Can Sengul

Engelli Ailenin Bitmeyen Çilesi...

Önerilen İletiler

Engelli ailenin bitmeyen çilesi

Doğuştan ortopedik özürlü olan Kırat Ailesi, akülü arabalarının bakımını yaptırmak için Karşıyaka’dan Bornova’ya kadar trafiğin içinde seyrediyor...

İbrahim Kırat, eşi Şaziye ve kız kardeşi Yeter doğuştan ortopedik özürlü. Akülü araçları ile yaşamak zorunda olan Kırat Aiesi, engelli olmanın zorluklarını her gün çekiyor. Ama en kötüsü akülü araçların yıllık periyodik bakımını yapmak için gitmek zorunda oldukları Bornova yolunda yaşadıkları. Bırakacak kimseleri olmadığı için çocukları Duygu ve Selcan’ı da alarak yola düştüklerini belirten İbrahim Kırat, “İzmirliyim ve yıllardır Karşıyaka’da oturuyorum. Bu sorunu da doğduğum günden beri yaşıyorum. Yaşadıklarımız belediyelerin ayıbıdır. Zaten hayat bizim için yeterince zor, bir de bunlarla uğraşıyoruz. En azından kaldırımlara birer rampa yaparak yardımcı olsunlar. Ailece saatlerdir yoldayız ama kaldırıma çıkacak bir rampa bulamadık” dedi.

Hayatımız sürücülerin elinde

Rampa olmadığı için kaldırıma çıkamayan ve sürekli araçlarla aynı yolu kullanmak zorunda kalan Kırat Ailesi, her an bir aracın altında kalıp ölmekten korkuyor. Araçların altından kalma korkusuyla yaşadıklarını kaydeden İbrahim Kırat, “Hayatımız tamamen yanımızdan veya karşıdan gelen araç sürücülerin dikkatine ve insaflarına kalmış durumda. Ölümle her an burun burunayız. Belediyeler bizim de birer insan olduğumuzu ve yaşam hakkına sahip olduğumuzu hatırlayıp İzmir’de kaldırımlara birer rampa yapsınlar istiyoruz” diye konuştu. Anne Şaziye Kırat ise soruna daha farklı bir açıdan yaklaşarak yaşadıkları zorlukları şöyle dile getirdi: “Kızımı parka götürdüğümde yolun kıyısında bırakıp izliyorum. Çünkü kaldırımda rampa yok. Kaldırımın kenarında uzaktan öylece izliyorum. Bazen bizi kaldırıma çıkarmaları için vatandaştan yardık istiyoruz. Fakat arabalarımız ağır olduğu için kaldırmakta zorlanıyorlar. Sonrasında inmek de sorun oluyor. Kendi kendimize inmeye çalışırken zaman zaman düşüyoruz. Büyükşehir ya da yerel belediyeler artık sorunumuza bir çözüm bulsu.”

Engelliye yol eziyeti

Doğuştan ortopedik özürlü olan Kırat Ailesi’ne akülü arabalarının periyodik bakımını yaptırmak için Bornova’ya gitmek zorundalar. Karşıyaka’da oturan engelli aile, Bornova’ya kadar kaldırıma çıkacak ve inecek rampa olmadığı için trafiğin içinde, ölümle burun buruna bir şekilde seyahat etmek zorunda kalıyor. Aile, bu sorunu yılda bir değil, her gün yaşamaktan şikayetçi. (Yenigün)

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap