faruk_27

Gaziantep'i Tanıyalım

Önerilen İletiler

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli ticaret merkezlerinden Gaziantep, çağlar boyunca birçok medeniyeti banndırdı. Babil, Hititler, Assurlar, Persler, Sasaniler ve Araplar bu yörede hüküm sürdü ve arkalannda zengin eserler bıraktı. Zeugma'nın gündeme gelmesiyle Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri oldu.NASIL GiDiLiR

Gaziantep, Ankara'ya 672, İstanbul'a 1125 ve lzmir'e 1105 km. İstanbul Gaziantep arası otobüsle yaklaşık 15 saat sürüyor. THY'nin İstanbul ve Ankara'dan her gün direkt uçuşu var. ?İstanbul' dan salı, perşembe ve . pazar günleri saat 08:55'te kalkan tren bir sonraki gün 11:35'te Gaziantep'e vanyar.

YEMEK

Antep mutfağında et ve sebzeli yemeklerin çoğu yoğurtla pişirilir. Sarmısak, çeşitli ekşili soslar ve baharatlarla zengin tatlar yaratılır. Eğer yaz başında oralardaysanız, bir sabah erken kalkın (saat beş buçuk altı civan) ve beyran çorbası içmeye gidin. Patatesle mantar arası bir bitkiden yapılan çorbanın has yeriMetenet Lokantası. Öğlen yemeğini Haydar Usta'da yiyebilirsiniz. Haydar Usta, Tekke Camii ve Mevlevihanesi'nin yanında. Günde yalnızca üç saat hizmet veren Haydar Usta "İkinci Bahar" dizisinin "Bıyık Usta "sı Şener Şen'e bu işi öğreten kişi.

GEZİLECEK YERLER

Tekke Cami ve Mevlevihanesi külliyesi içinde bulunan Tahmis Kahvesi eksen alındığında tüm eski Gaziantep bir günde gezile biliyor. Eski çarşı ile yeni çarşı iç içe geçmiş. Kentin eski hanları, çarşıları, konakları merkezde. Gaziantep Hayvanat Bahçesi'nin çevresinde sıralanan çay bahçeleri de mala vermek için ideaL.

Gaziantep Kalesi: "Kudret Kayası" adıyla anılan bir tepe üzerinde yer alan kalenin tarihiyle ilgili kesin bir bilgi bulunmuyor. Bizans imparatoru 1. Iustinianus döneminde (527-565) onarılan kaleye Memluklar döneminde yeni burçlar eklendi. Kale içinde yörenin en eski tarihli yapısı olan Örneriye Cami bulunuyor. Daire planlı kalenin çevresi 1200, çapı ise 100 metre.

Arkeoloji Müzesi: Gaziantep il sınırları içinde 250'den fazla höyük bulunuyor. Dülük Mağarası'nda bulunan taş aletler ve çevre kazılardaki buluntularla birlikte bugün müzede 65 binden fazla eser mevcut. Kronolojik Salon'da doğa tarihi bölümü, Dülük ve Fırat kenarında bulunan tarihöncesi taş aletleri ile Pers, Helenistik, Kommagene ile Roma dönemlerine ait buluntular sergileniyor, Zeugına Salonu'nda Belkıs kazı buluntuları, mozaik panolar, heykel ve kabartınalar var. Istasyon Cad., 342-32488 09

Tarihi Camiler: Kale içindeki Ömeriye Camii kentin en eski camisi. 1210, 1785 ve 1850 tarihli üç onarım yazısı bulunuyor. 14. yüzyıldan günümüze kalan ve kentin en büyük camilerinden biri olan Boyacı Camii'nin kitabesinde 1357'de Kadı Kemaleddin tarafından yaptırıldığı yazar. Aynı yüzyıldan kaları Eyüboğlu Camii dikdörtgen planlıdır.

Kendi adıyla anılan Eyüboğlu Mahallesi'nde bulunan caminin Memluk bilim adamı Eyüboğlu Ahmet yardımıyla yaptırıldığı sanılıyor. Ali Dola Camii 15. yüzyılda Dulkadiroğulları zamanında yaptırıldı. Ağa, Handaniye, Alaybey, Bostancı ile Şeyh Fettullah Camiileri 16. yüzyıla ait.

Hanlar: Kentte bir zamanlar 31 adet han olduğu biliniyor. Ancak bunlardan çok azı özgün mimarisini koruyup günümüze ulaşabilmiş. Şıra Hanı, Tuz Hanı, Paşa Hanı, Mecidiye Hanı, Tütün Hanı, Büdeyri Hanı, Kürkçü Hanı kentin bugün kısmen de olsa eski işlevlerini devam ettiren hanları. Eyüboğlu Hasan Süzer

Etnografya Müzesi:Kaya içine oyulu mahzen üzerine üç katlı bina 1985 yılında restore edilerek müzeye çevrildi. Yöresel eşyalarla döşeli bina Gaziantep yaşantısından kesitler sunuyor.

Yesemek Açık Hava Müzesi: Mezopotamya, Mısır ve Akdeniz havzasının en büyük açıkhava heykel atölyesi Yesemek, Gaziantep'in 90 kilometre batısındaki İslahiye ilçesinin 27 kilometre güneydoğusunda. Özel aracınız yoksa buraya ulaşmak için önce Islahiye minibüslerine binip ilçeye gelmek gerekiyor. İslahiye'den taksi ya da Yesemek köyü minibüsüyle müzeye ulaşabilirsiniz. Burası, 1890'da Zincirli kazısını yöneten Alman Arkeolog Felix von Luschan tarafından keşfedildi.

Yesemek taş ocağı, volkanik bir kayaç olan bazalt yataklarına kurulu. 110 dönümlük bir araziye yayılan heykel ve kabartmalar bu taşlardan yapılmış. Heykellerin hemen hemen hepsi taslak halinde bırakılmış. Tamamlanan tek örnek Gaziantep Müzesi'nde sergileniyor. Araştırmalara göre heykeller burada kabaca işlenip taslakhaline getirildikten sonra sipariş edildikleri yere gönderiliyordu.

Heykellerin geçmışı 3 bin 500 yıl öncesine uzanıyor. Geç Hitit Krallığı döneminde to 2. binin ikinci yarısı ile i. bin yılın başlanna kadar, yaklaşık 500 yıl çalışılmış burada. Bugün 300 adet yontu ve heykel taslağı, kapı aslanlan ve değişik türde sfensklerin yanı sıra, üzerinde Dağ Tanrısı kabartınalan ve başka kompozisyonların bulunduğu mimari parçalardan (ortostatlar) oluşuyor.

Zeugma: Zeugma antik kenti Gaziantep'in Nizip ilçesine bağlı Belkıs köyünün hemen yakınında, Fırat Nehri kenannda yer alıyor. Nizip'den Zeugma'ya özel araçla gidiliyor. Eğer birkaç kişi yolculuk yapıyorsa, minibüs şoförüne rica ederseniz sizi Zeugma'ya kadar götürüyor. İskender'in generallerinden Seleukos 1. Nikator kendisinin ve kansının adını verdıği Seleukos ve Apamea ikiz kentlerini 10 300'de burada kurdu. tö 64'te Roma İmparatorluğu topraklanna katılan Zeugına'ya "geçit yeri" anlamına gelen bu ad verilmiş. Fırat Nehri'ndeki iki önemli geçit noktası Samosata ile Zeugına'ydı. Kazılar sonucunda villalar ve bunların içinde zengin figüratif ve mitolojik konulu zemin mozaikleri, duvarlarda da çok renkli freskler, iki farklı Hıristiyan kilisesi, mezarlık alanı ile şehrin altyapısı, yollar ve kanalizasyon borulan da büyük ölçüde ortaya çıkanldı. Bronz ve taştan büyük boy heykeller, bir doktora ait up aletleri, kayaya oyulu ve içleri fresklerle süslü mezar odalan, nehir kıyısında atölye amaçlı mağaralar, mühürle sanat değeri yüksek küçük el ve ev eşyalan da buluntular arasında. Evren'e hayat veren tanrı Titan Okearos ve tannça Titan Tethys (Tethis)'in birlikte betimlenen .mozaiği, Akhilleus'un savaşa götürülüşü, Daidolos, Trophos, Dionysos ve Bakhalann betimlendiği mozaikler ve diğer buluntular Gaziantep Müzesi'nde sergileniyor. Birecik Baraj gölünde su tutulma işleminin tamamlanmasıyla Zeugına'nın beşte biri sular alunda kaldı.

Dülük: Gaziantep'in 10 kilometre kuzeyinde Dülük köyü ile Karahöyük köyü arasında yer alır. Hititlerin en büyük tanrılarından Teşup'un Baak Tapınağı buradadır. Dülük ve çevresinde Roma devrinden kalma kaya ve yeralu mezarlan, mezar anıtlan bulunuyor. Şehir merkezinden halk otobüs?leri ile Dülük'e kolayca ulaşabilirsiniz. Otobüsler günde üç sefer yapıyor.

Hızır Yaylası: Islahiye ilçesinin güneyindeki Altınüzüm beldesinin 30 kilometre batısında yer alır. Yaylaya İslahiye'den dolmuşlarla ulaşılabiliyor. Sabah erkenden yola çıkıp kahvaltı yaylada yapılabilir. İslahiye'den haber gönderirseniz, siz yaylaya vardığınızda kahvaltıyı hazırlıyorlar. Dileyen çadırını getirip yaylada konaklayabilir. Su kaynağı mevcut.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Guest DOĞRU YOL

Sayın faruk_27

Emeğine sağlık...teşekkürler...

Türkiye vatanımın her bölümünü severim ama memleketim bana çok huzurlu gelir. Ne yazık yıllardır gurbette bu huzurdan uzak yaşıyorum...ama ümidimi kayıp etmedim...gün doğmadan neler doğar...belki bir gün imkanlar olurda memleketimde yaşamak nasip olur...

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap