lovest42

Parapodium, Standing Table ve Stand Up Wheelchair Ödemesi ve SGK

Önerilen İletiler

31 Aralık itibarıyla Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 2 ila 18 yaş arasındaki çocuklar için Parapodium, Standing Table; yetişkinler için ise Stand Up Wheelchair (manuel kalkış manuel sürüş) temin etmeye başladı.

Bilgi: Ayakta Dik Pozisyonlama ve Yürütme Cihazları temini için SGK'nun kriterleri

Konuyla iligli detayları öğrenmek için adı geçen ürünlerin satışını yapan firmalardan biri olan Sinaps Grup yöneticisi ile yazıştım. Sağolsun Zafer bey gerekli bilgileri paylaştı. Aktarıyorum:

1) Bu ürünler için kaç TL ödüyor kurum?

Cevap: Parapodyum, Standing table ve standup wheelchair için kurumun belirlediği bir fiyat yok. Kişiye göre opsiyonel parça ilavesi gerektiğinde fiyat değişebiliyor. Ama yaklaşık 2700 Euro ödüyor ve bunu hastaya zimmetliyor. Yani hastanın ilgili cihaza ihtiyacı kalmadığı zaman geri iade etmesi gerekli oluyor. Fiyat tespitinde ise SUT 20.2.2. maddesi gereği piyasa araştırması yaparak ödeme yapıyor.

2) Bu ürünü kurumdan almak için tam olarak nasıl bir ibarenin yer aldığı rapor alınmalı?

Cevap: Rapor almak için getirmiş olduğu şartların başında, ihtiyaç sahibinin Üniversite veya eğitim araştırma hastanelerinin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon kliniklerinde yatması geliyor. Cihazın orada uygulanması ve uygunluğunun da rapor arkasında bildirilmesi gerekli.

Rapor Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı, Nörolog veya Pediatrik Nörolog, Ortopedi Uzmanlarının oluşturduğu 3'lü heyet raporu ile alınabiliyor. Reçetesinin ise Fizik Tedavi Uzmanı tarafından yazılması lazım.

Ayrıca hastaya ait bazı kriterler de gerekli: Kognitif fonksiyonların yeterli olması, yerleşmiş parapleji tablosu olması, Progresif hastalığa sahip olmaması (Kas Hastalığı), üst gövde fonksiyonlarının yerinde olması ve oturma dengesi olması istenilen şartlar.

3) Sinaps'ın, SGK'nın ödediği bedele karşılık (müşteriden bir fark almadan) satışını yaptığı araçlar var mı?

Cevap: Biz parapodyum cihazı için devletimizin ödediği fiyatdan ayrı asla hastadan bir fark almıyoruz. Dahası hasta bu cihazı kimden alırsa alsın, fark ödememesi gerektiğini bildiriyoruz.Zaten böyle bir durumda hastalar birkaç firma ile iletişim kurarlarsa fark alan veya almayı düşünen firmalar doğal olarak selekte olacağından, sistem yerine oturacaktır.

Aynı zamanda biz ayakta dik pozisyonlama cihazı (Standin table) ürününden de fark almıyoruz.

Fark talep ettiğimiz ürünün başında standart tekerlekli sandalye geliyor. Yani 300 TL'lik ödemeye. Avrupa birliği ülkelerinin malını özellikle de DAYS, MEYRA, SUNRISE, SOPUR, KUSCHALL, VASSILLI gibi belirli bir kalitedeki ürünlerin alışı bile 300 TL'nin kat kat üstünd. Dolayısı ile doğal olarak fark vermekte hastalar. Ancak sandalye de parapodyum vs gibi ürünlerde olduğu gibi zimmetleniyor hastaya. Yani belirli bir dönem sonrasında geri vereceksiniz.

4) Ürün satışında hastadan parasını alıp hastanın SGK ödemesini kendisinin takip etmesi yöntemini mi kullanıyorsunuz, yoksa SGK ödemesini Sinaps olarak siz mi takip ediyorsunuz?

Cevap: SGK ödemesinde durum şu: Hasta raporla bize geldiği zaman doğrudan SGK il müdürlüklerine gönderiyoruz raporu reçetesi ile birlikte. İl müdürlüklerinde hastalara gerekli açıklamalar yapılıyor. Bizi ilgilendiren kısmı, hastalara, sorun diyoruz, ne kadar zamanda size geri ödeme yapacaklarmış. Bunu öğrenin diyoruz. Hasta bize geri geldiğinde cihazını ve çeşitli evraklarını kendisine teslim edip SGK'nun bildirdiği tarihe yaklaşık 15 gün ilave edip senet alıyoruz hastadan.

SGK sağlık hizmet sunucularına kanunları gereği 45 günde ödeme yapmak durumunda, ama bu süre doğal olarak uzuyor. Yani İstanbul'da ortalama 2 ay gibi ödeme süresi. Eğer bu süre aşılacak gibi oluyorsa, yapılacak birşey yok. O zaman hasta ücretini kredi kartı vs gibi ödemek durumunda kalıyor. Burada olaya firmalar açısından da bakmak gerekli. Kaç kişi hiç tanımadığı bir insana bu meblağlı ürünü senetle verir? Herhangi bir dükkandan senetle ayakkabı bile alamayız hiçbirimiz. Bu ödeme kısımda firmalara hiç bir şey söyleyemeyiz, herkes farklı bir uygulama içinde olabilir.

5- Son olarak da, SGK'dan akülü sandalye temini için alınması gereken rapor nasıl olmalı? Tam olarak nasıl bir ibare olmalı?

Cevap: Sadece, "Akülü tekerlekli sandalye kullanması uygundur" şeklinde bir rapor alaması yeterlidir. O da zimmetle verilmekte ve yenileme süresi 10 yıl.

par.çoc.77.jpg

ayagakaldiran.gif

(bunun manuel sürüş manuel kalkışı)

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap