Sumeye

Bu Öneri Garip Gelebilir Belki Ama..

Önerilen İletiler

Bu öneri garip gelebilir belki ama...

KONYA - İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Meme Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hilal Ünal, askere giden gençlere meme kanseriyle ilgili bilgi verilmesi gerektiğini belirterek, ''Bu öneri garip gelebilir belki ama Türkiye'de kadını doktora getiren erkektir'' dedi.

Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada her yıl yaklaşık 5 milyon kadına yeni meme kanseri tanısı konulduğunu belirterek, yılda 1 milyon kadının meme kanseri nedeniyle öldüğünü ifade etti.

Kadın sağlığı açısından meme kanserinin çok ciddi bir sorun olduğunu dile getiren Ünal, ailesinde meme kanseri olan kadınların öncelikli risk grubunda yer aldığını belirtti.

Ünal, ailesinde meme kanseri olan kadınların kontrollerini mutlaka yaptırması gerektiğini ifade ederek, ''Ailesinde bir nesil ya da iki nesil, yani anne, anneanne, teyze, hala gibi hem baba hem anne tarafından herhangi birinde meme kanseri bulunması risk için en önemli faktör. Bu bizim bugün için en kolay bilebildiğimiz risk grubunu oluşturuyor'' dedi.

Yapılan araştırmalarda 17. ve 21. kromozomun üstüne yerleşmiş gen bozukluklarının meme kanserine neden olduğunun belirlendiğini dile getiren Ünal, 75 yaşına kadar yaşayan insanların yüzde 85 oranında meme kanseri olabileceğini kaydetti.

Prof. Dr. Ünal, geç evlenen, geç anne olan ya da hiç doğurmayan, erken yaşta adet görmeye başlayıp, çok geç yaşta menopoza giren, uzun süreli östrojen tedavisine maruz kalan, gebelik oluşturmak için uzun süre hormon tedavisi gören, menopoz sonrası 5 yıl ve daha fazla hormon kullanan kadınlarda meme kanseri riskinin arttığını söyledi.

Bunun en büyük örneğinin İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Japonya'da yaşandığını ifade eden Ünal, ''Batılılaşma süreci yaşayan ülkelerde meme kanseri görülme oranının arttığı gözlenmektedir. Bu ülkelerden geleneksel hayattan çıkan kadın çalışmaya başlıyor, geç yaşta çocuk yapıyor ya da hiç çocuk yapmıyor. Japonya bunu İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yaşadı ve meme kanseri oranında inanılmaz bir artış görüldü. Türkiye de şu anda bunu yaşıyor'' diye konuştu.

Ünal, meme kanseri tedavisinde erken teşhisin çok önemli olduğunu vurgulayarak, Türkiye'de meme kanserinin erken teşhisinde önemli mesafe alındığını ancak daha kat edilecek çok yolun bulunduğunu vurguladı.

Bu nedenle toplumda meme kanserine karşı bilinçlenmenin hızlı bir şekilde arttırılmasına ihtiyaç olduğunu dile getiren Ünal, şunları kaydetti:

''Özellikle Anadolu'da hala yapılacak çok şey var. Erken teşhis, insanların yaşamını uzatıyor ve memesini kurtarıyor. Kadın kimliğinin en önemli görünür organlarından birisi memedir. Kadın, hangi yaşta ve hangi sosyal grupta olursa olsun bu çok önemli. Daha önceki yıllarda erken teşhislerde kadın memesini kaybediyordu, ancak yaşam süresi uzuyordu. Şimdi hem memesini kurtarıyoruz, hem yaşam süresini daha da artıyoruz. Türkiye'de en iyi eğitim veren kurum hala askeriyedir. Askerde meme kanseriyle ilgili bilgi verilmesi lazım. Bu öneri garip gelebilir belki ama Türkiye'de kadını doktora getiren erkektir. Erkeğin meme kanseri konusunda çok iyi eğitilmesi gerekir. Anadolu kadını memesiyle hayat boyu hiç ilgilenmiyor. İki tane çocuk doğurduktan sonra aynanın karşısına geçip memesine bakmıyor, erken teşhis için en önemli unsurlardan biri olan elle kontrolü yapmıyor.''

Ünal, Türkiye'de meme kanseri konusunda bilgisizliğin hat safhada olduğunu, bunda kadınların bu konularda utangaç davranmalarının büyük rolü olduğunu sözlerine ekledi.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Bence hiç utanılacak bir konu değil aksine çok önemli hem kadın hem erkeğin bu konuda eğitilmesi gerekiyor ve her kadının 6 ayda bir kontrole gitmesi gerekir.

Tşkler sümeye.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap