BlueLife

Müsküler Distrofiler

Önerilen İletiler

Muskuler distrofi (MD) hareketlerimizi kontrol eden iskelet kaslarının ilerleyici zayıflığı ve yıkımı ile karakterize bir grup genetik hastalıktır. Bu hastalıkların bazı formları kalp kası gibi istem dışı çalışan kasları da etkiler. MD lerde kas proteinlerini programlayan gende bir bozukluk vardır. Bu bozukluk kas proteinlerinin hatalı ya da az miktarda yapılmasına sebep olur.

Muskuler Distrofiler genetik hastalıklardır, kalıtım yoluyla taşınırlar. Otozomal dominant, otozomal resesif veya X e bağlı resesif olarak aktarılırlar. Otozomal dominant olanlarda sadece bir ebeveynde hastalık varsa çocuklara geçer, otozomal resesif geçiş her iki ebeveynde hastalık taşıyan genlerin bulunması ile mümkündür, X e bağlı geçişlerde hatalı gen X kromozomunun üzerinde olmalıdır (erkekler XY, kadınlar ise XX kromozomları taşır). Hastalık kadınlarda çok daha hafif seyreder, hatalı X geni sağlam X geni tarafından kompanse edilir.

Bazen ailenin geçmişinde hastalıkla ilgili bir sorun olmayabilir. Bu durumda hastalık sonradan gelişen genetik mutasyonlara bağlıdır.

Klinik özellikleri:
Şiddeti, başlangıç yaşı, en sık ve ilk tutulan kasların farklı olduğu, ilerleme hızı ve kalıtsal geçme özellikleri farklı olan 9 çeşit kas distrofisi vardır.



Müsküler Distrofiler Hakkında Slayt Görüntülü Bilgi İçin Aşağıdaki Dosyayı İndirebilirsiniz






İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Evet Arkadaşlar Bende Muskuler Distrofi Hastasıyım. 24 Yaşındayım Yaklaşık 10 Yıldır Tekerlekli Sandalyedeyim. Ellerimde de Çok Zayıflık Var Fizyoterapi Yada İlaç Kullanmıyorum Faydasını Hiç Görmedim :S Umarım Hakkımızda Hayırlısı Olur.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
Rahatsızlık ne olursa olsun umutsuzluga kapılmadan çaresin arayıp bulmak gerekiyor Gen tedavisi bulundusayılır basında bir iki sefer raslamıştım inşalah şifasını bulursunuz gemiş olsun

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap