Sumeye

Saülık sistemine tam gün kalitesi

Önerilen İletiler

04-06-2009 Sağlık sistemine tam gün kalitesi

Tam gün yasası ile tıp fakülteleri, Sağlık Bakanlığı hastanelerini hem eğitim hem de tedavi amacıyla kullanabilecek. Bu yasa ile aynı zamanda eğitim kalitesi de artacak. Üniversitedeki akademisyenler ise daha iyi ücret alabilecek. Bakanlık'ta görevli doktorların performans ücretlerinin emekliliklerine yansımasının da yolu açılacak

Sağlık Bakanlığı tarafından uzun süredir tartışılan Tam Gün Yasası, "Üniversite Ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına Ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" adıyla geçtiğimiz hafta TBMM'ye gönderilmişti.

Askeri hekimlerin de dahil olduğu Tasarıya göre; hekimler için "kısmi statü" kaldırılıyor. Üniversite hastanelerinde çalışan öğretim üyeleri için performans sistemi getiriliyor. Nöbet ücretlerinde kısmi artış sağlanıyor. Öğretim üyelerinin "özel muayenesi" kaldırılırken, üniversitede çalışan öğretim üyelerine Bakanlık hastanelerinde çalışmanın yolunun açılacağı belirtiliyor.

DAHA İYİ ÜCRETE İMKAN TANINIYOR

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Vekili Prof. Dr. Nihat Tosun, yasa ile ilgili önceki aylarda yaptığı açıklamada şunları söylemişti: “62 eğitim hastanemizde 700 civarında doçent, 130 kadar da profesör var. Bu akademisyenler sadece kendi hastanelerindeki 7 bin asistana eğitim veriyor. Öyle bir şey olduğunda tıp fakültelerinden gelen öğrencilerin eğitimine de katkıda bulunmuş olacaklar. Dolayısıyla öğretim üyesi paylaşımı açısından da faydalı olacak." Bu yasa ile üniversitelerin eğitim kalitesinin artacağı belirtilirken, üniversitedeki akademisyenlerin çok daha iyi bir ücret alabileceğine dikkat çekiliyor. Sağlık Bakanlığı'nda görevli doktorların performans ücretlerinin emekliliklerine yansıması için çalışmalar yürütülüyor.

Doktorların büyük çoğunluğu memnun

Hekimlerin eğitim ve sağlık kalitesinin yükseleceği düşüncesiyle yasadan memnun oldukları belirtiliyor. Taslakta ayrıca hekimlerin mesleklerini hangi yerlerde uygulayabileceklerine yönelik ise şu maddeler yer alıyor: “Tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar, aşağıdaki bentlerden yalnızca birindeki sağlık kurum ve kuruluşlarında mesleklerini icra edebilir. Kamu kurum ve kuruluşları, Sosyal Güvenlik Kurumu ve kamu kurumları ile sözleşmeli çalışan özel sağlık kurum ve kuruluşları; Sosyal Güvenlik Kurumu ve kamu kurumları ile sözleşmeli çalışan vakıf üniversiteleri, Sosyal Güvenlik Kurumu ve kamu kurumları ile sözleşmesi bulunmayan özel sağlık kurum ve kuruluşları; Sosyal Güvenlik Kurumu ve kamu kurumları ile sözleşmesi bulunmayan vakıf üniversiteleri; serbest meslek icrası. Tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar, ikinci fıkranın her bir bendi kapsamında olmak kaydıyla birden fazla sağlık kurum ve kuruluşunda çalışabilir. Bu çalışmaya ve işyeri hekimliğine ilişkin esaslar Sağlık Bakanlığınca belirlenir.”

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap