Can Sengul

Tekerlekli Sandalye Basketbol

Önerilen İletiler

TEKERLEKLİ SANDALYE BASKETBOL Tekerlekli sandalye basketbolu engelli sporları içindeki lokomotif branştır. Ancak Amerika ve İngiltere gibi bazı ülkelerde engelsiz atletlerin de tekerlekli sandalye kullanma şartıyla katılıp oynayabildiği karışık takımlar da mevcuttur. Basketbol'un, temel kurallara uyarak, engelliler için uyarlanmış halidir. Maçlarda standart büyüklükteki bir basketbol sahası ve standart yükseklikte potalar kullanılır. Kurallarda bazı ufak değişikler vardır. Örneğin basketboldaki hatalı yürüme yerine, burada bir atlet topu sektirmeden veya elinden çıkarmadan tekerlekli sandalyenin çemberini arka arkaya 3 kez ittirdiğinde hatalı sürüş ihlali yapmış olur. Tekerlekli sandalye basketbolu dünya genelinde kayda değer bir ilgi ve rekabet alanıdır. Paralimpik Oyunlarında yer almaktadır. 2008 Pekin Olimpiyatlarında Avustralya eski Şampiyon Kanadayı yenerek altın madalyayı almıştır. Uluslararası Tekerlekli Sandalye Basketbolu Federasyonu (IWBF) dünya genelinde bu sporun düzenleyicisi ve yöneticisidir. Türkiye'de tekerlekli sandalye basketbolu [değiştir]Türkiye'de de Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonunun düzenlediği Süper lig, 1. Lig ve 2. lig'den oluşan 3 ligde lig organizasyonu yapılmaktadır. Takımların yolluk ve harcırahları Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu tarafından karşılanmakta ve engellilerin spor yapması teşvik edilmektedir. Tekerlekli Sandalye Basketbolu A Milli Takımı Avrupa'nın ilk sekiz takımı içinde yer almakta olup, Genç Milli Takımı 2008'de Avrupa 2.liği kazanma başarısını yakalamıştır. Bayan Milli Takımı da yeni kurulmuş olup Avrupa'da 6 takım arasında mücadele etmektedir.

NİSAN - MAYIS 2009 AVRUPA KUPALARINA KATILACAK KULÜPLERİMİZ VE KUPALAR

1-)Champions Cup CD Fundosa Once (ESP) CD Once Andalucia(ESP) CS Meaux(FRA) Elecom Sport Onlus (ITA) Galatasaray (TUR) Hyeres Handisport (FRA) RSC Rollis Zwickau (GER) RSV Lahn-Dill (GER) 2-)André Vergauwen Cup A.S. Dream Team onlus Taranto (ITA) A.S. S. Stefano (ITA) ACES WBC (GBR) Besiktas J.K. (TUR) CBM Santa Lucia (ITA) CD Amfiv Vigo (ESP) GSD Anmic Sassari (ITA) Padova Millennium Basket (ITA) 3-)Willi Brinkmann Cup ASV Bonn (GER) CAPSAAA CP Mideba (ESP) Fundacion Grupo Norte (ESP) Izmir Büyüksehir S.C.(TUR) Oldham Owls (GBR) Pilatus Dragons (SUI) Toulouse I.C. (FRA) 4-)Challenge Cup

Antwerp Players (BEL) Ba.D.S. Quartu S’Elena (ITA) Beit Halochem Tel Aviv (ISR) Briantea’84 (ITA) Istanbul Engelli Yildizlar (TUR) Norrkoping Dolphins (SWE) Villefranche Meyzieu Cluy (FRA) Wolverhampton Rhinos (GBR)

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap