşılaşıyor ve hikâyelerine şahit oluyorsunuz.

ANNEMLE BABAMI 40 YIL BEKLEDİM

Kendince ciddi bir hal takınan zihinsel engelli Ergin D., "40 yıldır buradayım. Anam babam beni bu zamana kadar aramadı." diyor. Babası onu 1969 yılında 10 yaşındayken hastaneye bırakmış. Ergin D., bu tarihten sonra kimse tarafından aranmamış. 20 yıldır onu tanıyan bir hemşire, iki yıl önce babasının öldüğü bilgisinin geldiğini ifade ediyor. O ise bunu duyunca bir üzüntü yaşamış. "Yıllardır gelecekler diye bekledim. Onlara kızgınım." şeklinde konuşarak, anne ve baba özlemini ortaya koyuyor. Biraz duruyor, sonra rutin yaşamını anlatıyor. Saat 6'da kalkıp yatağını ilk düzeltenin kendisi olduğunu söylüyor. Sabahları yapılan 'Günaydın' toplantılarını ve gündüz hastanesine gidip yaptığı sosyal aktiviteleri bizimle paylaşıyor.

Ergin D., hastane alanını göstererek, "Gün boyu buralardayım. Bazı arkadaşlarımla aram iyi, bazılarıyla anlaşamıyorum." diyor. Uzun koridorlarda gidip gelirken sık sık duvarlara bakıyor, uzun uzun dalıyor. Her şeye rağmen mutlu olduğunu ve buradan çıkmak istemediğini anlatıyor tıpkı diğer hastalar gibi.

34 YILDIR BURADAYIM, DIŞARIYA ÇIKMAK İSTEMİYORUM

Emsallerinin kucağına oturtup torun sevdiği 69 yaşındaki şizofreni hastası Mürsel B., 34 yıldır bu yerde misafir. Gittiği en uzak yer 100 metre ötedeki kantin. "Bizden geçti. Çok merak etmiyorum." cümlelerini kurarak, dış dünyayla alakasını ifade ediyor. Onun da diğerleri gibi arayanı soranı yok. Hastane hemşireleri ara sıra bir yeğeni cüzi bir miktar para yatırdığında bahsediyor. Fakat bu, onun çay parasına yetmiyor. 35 yaşındayken birden evdeki radyoyu ve eşyaları pencereden aşağı atarak krize girmiş. Önce Eskişehir'deki devlet hastanesi sonra da burası mekanı olmuş. Rahatsızlığının farkında. Bizimle yaşının tecrübesini aktaran olgun bir insan gibi yavaş ve sakin konuşuyor. Dışarıyı merak etmediğini, "Buradan çıkmak istemiyorum. Çıksam ne yapabilirim? Burada mutluyum." diyerek gösteriyor.

SPASTİK ÖZÜRLÜ KIZA EVLADI GİBİ BAKIYOR

Duru İstanbul Türkçesiyle konuşan Gülizar Ö. şizofreni olunca 29 yaşında Kasımpaşa'dan buraya gelmiş. Çocuk sevgisini kendisiyle aynı bölümde kalan 24 yaşındaki spastik özürlü bir kıza annelik yaparak gideriyor. Anne-babası ölmüş. Fakat uzaktan akrabaları da onu çoktan unuttuğu için bu yerde arayanı soranı yok. Bir tek vasisi olan ve eski komşuları olan bir arkadaşı bazı günler onu ziyaret ediyor. Belediyede memur olarak çalışırken rahatsızlığı ortaya çıkmış. Burada durmasını bir amaca bağlıyor. Kendisiyle aynı bölümde kalan 24 yaşındaki spastik özürlü bir kıza annelik yaptığını anlatıyor. "Yediriyorum, içiriyorum. Onun tüm ihtiyaçlarını karşılıyorum." şeklinde konuşuyor. Anneliğin çok güzel bir duygu olduğuna değiniyor.

RAHATIM İYİ ALLAH'A ŞÜKÜR

Kendisine "Birkaç yüz metrekarelik bu alanda hayat nasıl gidiyor?" sorusunu yönelttiğimiz 15 yıllık şizofreni hastası Serpil F. "Allah'a şükür. Rahatım iyi." cevabını veriyor. Onun da yıllardır arayanı soranı yok. Hayata tutunmak için uğraşı tedavilerine katılıyor. Eğitimlerde yaptığı seramiklerden iftiharla bahsediyor.

Zaman

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap