Can Sengul

Ampute Futbol Ligi Eylül 2009

Önerilen İletiler

AMPUTE FUTBOL LİGİ EYLÜL 2009 'DA BAŞLAYACAK. Türkiye Futbol Federasyonu ile Türkiye Bedesenl Engelliler Spor Federasyonu tarafından ortaklaşa yürütülecek olan 2009-2010 Ampute Futbol Ligi'nin Eylül ayı içinde başlaması planlanıyor.

14 Takımın katılımı ile deplasmanlı ve iki devreli olarak düşünülen lig için , Şubat ayında Ankara'da Türkiye Futbol

Federasyonu Başkanı Mahmut ÖZGENER ve Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Mustafa Veysel GÜLPINAR 'ın yaptıkları görüşme neticesinde ligin ana hatları belirlendi.Başkanlar düzeyinde gerçekleşen görüşmenin ardından her iki Federasyon ilgili birimlerinin çalışmaları hızla devam ediyor.

Ampute Futbol Ligi ile ilgili talimatlar hazırlanarak, hukuk kurullarınca incelenmeye alınırken, liglerde görev yapacak hakemler ile gözlemci eğitim kursları açılmasına karar verildi.Sağlık Kurulu Başkanı Prof.Dr.Nevin ERGUN denetiminde oluşturulan birim ile ligde oynaması öngörülen 14 takımın tüm futbolcularının sağlık taraması başlatıldı.Son olarak Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu tarafından belirlenen bütçe ve faaliyet programı değerlendirilmek üzere Türkiye Futbol Federasyonuna iletildi.

Hazırlıkların tamamlanmasının ardından Eylül ayında Brezilya'da yapılacak Ampute Futbol Dünya Şampiyonası'nın sonrasında Türkiye Ampute Futbol Ligi başlayacak.

AMPUTE FUTBOL NEDİR Kişinin kol, bacak, ayak veya elinin tümünün veya bir kısmının olmaması durumuna amputasyon denir. Ampute futbol bir bacağı olmayan sporcuların kanedyen kullanarak oynadıkları bir futbol türüdür. Dünyada yaygın bir şekilde oynanmakta olup, düzenli olarak Avrupa ve Dünya Şampiyonaları organize edilmektedir. Ampute futbolun aynı zamanda paralimpik oyunlarına katılabilmesi için çalışmalar sürdürülmektedir. Saha ölçüleri Saha ve çizgi boyutları: Saha uzunluğu 55-70m, genişliği ise 30 ile 60 m arasında halı saha, sentetik zemin yada normal çim zeminlerde oynanabilir. Saha çizgilerinin kalınlığı: 12 cm'yi geçmemelidir. Kale alanı: 10mX6m alanında kale önünde bulunan alandır. Penaltı noktası: Kale çizgisi orta noktasından 7m uzaklıkta bulunan noktadır. Kale boyutları: 2,20cm yükseklik 5m genişliğinde olmalıdır. Oyuncular 6 oyuncu 1 kaleci sahada, 6 oyuncu 1 kaleci yedek, Sınırsız oyuncu değiştirme hakkı mevcut Kaleciler tek kolu ampute - A6 dirseküstü - A8 dirsekaltı Futbolcular tek bacağı ampute - A2 dizaltı - A4 dizüstü Bir sporcu Les autres Teçhizat Futbolcular iki kanedyen kullanır, Kalecilerin techizatı tek eldiven, Güdük koruyucusu soft soket, Klasik forma Temel Oyun Kurallar Ampute kol ve bacakla topa temas edemez, Ampute bacakla koşarken yere temas edemez, Kanedyenle topa temas edemez, Oyunda ofsayt kuralı uygulanmaz, 2x25 dakika oyun, 10 dk devre arası verilir, Bir devrede her takımın iki mola hakkı mevcut. Çıkan oyuncu tekrar girebilir, sayısız oyuncu değişikliği yapılabilir. Kaleciler kale alanı dışına çıkamazlar, Taç atışı ayakla yapılır. Dünya'da Ampute Futbol ll. Dünya Savaşı sonrası gaziler öncülüğünde başlamıştır. Brezilya, İngiltere, ABD, Ukrayna, Rusya, Özbekistan, Gana, İran gibi ülkelerde ampute futbol ligi mevcut. 1998 yılından bu yana Dünya ve Avrupa Şampiyonaları düzenleniyor. 2005 Dünya Ampute Futbol Şampiyonası 11'21 Ağustos 2005 Niteroi, Rio De Janeiro, Brezilya'da organize edilmiş ve ülkemiz 5. olarak şampiyonayı tamamlamıştır Milli Takımımız 21 -30 Eylül 2006 Wolgagrad/ Rusya 'da Avrupa Şampiyonası düzenlenmiş Avrupa 5.si olmuştur.

11-21 Kasım 2007 Antalyada ev sahipliği yaptığımız Dünya Şampiyonasında takımımzı Dünya 3.sü olmuştur.

02-06 Aralık 2008 Antalyada düzenlenen Avrupa Şampiyonasında Rusya ile final oynamış, ve Avrupa 2.si olmuştur. resimler

resım.JPGDSC05514.JPG

18.jpgresım12.jpg

resım13.jpgresım15.jpg

resım16.jpgresım10.jpg

resım2.JPGresım8.jpg

resım6.JPGresım5.jpg

resım4.jpgresım19.JPG

resım7.JPG57.jpg

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap