Sumeye

Lezzetli Mangalın Sırı Burda...

Önerilen İletiler

95323.jpgLezzetli mangalın sırrı burada 25 Haziran 2009 Doğru yakılmayan mangal, kanser riskini artırıyor. Akan yağ için su kullanın ve ateşe biberiye atın. İşte öneriler;Yazın gelmesiyle birlikte haftasonlarının vazgeçilmezi haline gelen mangalın püf noktalarını biliyor musunuz? İşte size birbirinden lezzetli mangal keyfi ve zararlarını önleyecek pratik öneriler;

Mangal yapılırken uygulanan yanlış pişirme yöntemleri, akciğer ve sindirim sistemi kanserlerine sebep olabiliyor. Uzmanlar, sağlıklı mangal keyfi için kömür közüyle et arasında en az 15 santimetrelik bir mesafe 95325.jpgbırakılması gerektiğini söylüyor.

PİŞİRME YÖNTEMİNE DİKKAT!

Mangal yapılırken uygulanan yanlış pişirme yöntemleri, kanser yapıcı maddelerin oluşmasına sebep oluyor. Bu maddelerden biri olan polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH) ızgara, dumanlama ve kızartma işlemleri sırasında uygulanan yüksek ısıl işlemlerde gıdalarda oluşuyor, mangalda pişirilen etlerde ise yüksek düzeye çıkıyor.

Etin, odun ateşinin alevine doğrudan tutulması durumunda yüksek düzeyde, kor üzerinde pişirildiğinde ise dah

AKAN YAĞLARA DİKKAT!

Yiyeceklerin pişirilmesi sırasında erimiş yağların ısı kaynağı üzerine damlaması sonucu meydana gelen parçalanma ile de PAH oluşumu artıyor ve etin üzerine birikiyor.

Hamburger, biftek, balık ve tavuk etlerinin yüksek ısıda mangal ateşinde pişirilmesi sonucunda PAH içerikleri önemli ölçüde artıyor.

KÖMÜR TOZU KANSER YAPIYOR

Mangaldaki kömür ve kömür tozları, pişirilen besinlerin üzerine sinerek kanserojen etki yapıyor; başta mide kanseri olmak üzere yemek borusu ve kalın bağırsak kanserlerine sebep olabiliyor.

Öte yandan sıcak havalarda bozulma riski yüksek besinlerden et ve ürünlerinin uygun şartlarda hazırlanmaması ve pişirilmemesi, uzun süre bekletilmesi sonucunda da besin zehirlenmesi meydana gelebiliyor.

95324.jpgMANGAL KEYFİ İÇİN SAĞLIKLI BESLENME TEKLİFLERİ

* Mangalda pişirilmek için tavuk eti gibi beyaz etlerin tercih edilmeli, eğer kırmızı et pişirilmek istenirse yağsız olması ve içine kuyruk yağı konulmaması gerekiyor.

* Yakıt olarak alevsiz yanan ladin ağacı veya çam kozalakları, tezek gibi kaynaklar kullanılmamalı, saf odun kömürü tercih edilmeli.

* Kömür közüyle et arasında en az 15 santimetrelik bir mesafe bırakılmalı, etler ateşe çok yaklaştırılmamalı, alevle yakılarak pişirilmemeli.

* Etlere pişirilmeden önce terbiye işleminin uygulanması (sıvıyağ, sirke, limon suyu, süt, yoğurt, tuz vb. oluşan soslar) tercih edilmeli, bu işlemde çay şekeri kullanılmamalı.

* Çiğ veya pişmiş et ve et ürünleri açıkta veya oda sıcaklığında bırakılmamalı, tüketilene kadar buzdolabı ısısında (0-4°C) muhafaza edilmeli.

Çiğ besinler ile pişmiş yiyecekler birbirine temas etmeyecek şekilde üzerleri kapalı olarak muhafaza edilmeli.

* Mangal etlerinin yanında mutlaka söğüş sebze, salata, meyve gibi besinler tüketilmeli, sebze ve meyveler iyice yıkandıktan sonra yenilmeli.

* Özellikle çiğ kırmızı et, kümes hayvan etleri ve yumurta gibi besinleri hazırladıktan sonra eller iyice yıkanmalı, bu tür besinler ile pişirilmeden tüketilecek sebze ve meyveleri hazırlarken ayrı doğrama tahtası ve bıçaklar kullanılmalı.

BİRKAÇ PRATİK ÖNERİ

Kokunun sinmemesi için: Mangalda pişirdiğiniz ete duman kokusunun ve tadının sinmemesi için, iyice yıkadığınız bir elma ya da bir parça limonun kabuğunu ateşe atın.

Ete farklı tat: Ateşe atacağınız birkaç sap biberiye de ete farklı tat katabilir. Ama bu tadın ve kokunun çok baskın olmaması için biberiyenin etin pişirme süresinin sonuna doğru ateşe atılması gerekir.

Alevleri önleyin: Mangal yaparken etten akan yağlar, kor halindeki kömür parçalarının üstüne düştüğünde alevlenmeye sebep olur. Bu da eti yakar. Ama ateşi söndürmeyecek miktarda suyu elinizle ateşin üzerine serperseniz, alevler dinecektir.

Yağlardan kurtulun: İster fırında olsun ister mangalda, ızgara yiyeceklerin tadı bir başka olur. Ama fırın ızgarasında pişirilen etlerin yağlarını tepsiden temizlemek de zordur. Bu işin de altından kalkabilmek için fırın tepsisine bir miktar su doldurmanız yeterli. Yağlar soğuduğunda suyun yüzünde toplanacak ve tepsinin kolay temizlenmesini sağlayacaktır.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

adana kebap acele acele cevap.hehe :cibo3: :cibo3: :cibo3::angel: böle başında duracan lopur lopur indirecen miğdeyi bayram yerine çevirecen işte böle bak :36_1_72[1]: :36_1_72[1]: :cibo3: :cibo3: eline sağlık sumeye güzel olmuş mangal

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap