faruk_27

Çiğ Köfte ve Mırra Tarifi...

Önerilen İletiler

Malzemeleri (8 kişilik):

4 su bardağı köftelik bulgur, 500 gram dövülmüş (veya mikserde çekilmiş) yağsız kara et, 6 yemek kaşığı kuru isot (biber), 1 tatlı kaşığı tuz, biraz karabiber ve tarçın, 8-10 adet yeşil soğan, 1 kuru soğan, 1 demet maydanoz, 1 tatlı kaşığı salça.

Yapılışı:

Yeşil soğan ve maydanoz yıkanıp incecik doğranarak daha sonra karıştırılmak üzere bekletilir. Daha sonra özel olarak yaptırılmış köfte leğenine , tuz , kuru isot (biber) tarçın, kara biber, salça, et, doğranmış kuru soğan ve sarımsak alınarak yoğrulmaya başlanır. İyice karışıca Çiğköftelik bulgur yavaş yavaş alınarak yoğrulmaya devam edilir. Leğendeki malzemeler çok az su ile yavaş yavaş bastırarak bulgur yumuşayıncaya kadar yoğrulur. Kıvamına gelinceye kadar yoğrulan çiğköfteye daha önce doğranarak hazırlanmış maydanoz ve soğan karışımı eklenir, hafifçe ezilerek toparlanır. Avuç içi halinde sıkım yapılarak tabaklara konulur. Tabağın etrafı marul, salatalık, nane semiz otu ve turpla bezenerek servis yapılır.

ÇİĞKÖFTENİN PÜF NOKTALARI:
-Sert bulgurla yapılan çiğköfte güzel olur

-Bulgur çiğköfte yapılamadan evsilerek içindeki kepekler ayıklanmalıdır.

-Çiğköftede mutlaka Şanlıurfa isodu (pul biberi) kullanılmalıdır.

-Çiğköfteye konulacak kara etin içindeki sinirler çok iyi temizlenmelidir.

-Kara et dövülerek veya mikserde macun gibi oluncaya kadar çekilmelidir.

-Çiğköfte az yoğrulursa bulguru sert kalır, çok yoğrulursa hamur olur.

-Çiğköfte az su alınarak yoğrulmalıdır.

-Yazın Çiğköfte yoğrulurken buz kullanılmalıdır.

-Çiğköfte yoğrulduktan hemen sonra yenmelidir.

-Çiğköftenin yanında içecek olarak ayran verilmelidir.

Afiyet Olsun!


Çiğköfte’nin doğuşu ile ilgili efsanesi

Hz İbrahim Urfa’da doğmuş, yaşamış ve Nemrut tarafından ateşe atılmıştır. Allah’ın emri ile ateş su olmuş Hz. İbrahim’i yakmamıştır. Hz. İbrahim’in doğduğu mağara ve ateşe atıldığı yerde oluşan Balıklı Göl binlerce ziyaretçi tarafından ziyaret edilmektedir. İşte çiğköftenin doğuş öyküsü, Hz. İbrahim dönemine dayandırılmaktadır.
Hz. ibrahim, devrin kralı Nemrud’un putlarını kırarak, Allah’ın varlığına inanmaya davet edince Nemrut öfkelenir ve Hz. İbrahim’in ateşe atılmasını emreder. Böylece büyük bir ateş yakmak üzere yöredeki bütün odunlar toplanır. Nemrut evlerde ateş yakmayı da yasaklar. Halk ateş yakmadan nasıl yemek yapacağını düşünür durur. İşte bu günlerde bir Urfalı avcı, avladığı ceylanı eve getirerek hanımından yemek yapmasını ister. Hanım evde odun bulunmadığını söyler. Çevrede toplanacak bir tek dal odun dahi kalmamıştır. Avcı, çoluk çocuğun aç kalmaması için hanımından bir çare bulmasını ister. Bunun üzerine kadın, ceylanın budundan yağsız et çıkararak bir taş üzerinde başka bir taşla döverek ezmeye başlar. Sonra ezilmiş eti bulgur, biber ve tuzla karıştırarak yoğurur, bahçesinden topladığı yeşil soğan ve maydanozla karıştırarak sofraya getirir. Böylece o leziz ve tadına doyulmaz “çiğköfte” meydana gelir. Hz. İbrahim’in ateşe atıldığı yaklaşık dört bin sene önce ortaya çıkan çiğköfte, bir yemek çeşidi olarak o günden günümüze kadar gelir.

MIRRA TARİFİ


Cezve içerisindeki kaynamış suya 3 yemek kaşığı iri çekilmiş kahve ilave ettikten sonra 1/3 oranında buharlaşıncaya kadar tekrar kaynatılır. Kaynamış kahve, posası dibe çökünceye kadar dinlenmeye bırakılır. Daha sonra başka bir cezveye dikkatlice süzülür ve alttaki posa dökülür. Süzülen kahve tekrar 3-4 dakika kaynatılır. Kaynama esnasında 3-4 adet *KAKULA tanesi atılır ve kahvenin köpüğü yok oluncaya kadar kaynatmaya devam edilir. Servise hazır olan kahvenin kıvamını anlamak için bir fincana biraz dökülerek fincan elde çevirilir. Kahve fincana bulaşıyorsa kıvamı olmuş demektir. Mırra Kahvesi, özel kulpsuz fincana üç yudum konularak bir kişiye iki kez ikram edilir.

Not: *KAKULA bulunamadığı takdirde, 2 - 3 dakika fazladan kaynatabilirsiniz.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap