k@lpsizim_85

80 Bin Euroluk AB Tuvaleti...

Önerilen İletiler

616.jpg

spacer.gifGaziantep Büyükşehir Belediyesi Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek,

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek, hiç para harcamadan Avrupa Birliği (AB) Hibe Fonu'ndan faydalanmak suretiyle 80 bin euroya klimalı, müzik sitemli tuvalet yaptırdı.

Gaziantep'in tarihi ve turistik yerlerini gün yüzüne çıkarmak için çalışmalarını sürdüren ve projeler bazında adeta zamanla yarışan Büyükşehir Belediyesi, hiç para harcamadan şehrin çehresini değiştirmeye devam ediyor. Gaziantep'in tarihi ve kültürel mirasının herkes tarafından görülebilmesi için çalışmalarını aralıksız sürdüren Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, son olarak ilginç bir projeye imza attı. Başarılı çalışmaları sayesinde bütçesinden hiç para çıkmadan çok sayıda projeyi hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi bu kez de, AB fonundan faydalanarak 80 bin euroya tuvalet yaptırıyor.

Gaziantep Kalesi'nin yan tarafında bulunan tuvalet, sıradan ve bilinen tuvaletlere benzemiyor. Tuvalette her şey düşünülmüş; özürlüler, çocuklar, yaşlılar, çocuklu kadınlar ve hamile kadınlar için özel bölümler var. Ayrıca içeride klima ve müzik sistemi de bulunuyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Gaziantep Kalesi'ni şehrin merkezi haline getirmeye çalıştıklarını ve bu amaçla çok sayıda projenin hayata geçirildiğini, bazı projelerin ise devam ettiğini söyledi. AB'ye sundukları başarılı projeler sayesinde hiç para harcamadan tarihi yerlerin restorasyonunu yaptırdıklarını ve son olarak Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini belirten Güzelbey, tuvalet projesinin kendileri ve AB için çok farklı bir proje olduğunu ifade etti. Güzelbey, ''AB tuvalet yapmaya para verir mi, diye bir çok insan tereddüde düştüler, biz önce şöyle bir proje geliştirdik; kale ve kale çevresi tarihi dokunun restorasyon edildiği ve sahiplenildiği bir yerdir. Burası yakın bir gelecekte Gaziantep'in merkezi olacaktır. Nasıl Ankara'da Kızılay, İstanbul'da Taksim varsa Gaziantep'te de kale ve kale çevresi şehrin merkezi olacaktır. Buraya çok miktarda yabancı turist gelmekte, bunların içinde özürlüler ve çocuklar da bulunmaktadır. Biz özürlüler, çocuklar, hamile bayanlar ve çocuklu bayanları da düşünerek buraya özellikli bir tuvalet projesi hazırladık. İçinde klimasından, müzik sistemine kadar, çocuk bezi değiştirme yerinden, özürlü tuvaletine kadar hepsinin olduğu bir tuvalet olacak burası. Bu proje için AB'den 80 bin euro aldık, tuvaleti tamamladık. Zannediyorum Türkiye'de AB projesi olan, AB'nin para vererek yaptırdığı tek tuvalet ve tek yer burasıdır'' dedi.

AB FONUYLA TARİHİ YAPILAR GÜN YÜZÜNE ÇIKARILDI

Gaziantep'in dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birisi olduğunu ancak yakın bir zamana kadar Gaziantep'in tarihi ve kültürel mirasının gün yüzüne çıkarılması için ciddi bir çaba sarf edilmediğini kaydeden Güzelbey, AB fonlarından faydalanarak tarihi ve kültürel mirasa sahip çıktıklarını dile getirdi. Güzelebey, ''Gaziantep'in tarihi ve kültürel anlamda önem taşıyan yerleri insanlar tarafından bilinmiyordu ve gün yüzüne çıkarılmamıştı. Son 5 yıldır Gaziantep'te bir değişim başlattık. Bu değişim Gaziantep'in tarihi, kültürel değerlerinin sahiplenmesi ama modern şehircilik anlayışından da vazgeçilmemesidir. Bunun sonucunda Gaziantep Kalesi'ni merkez almak suretiyle, kalenin etrafındaki birçok tarihi eserin restorasyonu yapılmıştır. Ancak burada bir farkla, bu tarihi eserlerin restorasyonu AB'den sağlanan hibe paralarla yapılmıştır'' diye konuştu.

Bazı insanların AB hibe fonları konusunda tereddüde düştüklerine de değinen Güzelbey, ''AB neden böyle bir hibe versin diyerek tereddüde düşen insanlarımız var. İşin aslı şudur, AB'ye üye olan ülkeler bir fona, bir havuza katkıda bulunuyorlar, yani her ülke buraya para koyuyor. Türkiye Cumhuriyeti de bu fona para koyan ülkelerden bir tanesidir. Bu paralar bir havuzda toplanıyor. Proje bazında, projesi olan ülkelere ve illere bu paralar veriliyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak biz, 5 yıldan beri bir AB masası kurduk ve çok ciddi bir şekilde AB projeleri yapmaktayız. Bunun sonucunda da şuanda 30 civarında projeye hibe para aldık. Naip Hamamı bunlardan bir tanesi, onun yanında bulunan Kır Kahvesi bunlardan bir tanesi ve onun yanında bulunan taş bina da bunlardan bir tanesidir'' şeklinde konuştu.

Time Türk

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap