Sumeye

Kopan El ve Ayak Parmakları Nasıl Taşınmalı ?

Önerilen İletiler

Kopan el veya parmak nasıl taşınmalı?

MALATYA (İHA) - Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Kadir Ertem, "Herhangi bir kazadan dolayı kopan doku su içinde yüzmemeli ve buzla direkt temasta olmamalıdır" dedi.

Zaman zaman kazalarda yaşanan bilgisizlik nedeniyle sıkıntılara neden olan "Kopan el veya parmakları hastaneye nasıl götürelim?" sorusu hakkında vatandaşları bilinçlendiren Turgut Özal Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ertem, öncelikle kanayan kol veya bacağa temiz bir bezle baskı yapılıp kanamanın kontrol altına alınması gerektiğini söyledi. Şayet kanama bu şekilde durdurulamazsa, kanamanın olduğu yerin üst kısmından bir sargı ile sarılıp sıkılarak kanamanın durdurulması gerektiğini anlatan Ertem, şunları söyledi: "Götürülecek sağlık merkezi birkaç saatlik mesafe ise 30 ile 60 dakikada bir bu sargı gevşetilip kol veya bacağın kanlanması sağlanmalıdır. Kopan parça kaza yerinde bulunmuş ise önce su geçirmeyen bir naylon torbaya konup sıkıca bağlanmalı. Daha sonra kopan parçanın içinde olduğu torba içinde su-buz karışımı eşit olan bir başka naylon torba içine konularak kopan el veya ayakları mikrocerrahi yöntemleri ile yerine diken bir sağlık merkezine gönderilmelidir."

Akılda tutulması gereken önemli noktanın kopan doku su içinde yüzmemeli ve buzla direkt temasta olmaması gerektiğini anlatan Ertem, sözlerini şöyle tamamladı: "Şayet yukarıda belirtilen koşullarda kopan vücut parçası altı saat içinde sağlık merkezine ulaştırılabilirse ameliyatla organın dikilerek kurtarılması mümkün olacaktır."

Ertem, bu tür kazalarda vatandaşların bilinçsiz hareket etmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap