BlueLife

Skolyozda Korse Tedavisinin Yeri Nedir?

Önerilen İletiler

Günümüzde skolyoz için geliştirilmiş çok sayıda korse vardır. Birçoğu biyomekanik olarak yeterli konsepte göre dizayn edilmemiştir ve tedavideki etkinliği de yetersizdir. İyi bir korse uygulamasının efektif olduğu eğriliğin ilerlemesini durdurduğu ve cerrahi oranını azalttığı kanıta dayalı olarak gösterilmesine dayanmalıdır. 
Korsenin skolyoz tedavisindeki başarısı özellikle düzeltici etki ve korsenin giyilme süresine bağlıdır. Ergenlik döneminde skolyoz korseleri mutlaka 23 saate yakın süre giyilmelidir.Korse eğriliğin apeksine odaklı, pelvis ve omuz kuşağında da düzeltmeyi sağlayacak ve yeterli bası kadar eğriliğin aksi yönünde yeterli boşluk verilecek şekilde düzenlenmelidir. Rigo tarafından sınıflandırılan skolyoz eğrilik paternlerini dikkate alacak şekilde 3 boyutlu bir düzeltme sağlamalıdır.

Rigo Cheneau korseler , korse gelişiminde çok önemli bir standart sağlamıştır.Bu gelişimi esas alarak geliştirilen ScoliOlogic Cheneau light korse ise farklı sizeları olan prefabriketed,son uygulama ve düzeltmelere izin veren bir dizayna sahiptir.


Skolyoz tedavisi ekip çalışması ile başarılı olarak yürütülür. Elbette burada en önemli rol aileye ve skolyozlu hastaya düşmektedir. Erken ve zamanında tanı konulması başarı için çok önemlidir. Ergenlik çağı içinde olan çocukların omurgalarının mutlaka kontrol edilmesi,aile tarafından fark edilen bir eğriliğin mutlaka hekime danışılması gerekmektedir.Düzenli yapılan korse uygulaması ve egzersizler eğriliğin derecesini ve cerrahi oranını belirgin derecede azaltır.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Skolyoz tedavisinde egzersiz ve korse kullanımı

Skolyoz tedavisinde egzersiz ve korse kullanımı

Skolyoz tedavisi üç ana başlıktan oluşur.

Bu başlıklar şu şekilde sıralanmaktadır

1: Egzersiz ve rehabilitasyon uygulamaları

2: Korseler

3: Cerrahi müdahaleler

Biz bu yazımızda “skolyozda egzersiz ve korsenin” önemi üzerinde duracağız.

[Resim: skolyoz.jpg]

Skolyozda egzersiz yapmanın önemi

Özellikle 30 derecenin altında eğriliklerde egzersizler skolyoz un artmasına önlemede çok yararladır. Bur da özellikle altı çizilmese gereken durum “skolyoz da egzersiz düzelme yapmaz” sadece var olan skolyoz un ilerlemesini önler.

Bunun yanı sıra kas dokusunun güçlenmesini sağladığı için olası bir cerrahi müdahalede vücudun daha çabuk kendisine gelmesini sağlar.

Skolyoz tedavisinde korsenin önemi

Korseleme konservatif tedavide 100 yılı aşkın bir süredir kullanılmaktadır.

Korse tedavisinde amaç “eğriliğin ilerlemesinin önlenmesi” ve “deformitenin düzeltilmesidir.”

Korseleme skolyozun doğal seyrini değiştirerek olumlu yönde gelişme sağlar.

İdiyopatik skolyozda fizyoterapi ve uygun korse tedavisi eğrilikte maksimum düzelme sağlamak için en etkin konservatif tedavi yöntemidir. Özellikle skolyoza özgü egzersiz programları ile 3 boyutlu maksimum etki ve günlük yaşam aktiviteleri sırasında skolyoz postüründen korunmayı öğretmek ve uygulatmak amaçlanmalıdır. Almanya’da geliştirilmiş ve uygulanmakta olan Scroth skolyoz egzersizleri günümüzde giderek daha yaygın kullanılmaktadır.

Günümüzde korse tedavisindeki en kabul görmüş uygulamalar Rigo sınıflandırılması kullanılarak yapılandırılan özel korselerdir. Konu ile ilgili çalışan çok sayıda uzman, fleksibl skolyoz eğrilik derecesinde %20’nin üzerinde düzeltme sağlandığını göstermiştir.

Almanya’da faaliyet gösteren Asklepios Katherina Scroth Spinal Deformite Rehabilitasyon Merkezi yoğun olarak skolyozun cerrahi dışı tedavisi ile ilgilenmektedir. Bu merkezde skolyoza özgü yoğun egzersizler (Scoliosis Intensive Rehabilitasyon) ve eğriliğe uygun korseleme yapılmaktadır....

alıntı

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap