Sumeye

Kurum hekimleri Bakanlığa bağlanmasın kurum hekimi statüsü getirilsin

Önerilen İletiler

03-06-2009 Kurum hekimleri Bakanlığa bağlanmasın, kurum işyeri hekimi statüsü getirilsin"

23 Mayısta Ankara Tabip Odası Pratisyen Hekim Komisyonu ve Pratisyen Hekimlik Derneği Ankara Şubesi tarafından TTB Genel Merkezinde yapılan Kurum Hekimleriyle ilgili Toplantıdaki Çözüm Önerileri:

Kurum Tabiplikleri kapatılmamalıdır. Sağlık Bakanlığına bağlanmak sorunlara çözüm getirmeyeceği gibi yeni sorun ve belirsizliklere neden olacak, gereksinimleri karşılamayacaktır. Kurum Tabipleri kendi kurumlarının kadrolu personeli olmaya devam etmelidir. Kurum Tabipleri bağlı bulundukları kurumun kadrolu “İŞYERİ HEKİMLERİ”dir. Kurum Tabipliklerinin kapanması ya da Sağlık Bakanlığına bağlanması çok önemli ve yararlı bir hizmetin verilememesine neden olacaktır. Kurum Tabiplerinin iş/görev tanımları yeniden yapılmalı, birimlere “Kurum İşyeri Hekimliği” statüsü kazandırılmalıdır. Hizmetlere bu yönde yeni standartlar getirilmelidir.

Tabiplerin hekimlik yapmaları ve hizmet sunmalarının önündeki, “reçete kısıtlamaları, sevk sistemindeki belirsizlikler” gibi bütün engeller ortadan kaldırılmalıdır.

Pilot uygulamaya geçilen illerde Kurum Tabiplerinin kendi kurumunda kalması ve “nüfus tamamlama şartı” getirilmeksizin “kendi kurum personelinin ve ailesinin Aile Hekimi” olması sağlanmalıdır.

Ülkemizdeki kamuda çalışan tüm tabip/uzman tabiplerin emekliliğe yansıyan temel ücretleri çok yetersizdir. Türk Tabipleri Birliği’nin üyelerinin görüşüne sunduğu ve hemen tamamı tarafından onaylanan, tüm tabiplerin ücretlerinde iyileştirme amacıyla hazırladığı, ÜCRETLERİMİZ-FAZLA ÇALIŞMA-NÖBETLER konulu yasa tasarısındaki önerilerinin dikkate alınması gerekmektedir (www.ttb.org.tr).

Birliğimizin bu konudaki girişimleri sonuçlanana kadar Kurum Tabipliklerine yönelik ek iyileştirilmeler yapılmalıdır. Kurum Tabipleri verdikleri ücretsiz hizmetle devletin bütçesine “artı değer” katmaktadır. Bütçedeki bu fazlanın bir kısmı “ek ödeme” adı altında dağıtılırsa, Kurum Tabiplerinin ek iş yapmalarına gerek kalmadan “Tam Süre” kurumlarında çalışmaları da sağlanabilecektir. Mevcut mevzuata “Sağlık Hizmetleri Tazminatı” adı altında “Döner sermayesi olmayan sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak görev yapan uzman tabip, uzman diş tabibi, tabip ve diş tabiplerine oranları % 700 geçmemek üzere en yüksek Devlet Memuru aylığının (ek gösterge dahil) brüt tutarı ile çarpımı sonucu bulunan miktarda sağlık hizmetleri tazminatı ayrıca ödenir. Sağlık hizmetleri sınıfına dahil diğer kadrolarda çalışan personele yapılacak sağlık hizmetleri tazminatı tavanı % 200 olarak uygulanır. Ödenecek sağlık hizmetleri tazminatından damga vergisi hariç herhangi bir vergi kesintisi yapılmaz. Yapılacak ek ödeme tutarları ile ödemeye ilişkin diğer usul ve esaslar, bağlı olunan bakanlığın teklifi ve Maliye Bakanlığının görüşü alınarak düzenlenir.” şeklinde yapılacak bir ek ile bu iyileştirme sağlanabilir.

Alanımız ve mesleğimizle ilgili tüm yeni düzenlemelerde görüş ve önerilerimizin dikkate alınması ve tam bir mutabakat sağlanması, uygulama öncesi ve sonrasında doğacak sorunların önlenmesi için gereklidir.

Ankara Tabip Odası Pratisyen Hekim Komisyonu

Pratisyen Hekimlik Derneği Ankara Şubesi

........................

TBMM Sağlık Komisyonu Üyelerine gönderilen dilekçe

Sayın Komisyon Üyesi

26/05/2009 tarihinde TBMM Başkanlığına sunulan 6/1/2005 tarihli ve 5283 sayılı Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile kamuda çalışan tüm hekimlerin kısmi zamanlı çalışma hakkını ortadan kaldırmaya yönelik düzenlemeler içermektedir.

Aynı tasarı bunun yanında, ek iş yapamayacak olan hekimlerin gelir düzeylerini kısmen iyileştirmek üzere; Sağlık Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarında çalışanlara hali hazırda yapılan performansa dayalı ek ödemenin üst sınırlarını arttırma; Üniversitelere bağlı çalışanlara performansa dayalı ek ödeme düzenlemesi getirme; TSK ya bağlı çalışan askeri ve sivil hekimlere maaşlarına ek olarak Sağlık Hizmetleri Tazminatı adı altında ödemeler yapılması olanağı sağlanmıştır. Kamu kurum ve kuruluşlarında kurum personeline yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak ayaktan teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerinin verildiği yerler olan Kurum Tabipliklerinde çalışan hekimler ise var olan tasarı ile yok sayılmış, maaşlarına herhangi bir iyileştirme, tazminat ya da ek ödemeden hiç söz edilmemiştir.

Aynı tasarıda “İşyeri Hekimliği ile ilgili esaslar Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenir” denmekte, kamuda Part-Time olarak çalışarak İşyeri Hekimliği de yapan yaklaşık 8500 hekimin durumunu belirsizliğe mahküm etmekte, aynı sayıdaki işyerlerinin de bu hizmetten yararlanma durumları risk altına almaktadır.

Tasarının bu haliyle yasalaşması durumunda ek iş ve işyeri hekimliği yapma olanakları ortadan kalkan Kurum Tabipleri, düşük maaşla yaşamaya mahkum edilecektir. Bu durumda Kurum Tabiplerinin önemli hak kayıplarına uğraması, benzer işleri yapan meslektaşları ile aralarında ücretler uçurumunun oluşması, “eşit işe eşit ücret ilkesi”nin ihlalinin yaşanması kaçınılmazdır.

Tüm hekimlerin maaş ve özlük haklarında kabul edilebilir düzenlemeler yapılana kadar bu taslağın görüşülmesinin durdurulmasını istiyoruz. Bu şimdilik mümkün değilse Kurum Tabiplerinin, ücretlerine herhangi bir iyileştirme yapılmadığı sürece bu yasanın kapsamı dışında tutulması ya da yasaya “Kurum Tabiplerine özlük haklarında ve maaşlarında makul iyileştirmeler yapılması” yönünde maddelerin eklenmesi hususunda hassasiyet göstermenizi ve gerekli girişimlerde bulunmanızı

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap