k@lpsizim_85

Medyanın Engelliye İlgisi Arttı...

Önerilen İletiler

Medyanın engelliye ilgisi arttı

Türkiye nüfusunun yaklaşık % 12,9`unu oluşturan engelli ve süreğen hastalar; spor, eğitim, kültür/sanat, müzik vb. birçok alanda başarılı çalışmalarıyla dikkatleri üzerlerine çekiyor. Peki, sosyal hayatın içinde var olmak için savaş veren engelli vatandaşlara medya ne kadar ilgi gösteriyor?

Engellilerle ilgili en çok hangi konulara yer veriyor? MTM Medya Takip Merkezi, medyanın engelli vatandaşlara ilgisini analiz etti. Araştırma verilerine göre medyanın engellilerle ilgili haberlerinde ciddi bir artış tespit edildi…

Yeterli eğitim alamamak, uygun iş bulamamak, sosyal hayata yeterince dahil olamamak gibi sorunlarla karşı karşıya olan ve Türkiye nüfusunun % 12,9`unu oluşturan engelliler, sorunlarını dile getirmek için yoğun çaba sarf ediyor. Onların seslerini duyurabilecek en etkin araç olan medya, engellilere ne kadar ilgili, onlara ne kadar destek olabiliyor? İşte bu sorudan yola çıkan MTM, engellilerle ilgili haberleri mercek altına aldı. Yapılan araştırma sonuçlarına göre; basının engellilere ilgisi, 2005 yılına oranla % 28, 2006`ya oranla ise % 48 artış gösterdi.

MTM`nin 1700`ü aşkın, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde, Temmuz ve Ağustos 2008 döneminde yaptığı analize göre engelli vatandaşlarla ilgili toplam 3 bin 171 haber yayımlandı. Bu haberlerin % 71`i gazete ve dergilerden okuyucularına ulaşırken, % 17`si haber sitelerinde yer aldı. Haberlerin % 12`si ise TV kanallarından izleyenlerine ulaştı.

Analizin yapıldığı iki aylık dönemde, gazete ve dergilerde yayınlanan 2.253 haber, yaklaşık 12 gazete sayfası kadar yer kapladı. Basında yer alan engelli haberleri, 60 milyona yakın erişim sağladı. Araştırma süresince TV kanallarında yayınlanan haberler ise 42 saate yakın ekranlarda kaldı.

Basın, engellilerin en çok dramatik yaşam haberlerine yer veriyor…

İki aylık dönemde, basının en çok ilgi gösterdiği konu, engellilerin dramatik yaşam hikayeleri oldu. Sosyal hayatın içinde varoluş mücadelesi verirken, çeşitli sıkıntılarla karşılaşan engellilerin hikayeleri, üçüncü sayfalara sıkça konu edildi.

Basının en çok ilgi gösterdiği bir diğer konu ise engellilere yönelik yürütülen çeşitli projeler ve sosyal sorumluluk kampanyaları oldu. Çeşitli firmaların önderliğinde yürütülen sosyal sorumluluk kampanyalarına basın da yoğun ilgi gösterdi.

Hayatın her alanında, gayretli çalışmaları ve azimleri ile dikkatleri üzerine çeken engelli vatandaşlar, özellikle spor dalındaki başarılarıyla da basının yakın takibindeydiler.

Analiz sonuçlarına göre; basında en çok yer bulan konular ise İşitme Engelliler Dünya Futbol Şampiyonası, ÖSS`de kazanılan başarılar, 22 Yaş Altı Gençler Avrupa Şampiyonası ve Pekin Olimpiyatları oldu. Medya mensuplarının en fazla ilgi gösterdiği projeler ise `Gören Dudaklar`, `Örnek Engelsiz Kent`, `Görme Engellilerin Topluma Entegrasyonu ve Engelsiz Yaşam`, `Hayata Dokunmaya Hazır Eller` ve `Beyaz Kelebekler` projeleriydi.

İki ayda 26 defa manşetlere taşındılar…

MTM`nin basın analizi sonuçlarına göre; araştırma süresince gazeteler; engelli vatandaşlarımızla ilgili haberleri toplam 175 defa birinci sayfalarına taşıdılar ve engelliler bir kez de dergi kapağına konu oldular. Bu haberlerin 26 tanesi ise birinci sayfanın manşetinden okuyuculara ulaştı. Her haberin tek tek ve titizlikle incelendiği analiz sonuçlarına göre, birinci sayfadan verilen haberlerin % 62`si pozitif nitelikte olurken, % 33`ü nötr, % 5`i ise negatif nitelikteki haberlerden oluştu.

Tüm haberler içerisinde yapılan nitelik analizine göre, engellilerle ilgili haberlerin % 65`i pozitif yorumlanan haberlerden oluşurken, % 29`u ise nötr olarak değerlendirildi. Haberlerin % 6`sını oluşturan `negatif` nitelikteki haberler, yoğunlukla, dernek veya vakıflarda yaşanan yolsuzluk iddiaları ve STK`ların tavır/davranışları ile ilgili oldu.

Engellilere yerel medyadan da ilgi büyük…

Rapora göre; yerel medya da engelli haberlerine sıkça yer verdi. Haberlerin % 54`ü ulusal basında yer alırken, % 48`i ise yerel basından okurlarına ulaştı.

Engellilere en çok yer veren yerel gazeteler Önce Vatan, Gaste, Bizim Anadolu, İstanbul Gazetesi ve Tasvir olurken, bölgesel yayınlar arasında ise Anayurt, Yeniasır, Yenigün (İzmir), Hürriyet(Ankara), Haber Ekspres(İzmir) öne çıkan gazeteler oldu. Araştırma süresince engelli haberlerine en çok yer veren ulusal gazeteler ise; Hürriyet, Sabah, Zaman, Milliyet ve Türkiye oldular. Dergiler arasında konuya en çok yer veren yayınlar Aksiyon, Ekonomist ve Yeni Aktüel`di.

47 köşe yazarı, 92 kez engellileri yazdı…

Aynı rapor sonuçlarına göre; iki aylık dönemde 47 köşe yazarı engellilerle ilgili konuları köşesine taşıdı. Engellilere en çok yer veren yazalar ise sırasıyla; Yavuz Kocaömer, Ramazan Baş, Nagehan Alçı, Süleyman Er ve Ali Tezel oldu.

Engelli haberlerine en çok yer veren kanallar Skytürk ve TGRT Haber; en çok yer veren siteler ise haber3.com ve mynet.com…

MTM`nin haber siteleri ve TV kanallarında yaptığı araştırma sonuçlarına göre; TV kanallarında Temmuz ve Ağustos aylarında, engellilere dair toplam 366 haber yayınlanırken, haber sitelerinde toplam haber sayısı 552`ye ulaştı. Engelli haberlerine en çok yer veren haber siteleri ise; haber3, mynet ve haberx olurken, en çok yer veren kanallar ise Skytürk, TGRT Haber ve TRT 2 oldular.

MTM Hakkında

1999 yılında İstanbul`da kurulan MTM Medya Takip Merkezi, 2006 yılında Ankara`da ve Avrupa`da şubeler açarak hizmet ağını genişletti. 2007 yılında İzmir şubesini faaliyete sokan MTM, bugün alanında uzman olan ve 126 kişiden oluşan kadrosu ile her gün düzenli olarak 1700 yayını takip ediyor. Optik tarama sistemi gibi en güncel teknolojileri kullanan MTM, Türkiye`nin en seçkin firmalarına hizmet veriyor.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Aslında çok geç kalınmış bir ilgi bu ama zararın neresinden dönülürse kardır inşallah bundan sonra ilgi dahada fazlalaşır ve sessiz çığlıklar duyulur.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Çok Çok Çok geç kalınmış ve şuanda yaptıkları uygulamada yetersiz kalacaktır. Gazetelerde 1 sayfa bölüm ayırarak haberlerde 1-2 acınası haberler yerine mutlu hayat dolu insanların haberlerini göstermeliler

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap