Can Sengul

Trigeminal Nevralji

Önerilen İletiler

Trigeminal nevralji, yüzün duyusunu alan beşinci kafa siniri, trigeminal sinirin hastalığıdır. Yüzde, ataklar halinde, sert, şiddetli, elektrik çarpması gibi ağrıya neden olan bir hastalıktır. Genelde yüzün bir tarafını etkiler ancak bazı hastalar farklı zamanlarda yüzün her iki yarısında da ağrı çekebilirler. Genellikle 50 yaştan sonra görülür ama daha erken yaşlarda hatta çocuklarda bile olabilir.

Neden olan etkenler kesin bilinmemekle beraber tümörler, multiple skleroz hastalığı, sinirin kafatası çıkışındaki damar problemleri etken olabilir.

Vakaların çok büyük bir kısmında etken gösterilemez. Tanı esas olarak hastaların anlattığı tipik hikâye ile konulur. Ardından neden olabilecek tümör, damar problemi gibi hastalıkları ekarte etmek için MR görüntülemesi yapılır.

Tedavide çeşitli seçenekler vardır. Bunlardan hangisinin uygulanacağına hastanın yaşı, tıbbi durumu gibi etkenler göz önünde bulundurularak doktor tarafından karar verilir. Çeşitli ilaçlar, sinirin kafatasından çıkış yerine bir iğne yardımı ile elektrik akımı veren radyofrekans yöntemi, alkol veya gliserol ile sinirin tahrip edilmesi, açık cerrahi ve Gamma Knife® Radyocerrahisi tedavi seçenekleri arasındadır.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap