k@lpsizim_85

Omurilik Yaralanmaları (Felçler)

Recommended Posts



baslik-omurilik.jpg


Omurga kemikleri üzerine travma geldiğinde omurlar kırılabilir, kayabilir. Bu kırılma ya da kayma sonucunda omurganın içinde bulunan sinir dokusu (omurilik) zarar görebilir. Normal koşullarda omurilik ve sinir lifleri, beyinden çıkan sinir uyarılarını kollara ve bacaklara taşır. Bu bizlerin hareket etmesini, hissetmesini sağlar, idrar ve dışkılamayı kontrol eder. Vücudumuzun merkezi sinir sistemiyle iletişimini sağlayan omurilik yaralandığında, tam ya da kısmi felçle (hareketsizlik), otonom kontrol (mesane ve dışkılama kontrolü gibi) kaybolabilir. Bu kayıp hasarın şiddetine göre geçici ya da kalıcı olabilir.

BULGULAR



omurilik2.jpg

1. Yaralanma bölgesinde (boyunda, sırtta ya da belde) ağrı

2. Kollarda ve/veya bacaklarda güçsüzlük

3. Kollarda, gövdede veya bacaklarda hissizlik

4. Bacaklarda kasılmalar

5. Mesane ya da dışkılama kontrolünün bozulması

6. Solunum güçlüğü














NEDENLER

omurilik3.jpg

1. Motorlu araç kazaları

2. Spor karşılaşmaları sırasında oluşan yaralanmalar

3. Yüksekten düşmeler

4. Saldırıya bağlı yaralanmalar. Omuriliğe doğrudan ulaşan bıçaklanma ya da kurşunlanma gibi













KOMPLİKASYONLAR





omurilik4.jpg


Omurilik yaralanması olan hastalar hayatlarının ileri dönemlerinde önemli sorunlara ve komplikasyonlara karşılaşabilirler. Bu komplikasyonlardan bazıları siringomiyeli (omurilik içinde anormal sıvı birikimi), ilerleyici şekil bozuklukları, omuriliğin stabilizasyonunun bozulması ve kronik ağrıdır. Omurilik yaralanmasında siringomiyeli’nin, şekil bozukluklarının tedavisi ve ağrının kontrolü konusunda bir çok yenilik ortaya çıkmıştır.











TEDAVİ ŞEÇENEKLERİ

omurilik5.jpg

Hastanın kaza yerindeki değerlendirilmesi, hareketsizleştirilmesi ve nakli çok önemlidir. Cerrahi ve tıbbi tedavideki yeni teknolojiler, bakımın kalitesinin artması, fonksiyonel iyileşme ve hastaların hayatta kalması konularında büyük ilerleme sağlamıştır. Cerrahi tedavide omurilik yaralanmasına neden olan omurga kaymaları düzeltilebilir, omuriliği ezmekte olan kemik parçaları çıkartılabilir, bunların yerine hastadan alınan kemikler ya da dışarıda hazırlanmış kemik ya da metal kafesler kullanılabilir. Vida ve çubuklarla yapılan enstrumantasyonlarla omurganın stabilitesi sağlanabilir. Daha sonra hastaların bir rehabilitasyon programına alınmaları gerekebilir.




Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now