k@lpsizim_85

Engelliler Toplumdan İzole Ediliyor...

Önerilen İletiler

Engelliler toplumdan izole ediliyor
BAĞIMSIZ YAPI-İMAR SEN`İN HAZIRLADIĞI RAPORDA, ÖZÜRLÜLERİN ADETA ``GÜNDELİK HAYATTAKİ ENGELLERLE ENGELLİ HALE GETİRİLDİĞİ`` BELİRTİLDİ.
Kaldırın bu engelleri

Bağımsız Yapı-İmar Sen tarafından hazırlanan raporda, özürlülerin adeta ``gündelik hayattaki engellerle engelli hale getirildiği`` belirtildi. Alınan bilgiye göre, Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonuna(BASK) bağlı Bağımsız Yapı-İmar Sen, Engelliler Haftası dolayısıyla engellilerin günlük hayatta yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekmek için bir rapor hazırladı.

Raporda, Türkiye Özürlüler Araştırmasına göre toplam nüfusun içerisinde engellilerin oranının yüzde 12,29 olduğu ifade edilerek, bu oranın 8 milyon 500`den fazla kişinin veya her 8 kişiden birinin özürlü olduğunu gösterdiğine dikkat çekildi.

Buna karşın çevrede, çalışılan ve yaşanılan ortamda, cadde ve sokaklarda,parklarda, sinemalarda, lokantalarda ve benzeri kamusal alanlara bakıldığında engellilerin neredeyse görülmediğine işaret edilen raporda, ``Adeta özürlüleri, yarattığımız engellerle engelli haline getirdik`` denildi.

Raporda, engelli çocuklardan utanıp o­nları evlere hapsetmek kadar, ortak yaşama alanları engellilere göre düzenlenmediği için, dahası farklı özür gruplarına göre neler yapılması gerektiği bilinmediğinden ve engeller yaratılmaya devam edildiğinden hayatın engellilere ``zehir edildiği`` kaydedildi.

KAŞ YAPARKEN GÖZ ÇIKARAN DÜZENLEMELER``-Raporda, son dönemlerde bazı belediyelerin özürlülere yönelik çalışmaları, ``kaş yaparken göz çıkarma`` olarak yorumlandı. Engellilerin evlerine hizmet götürülmesi, bakımlarına yardımcı olunması, ev temizliklerinin yapılması, faturalarının ödenmesi için eleman görevlendirilmesinin ``siz evinizde oturun, topluma karışmayın`` anlamına gelen ``iyi niyetli ama yanlış uygulamalar`` olduğu savunulan raporda, oysa engellilerin temel beklentisi ve isteğinin topluma karışmak, aynı mekanı paylaşmanın yanında aynı toplumsal hayatı paylaşmak olduğu vurgulandı. Cadde ve sokakların adeta engellilerin kullanımına kapatıldığına işaret edilen raporda, şunlar kaydedildi:

Belediye başkanlarının sayıları ile çok övündükleri ve asansörleri olmayan üst geçitler sadece engellilerin değil, yaşlıların, hamilelerin, romatizmal hastalıklığı olanların, yüksekten korkanların, bebek arabası ile sokağa çıkan annelerin korkulu rüyasıdır. Bunun anlamı engellilere `bu caddenin sağında veya solunda yaşayacaksınız, asla karşı tarafa geçmeyeceksiniz` demektir. Şehir merkezlerinin araçlara göre değil, yayalara göre düzenlenmesi gerektiğinden habersiziz. Bu yaklaşım şehir merkezlerinde kaldırımları otopark, caddeleri yarış pistleri haline getirmiştir.

-ÖRNEKLER-Resmi binalar başta olmak üzere binalarda girişten merdivenlere, iç düzenlemelerden tuvaletlere kadar her şeyin engelliler için ıstırap kaynağı olduğu görüşüne yer verilen raporda, engellilerin gündelik hayatlarında yaşadıkları sıkıntılarla ilgili şu örneklere yer verildi:

``-Çalışan birçok ortopedik engelli, akşama kadar `aman ishal olmayayım,tuvaletim gelmesin` diye dua etmektedir. Çünkü kapısına bir engelli tuvaleti levhası, içinde bir klozet koymakla engelli tuvaleti yaptığımızı zannediyoruz.

Binalarda tekerlekli sandalyelerin sığabileceği bir giriş alanı, tutunma barları,ulaşılabilir yerlerde temizlik malzemeleri ve engellilere göre düzenlenmiş tuvaletler yok denecek kadar az.

-Engellilerin ve yaşlıların yaşadığı mekanlarda kapıların dışa açılması gerektiğini bilmiyoruz. Herhangi bir sebeple veya rahatsızlanarak içeride kalan engelli veya yaşlılara nasıl ulaşacağımızı düşünmüyoruz.

-Kapalı bankamatik birimleri de yerden birkaç basamak yüksekte ve kapıları içeriye açılmaktadır. Tekerlekli sandalye veya koltuk değneği ile gelenlerin kapıyı nasıl açacağını, içeriye nasıl gireceğini unutuyoruz.

-Park etmiş araçlar, çökmüş, bozulmuş veya kilitli taş döşenmiş, ayaklı reklam panoları yerleştirilmiş, kesilmiş ama sökülmemiş ağaç kütükleri, bol çukurları ile kaldırımlar, kaldırımlar gelişigüzel dikilmiş bayrak direkleri,yükseğe asılmış çöp tenekeleri yalnız engellilerin değil, tüm yayalar için hayatı cehenneme çevirmektedir.

Sesli sinyal veren bina asansörleri veya sesli trafik ışıkları ile yeterince tanışabilmiş değiliz.

-Onarım çalışmaları yapılan kaldırımlar veya cadde/sokaklarda uydurma önlemler sadece engellileri değil, hepimizi tehdit etmektedir.

-Kaldırımlar araçların park yerleri haline getirilmiş ve başına makbuz veren bir görevli dikilerek belediyelerin gelir kaynağı haline getirilmiştir.

-Engellerle otobüs tahsis etmek ile engelliler için özel asansör düzeneği bulunan otobüs temin etmek arasındaki farkı bilmiyoruz.

-Alışveriş merkezleri ile mağazalardaki düzenlemeler de özürlüleri sıkıntıya sokmaktadır. Özürlüler, kısmen rahat alışveriş yapılabilen ve sayıları bir elin parmaklarını geçmeyen alış veriş merkezlerine ve mağazalara mecbur bırakılmakta ve pahalı bir alışverişe mahkum edilmektedir.``

-``YASAL BOŞLUKLAR DOLDURULMALI``-

Raporda, engellilerin sadece aynı mekanı değil, toplumsal hayatı paylaşmak ve toplumsal hayata katılmak istedikleri vurgulandı. Engellilerin sokaklarda, parklarda dolaşmak, rahat alışveriş yapmak, sinemaya, tiyatroya gitmek, lokantada yemek yemek yani herkes gibi yaşamak istedikleri belirtilen raporda, şöyle denildi:

``Özürlülük bir bozukluk sonucu, normal tarzda veya normal kabul edilen sınırlar içerisinde bir aktiviteyi gerçekleştirme becerisinde kısıtlılık veya yetersizlik olarak tanımlanmaktadır. Engellilik ise bir bozukluk veya özür nedeni ile yaşa, cinsiyete, sosyal ve kültürel faktörlere bağlı olarak kişiden beklenen rollerin kısıtlanması veya yerine getirilememesidir. Yani özürlüleri engelli hale getiren toplum ve toplumu yönetenlerdir, engelleri yaratanlardır.``

Raporda, 2005`te çıkarılan Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde

Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun`un kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut yapıların, yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılarla toplu taşım araçlarının yürürlük tarihinde itibaren 7 yıl içinde engellilerin erişimine uygun hale getirilmesini öngördüğüne dikkat çekildi.

Yasanın öngördüğü sürenin 2012`de sona ereceğine işaret edilen raporda, şunlar kaydedildi:

``Bu yasa çerçevesinde henüz ciddi hiçbir adım atılmamıştır. Başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere yasa kapsamında nelerin nasıl yapılacağını bilmemektedir. Yasa kapsamında nelerin ve nasıl yapılması gerektiğine ilişkin bilgilendirme çalışmaları yapılmamaktadır. Söz konusu bilgilendirme çalışmalarını kimin yapacağı, yasanın öngördüğü düzenlemeleri hangi kurumun takip edeceği, yasa hükümlerini yerine getirmeyenler hakkında ne yapılacağı yasada cevapsız kalan temel sorunlardır. Bu bir vurdumduymazlıktır. Vurdumduymazlığın devam etmesi halinde yetkililerin yapacağı tek şey yasanın öngördüğü yedi yıllık süreyi uzatmak olacaktır.``

Raporda, bu konudaki yasal boşlukların doldurulması, yasa hükümlerinin ve birlikte yaşama ilkesinin hayata geçirilmesi için herkesi duyarlı olmaya davet edildi.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Yazınnın tamamına katılıyorum. Bizim engelimiz yok onların engellemelerinden dolayı engellenmişliğimiz var

``Bu yasa çerçevesinde henüz ciddi hiçbir adım atılmamıştır. Başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere yasa kapsamında nelerin nasıl yapılacağını bilmemektedir. Yasa kapsamında nelerin ve nasıl yapılması gerektiğine ilişkin bilgilendirme çalışmaları yapılmamaktadır. Söz konusu bilgilendirme çalışmalarını kimin yapacağı, yasanın öngördüğü düzenlemeleri hangi kurumun takip edeceği, yasa hükümlerini yerine getirmeyenler hakkında ne yapılacağı yasada cevapsız kalan temel sorunlardır. Bu bir vurdumduymazlıktır. Vurdumduymazlığın devam etmesi halinde yetkililerin yapacağı tek şey yasanın öngördüğü yedi yıllık süreyi uzatmak olacaktır.``

Daha çoook uzar bu yasalar

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap