k@lpsizim_85

Protezlerimi Çıkardım ve Suya Atladım...

Önerilen İletiler

Protezlerimi çıkardım ve suya atladım

5000000000028156.gif

İsviçre'de geçirdiği tren kazasında bir kolunu ve bir bacağını kaybederek hayata yeniden başlayan Şafak Pavey, HABERTÜRK'te Balçiçek Pamir'e engellilerin yaşadıkları zorlukları ve kendi tecrübelerini anlattı. Henüz 19 yaşındayken sol kolunu ve bacağını kaybeden, hastane odasında eşi tarafından terk edilen Şafak Pavey, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nde insanların sorunlarının nasıl çözüldüğüne dair detaylı bilgiler verdi.

BM'in acil durumlara bakan Mülteciler Yüksek Komiserliği'nde çalışan Pavey "Nerede kriz var, biz oradayız. Yaşadığım kaza daha önce görmediğim bir gözü açtı. Ben de engelli oldum. Bir duyarlılık geliştirdi ve o duyarlılıkla çalışıyorum" dedi.

Türkiye'de ve dünyada engellilerin yaşadıkları sorunlardan bahseden Şafak Pavey, "Tekerlekli sandalye, tekerleğin icadından sonra yapılan en büyük icat ama hayat ona göre dizayn edilmemiş. Şehirlerde tekerlekli sandalye ile yaşamak çok zor." diyerek 2006 yılında değiştirilen Engelliler Yönetmeliği'nin yeni engelli tanımının meydana getirdiği problemleri açıkladı.

Şafak Pavey, dünyanın en zengin insanlarından Bill Gates ile mülteci kampında yaşadıklarını da Balçiçek Pamir'e şöyle anlattı: "Bill Gates'i mülteci kampına götürdük ve orada birebir mültecilerin içerisinde çözüm bulunmasını sağladık. Parayı ver kurtul anlayışının işe yaramadığı ortaya çıktı. Engelsiz insanların engellilerin sorunlarına çözüm üretmesi mümkün değil. Microsoft'u mültecilerin yaşadığı sınır kasabasına götürüyoruz, orada sorunları gördüler ve kendi global anlayışlarıyle lokal sorunlar için kalıcı çözümler ürettiler. Bill Gates, oraya gittiğinde, 'Mülteciler dünyanın diğer ucunda bir yerde' anlayışı bir kere kalktı. Yaşadığı şaşkınlıklardan bir tanesi buydu. 'Davos'ta bunları konuşunca hiçbir şey anlamıyormuşuz' dedi adam. Oraya gelip sorunu anladığında çözümsüz kalmıyor. İnsanları çözüme kattığınızda çözüm bulunuyor zaten, mümkün değil bulamamanız."

Balçiçek Pamir'in Birleşmiş Milletler Olimpiyatları'nda kazandığı altın madalyayı hatırlatması üzerine şunları söyledi: "Dart takımında yer olmadığı için kendimi bir anda yüzme takımında buldum. Yüzme terimlerini bile orada öğrendim. Çok iyi yetişmiş insanlar vardı, hepsi de BM çalışanlarıydı. Son dakikaya kadar koordinatöre 'Benim vücudumun yarısı yok, onların var. Bana ya 2 puan daha verin, ya da biraz önce başlayayım' dedim. Protezlerimi çıkardım ve suya atladım. Altın madalya kazandım. Kazandığımı da 4 gün sonra madalyalar dağıtılırken öğrendim."

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap