Sumeye

Ölüm Riski Var...

Önerilen İletiler

Ölüm riski var

040520091542129673338_2.jpgKalp hastalıkları, kanser ve inmeden sonra ölüm riski taşıyan dördüncü hastalık...

Alzheimer Derneği Mersin Şube Başkanı Selami Gedik, günümüzde yaşlılarda kalp hastalıkları, kanser ve inmeden sonra ölüm riski taşıyan dördüncü hastalığın "Alzheimer' olduğunu belirtti.

Alzheimer hastalığında en önemli görevin hasta yakınlarına düştüğünü söyleyen Alzheimer Derneği Mersin Şube Başkanı Selami Gedik, "Başlangıçta bir hastanız varken zamanla iki hastanız oluyor. Hasta ve ona bakmakla yükümlü hasta yakını. Hasta yakınlarının hastalığın niteliğini, belirtilerini, ortaya çıkabilecek sorunları ve bunlarla başa çıkma yollarını iyi anlamaları, hem kendi ruh sağlıkları ve mutlulukları, hem de hastanın bakımını en iyi şekilde yapabilmeleri için çok önemli" diye konuştu.

"HASTALIĞIN MALİYETİ OLDUKÇA YÜKSEK"

Selami Gedik, "Günümüzde yaşlılarda kalp hastalıkları, kanser ve inmeden sonra en sık karşılaşılan dördüncü hastalık olan Alzheimer hastalığının mali portresi de ülke bütçelerini derinden etkileyecek büyüklüktedir. 2050 yılında dünyadaki yaşlı insanların sayısının çocukların sayısını aşacağını düşünürsek, bundan tek sonuç çıkarabiliriz: Alzheimer önümüzdeki yıllarda gündemimizi daha da çok meşgul edecek" dedi.

"BUNAMA KADER DEĞİLDİR"

Tehlike sinyalleri veren Alzheimer hastalığını, durduran ya da geri döndüren bir tedavi şekli bulunmasa da, hastalığın belirtilerini belli ölçülerde gidererek, hem hastanın hem de yakınlarının yaşam kalitesini mevcut artırabilecek tedavi yöntemlerinin mevcut olduğunu ifade eden Gedik, "Bunama yaşlılığın kaderi değildir. Bunu bir mesaj olarak hasta ve hasta yakınlarına vererek hayatlarını kolaylaştırmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

"PAYLAŞTIKÇA YÜK AZALIR"

Hastalığın toplumda daha iyi tanınması, bakım desteğinin sağlanması ve bu konudaki bilimsel çalışmaların artırılması için çaba gösterdiklerini söyleyen Gedik, "Özellikle hasta yakınlarıyla sürekli diyalog içerisinde olup, bilgi ve deneyim paylaşımını sağlıyoruz" dedi. Alzheimer hasta ve hasta yakınları ile uzmanlar arsında bir köprü oluşturmak amacıyla düzenli olarak aylık eğitim toplantıları düzenlediklerini belirten Gedik, "Alzheimer hastalığının paylaştıkça yükü azalacak" dedi.(habertürk)

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap