k@lpsizim_85

Engelliler de Sevişir

Önerilen İletiler

Engelliler de Sevişir"

ett3t8937t3t.jpg

Şule Tüzül, çocuk felci geçirdiği için engelli. Tunç Tonger ise bir trafik kazasından sonra tekerlekli sandalyeye mahkum olmuş.

Şule Tüzül, çocuk felci geçirdiği için engelli. Tunç Tonger ise bir trafik kazasından sonra tekerlekli sandalyeye mahkum olmuş. İkisi de engel tanımayan karakterler; bir işleri, sosyal hayatları var. Peki, ya özel hayat? Belki de herkesin merak ettiği ama sormaya cesaret edemediği soruları sorduk, cesur davranıp anlattılar...

Tunç Tonger, Ankara Engelsiz Yaşam Derneği Başkanı, Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi. 1988’de ODTÜ’de öğrenciyken geçirdiği trafik kazası bütün hayatını değiştirdi. O bir engelli ama engellilerle ilgili tabu olan cinsellik konusunu konuşmaktan çekinmiyor. Aynı derneğin üyesi olan Şule Tüzül de, bu konudaki sorularımızı Tonger kadar içtenlikle yanıtladı.

TUNÇ TONGER (43)

- Engellilere dair rahatsız edici önyargılar neler?

En önemli önyargı cinsellikle ilgili. İnsanlar şöyle düşünüyor: Vücudunun bir bölgesini oynatamayan omurilik felçlisinin cinsel hayatı da olamaz. Oysa bizim bir sürü organımız çalışıyor, cinsel organlar da.

- Yani cinsel fonksiyonlarınızı sorunsuz yerine getirebiliyorsunuz.

Fonksiyon olarak hiçbir problem yok. Sadece ereksiyon olurken, bunun istenen uzunlukta olması için medikal bazı yardımcılara ihtiyaç var. Haplar, ereksiyon pompaları yardımıyla süre uzuyor.

- Siz neler hissediyorsunuz sevişirken?

Engelli olmayanların orgazmından biraz farklı. Ateş basması, tansiyonun yükselmesi gibi bir his yaşanıyor. Sanıldığı gibi bizim eşlerimizin tatmin problemi olmuyor. Tek sorun pozisyonların sınırlı olması. Burada da ön sevişme devreye giriyor. Cinsellik sadece birleşme anından ibaret değil.

- Boşalma ve çocuk sahibi olmakla ilgili bazı sorunlar var sanırım...

Omurilik felçlilerinin bir kısmı boşalabiliyor, bir kısmı boşalamıyor. Tüp

bebek yöntemiyle çocuk sahibi de olabiliyor.

- Engellilerin cinsel yaşamı konusunda herkesin merak ettiği ama sormaya çekindigi şeyler neler sizce?

Cinselliğin tabu olmadığı toplumlarda engellilere karşı tavır, bizim ülkemizdeki kadar katı değil. Kadını cinsel bir obje olarak gören bir toplumda yaşıyoruz. Böyle bir toplumda sizi sadece engelli kimliğinizle kabul ederler; kadın ya da erkek kimliğiniz yoktur, sevgili olamazsınız, mesleki kimliğiniz de ikinci plandadır. Eşlerden birinin engelli olduğu ilişkileri anlamakta zorluk çekiyorlar. İlk akla gelen, nasıl cinsel ilişki yaşadığımız. Cinsel fonksiyonları yerine getirmede bir engeliniz yoksa bile, cinsel olarak arzulanma olasılığınız insanları şaşırtıyor. Örneğin bedeninizin belden aşağısı felçli ise cinsel ilişki kuramayacağınız düşünülüyor. Dolayısıyla herkesin merak ettiği ve sormaya

ekindiği şey, bir engellinin nasıl cinsel ilişki kurduğu. Hele eşlerden ikisi de engelliyse...

- Engelli olmak cinsel yaşamını nasıl etkiliyor?

İlk cinsel deneyimimi 32 yaşımda yaşadım. 30 yaşıma kadar, engelli bir bedenin hep itici olduğunu düşündüm. Biri benimle evlenmek ya da birlikte olmak isterse, engelsiz bir kadınla olamayacak kadar sorunları olan ya da başka çaresi kalmamış biriydi benim için. Bu yüzden biri bana tam anlamıyla aşık olmazsa, kimseyle birlikte olmamaya karar verdim. 30 yaşımda, tesadüfen modern dansa başladım.

ŞULE TÜZÜL (38)

Çalışmalarımızı, bütün duvarı kaplayan aynanın önünde yapıyorduk. İlk çalışmalarda, bedenimi görmemek için aynaya bakamıyordum. Zamanla, dans eden o farklı bedeni sevmeye başladım. Bedenimi ilk sevmeye başladığım andaki farkındalık öyle acı bir şeydi ki...

- Hayatınızda neler değiştirdi bu?

30 sene kendime haksızlık etmiştim. Dans etmeye ve bedenimi sevmeye başladıktan kısa süre sonra, bana aşık olan biri girdi hayatıma. Ben de ona aşıktım, ilk deneyimimi onunla yaşadım. Bu benim için milat gibi bir şey. İkinci acı farkındalık da bu oldu.

- Neden, ne oldu?

Yaşadığımız toplumda bir engelliye aşık olacak, ona kendini özel hissettirecek çok az insan var. Ben, bazı şeyleri geç de olsa yaşadım. Sırf engelli olduğum ve bu toplumda yaşadığım için belki hiçbir zaman bunları yaşayamayabilirdim. Bu çok acı. Bunları hiç yaşamadan ölecek insanlar var. Büyük bir haksızlık. Engelli bir bireyin cinsel yaşamını kendi engeli değil, böyle bir toplumda yaşamanın getirdiği sorunlar etkiliyor. Bence bu sorunlar engellilere özgü değil; her kadın ve erkeğin toplumsal sorunlar nedeniyle cinsel yaşamı olumsuz etkileniyor. Cinsel özürlü bir toplumuz.

Habertürk

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap