Sumeye

Katılım payında 8 TL lik indirim hastanelerin yüzünü güldürdü

Önerilen İletiler

Katılım payında 8 TL'lik indirim hastanelerin yüzünü güldürdü

Tutku Ayvaz-Referans

Danıştay'ın bir süre önce yürütmesini durdurduğu katılım payı uygulaması için yeni düzenleme yapıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), tüm hastanelerdeki (kamu, özel, üniversite) katılım payını 2 TL olarak eşitledi. SGK, kurumlara gönderdiği bir yazıyla, "İkinci ve üçüncü basamak resmi ve özel sağlık kurumlarında hekim ve diş hekimi muayenesi için 2 TL katılım payı alınacağını" bildirdi. Uygulamanın 2 hazirandan (dün) itibaren geçerli olacağı belirtildi.

Düzenleme üzerine yüzü gülen özel hastaneler, aynı zamanda da şaşkın. Sektör temsilcileri, SGK'nın kanun değişikliğiyle eski sistemi sürdürmesini veya katılım payını kamu hastanelerinde uygulandığı şekliyle yani 3 TL'de eşitlemesini bekliyordu. Bu nedenle yasal bir düzenlemeyle "eski uygulamaya geri dönülür mü" endişesi yaşayan yetkililer, bu durumda işçi çıkarmalarının yaşanacağı ve konunun yeniden mahkemeye taşınacağı uyarısı yapıyor. Katılım payı uygulamasına ekimde Sağlık Uygulama Tebliği'yle (SUT) geçilmiş; hastaların özel sağlık kuruluşlarına 10 TL, üniversite hastanelerine 6 TL, devlet hastanelerine ise 3 TL katılım payı ödenmesi benimsenmişti.

10 bin kişi kurtuldu

Referans'ın sorularını yanıtlayan Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Reşat Bahat, düzenlemenin kalıcı olması halinde sektör açısından çok olumlu sonuçları olacağını belirtti. Bahat, "10 lira önemli bir adaletsizlik ve eşitsizlikti. Bu düzenlemeyle diğer sıkıntılarımızı bir süre unutabiliriz" diye konuştu. Krizle birlikte 10 TL'lik katılım payı uygulamasının etkisiyle yüzde 40 hasta kaybettiklerini anlatan Bahat, "Sıkıntılarımız kronikleşmeye başladı, bunu hazirandan itibaren daha fazla kaldıramazdık. Yüzde 5 eleman azaltsak en az 10 bin kişiyi işten çıkarmak zorunda kalacaktık. Dolayısıyla yeni düzenleme bu insanları işsizlikten korudu" dedi.

Ancak eski uygulamaya geri dönüş yapılabileceği endişesi taşıdıklarını da belirten Bahat, Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararının ardından SGK'nın yeni bir düzenleme için sahip olduğu 1 aylık sürenin dolduğunu hatırlattı. Bahat, "Kanun muhtemelen yetişmedi, katılım payı 2 lira oldu. 10 TL uygulaması, tam gün yasasına eklenebilir veya torba yasa olarak çıkarılabilir diye endişemiz vardı. Ama öyle olmadı. İnşaalah geri dönüş de yapılmaz, düzenleme kalıcı olur" dedi. Hastalar için de düzenlemenin sevindirici ve rahatlatıcı olduğunu vurgulayan Bahat, "Özel hastaneler yeni SGK anlaşmalarıyla artık sadece zenginlerin gelebildiği hastaneler değil. Vatandaşlar da 10 TL katılım payında zorlanıyorlardı" dedi.

Özel Hastaneler Platformu Başkanı Mehmet Altuğ ise baştan beri gerçekten ihtiyacı olan kişilerin sağlık hizmeti alması için katılım payı uygulamasını savunduklarını ancak kamu ile özel sektör için farklı rakamların alınmasını doğru bulmadıklarını belirtti. "Olması gereken, doğru olan oldu" diyen Altuğ, eski uygulamaya dönülmesi konusunda kendilerinin de endişe taşıdığını ancak böyle bir durumda yasal haklarını arayacaklarını kaydetti. Özel hastaneler için katılım payının başta 10 TL olarak belirlenmesinin caydırıcılık ve cezalandırma amacı taşıdığını savunan Altuğ, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereği katılım payının 2 TL ile 10 TL arasında belirlenebileceğinin düzenlendiğini hatırlattı

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap