k@lpsizim_85

Aşiret Kızı Engel Tanımıyor...

Önerilen İletiler

Türkiye`de engelli çocukların rehabilitasyonu için çalışan dernek destek arıyor. Zihinsel Engelli Çocuklar Derneği başkanı Sevda Seyrek Türkiye`de engelli çocukları olan ailelerin çocuklarına nasıl davranacağını bilmediğini dile getirdi.

829120081211054147982.jpg

Şanlıurfa`da aşiret kültüründe yetiştiğini belirten Sevda Seyrek, çocuk yaştayken, yeğenlerinin engelli doğması ve erken ölümleri gözünün önünden hiç gitmediğini anlatıyor. Çocukluk yıllarında ilçede doktorun olmayışı, aşiretinin ve konu komşunun çocuklarının ardı ardına ölmesi, Sevda Seyrek`i bu uğurda çalışmaya yöneltmiş. Viranşehir`de hastane ve doktorun olmaması çocuk ölümlerinin artmasına neden olduğunu belirten Seyrek Önce İstanbul Şehremini lisesinin kazanıp, anneannesinin yanına yerleşmiş, sonra Hacettepe Sosyal hizmetler yüksekokulundan mezun olmuş. Engelli çocuklara nasıl davranacağını bilmeyen aileler bazen çocuklarını toplumdan dışladıklarını aktaran Sevda Seyrek bu konuda iyi bir eğitim için okul sonrası konusunda uzman kuruluşlarda çalışmış. Ankara`da okul sonrası zihinsel engelliler rehabilitasyon merkezinde çalışan Seyrek, buradan İstanbul`daki bir kurumda özürlü çocuklara uzun süre hizmet vermiş.

Son 7 yıldır kendi işinin patronu olan Sevda Seyrek, kurduğu dernekle bilgilerini engelli çocukların ailelerine aktarıyor. Aile ziyaretlerini Türkiye`de özel kurumlarda ilk başlatan Seyrek, hafta sonları ve mesai saatleri dışında özürlü çocukların bulunduğu evlerde gözlem yapıyor. Aileleri tek tek ziyaret ederek engellilerin odasından, ailesinin davranışına kadar her konuda aileyi yönlendiriyor.

Ak Partinin özürlüler yasasının bir devrim niteliğinden olduğunu belirten Sosyal Hizmetler uzmanı Sevda Seyrek engellilerle ilgili projeleri olduğunu ve bu projeleri görme engelli milletvekili Lokman Ayva, RTÜK başkanı Zahit Akman`la ve Özürlüler İdaresi Başkanı Abdullah Güven ile paylaştığını söyledi.

Avrupa`da engellilerle ilgili neler yapıldığını konusunda çalışmalar yaptığını dile getiren Seyrek`Belçika, Fransa, Almanya ve Hollanda`da engelliler ile ilgili çalışmalar yaptım. Orada neler yapılıyor diye gözlemde bulundum. Avrupa`da engellilerin sayısı belli. Türkiye`de %12.26 olduğu söyleniyor hala ulaşılmamış bir çok engelli var. Ne kadar engelli var bilmiyoruz. Önce engelli sayısı tespit edilmeli ve engelli artışının önlenmesi gerekiyor. Mevcut engellilerin ve ailelerinin sorunları çözülmeli. Eğitim, meslek edindirme ve çalışma koşulları yasalarla garanti altına alındı fakat önemli olan bu haklara ulaşılabilirliği ve hakların kullanımını işlevsel hale getirmektir. Engellilere bağlanan maaşlar da engelli ve engelli ailesini rahatlatmış fakat engelliler ve aileleri haklarından habersiz. Bu nedenle haklarına ulaşmakta zorluk çekmektedir` diye konuştu.

Engelliler konusunda profesyonel olan Seyrek bu konudaki çalışmalarını bir dernek altında toplamış. 3-5 arkadaşıyla Zihinsel Engelli Çocuklar Derneği kuran Sevda Seyrek Avrupa birliği desteğini alarak `Engelimle Mutluyum` projesini hayata geçirmeye çalışıyor. `Ben Ateşin yaktığı yerden geldim.` diyen Seyrek`Çocuk yaşta ölen akrabalarım var.Şu anda engelli akrabalarım var Halen olanaksızlıktan veya bilgisizlikten engelli çocuklara gerekli ilgiyi gösteremeyen aileler var. Hiçbir aile kendi çocuğunun engelli doğacağına inanamıyor. Çocukları engelli doğunca neye uğradıklarını şaşırıyorlar. Ben çevremde çok gördüm. Bazı aileler kendi çocuklarını dışlıyor. Biz bu proje ile doğru eğitimin nasıl olacağına ve neler yapılması gerektiğini anlatıyoruz. Engellilerin toplumda itilmiş utanılan bir kesim olmasını kabul etmiyor, çevresel ve hukuksal düzenlemelerle engellilerin de yaşamın her alanında üretken eğitimli ve saygın bir şekilde toplumla entegrasyonunu hedefliyoruz. Bunun içinde siyasilerin ve medyanın desteğini almak istiyoruz. Herkes eleştiriyor. Kimse elini taşın altına koymuyor. Eksikliklerin ifadesi gereklidir ama çözümün geliştirilmesi ve hayata geçirilmesi daha da önemlidir Ben bu işte elimi taşın altına koydum.Engelliler yalnız olmadıklarını bilmeliler bu konuda çalışmalar yapan resmi ve özel bir çok kurum ve iyi niyetli insanlar var ayrıca toplumun ve Ailelerin mutlaka eğitilmesi bilinçlenmesi lazım.` dedi.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap