BlueLife

Yeşil Kart ile İlgili Olarak Sıkça Sorulan Soruların Cevapları

Önerilen İletiler

1-Ben yalnız anneme yeşil kart çıkartmak istiyorum.Neden tüm ailemizi araştırıyorlar? Yeşil kart yönetmeliğine göre hanenin genel gelir durumu araştırılmakta ve kişi başına hesaplanan gelir,yönetmeliğin öngördüğü gelirin altında ise hanede oturanlardan sosyal güvencesi olmayanlara yeşil kart verilmektedir.Gelir hesaplamasında sosyal güvencesi olanların gelirleri de hesaba katılmakta olduğundan tüm aile bireylerinin gelirleri toplanmakta hanenin geliri olarak değerlendirilmektedir.Hane genel olarak zor durumda ise hane fertlerinden sosyal güvencesi olmayanlara yeşil kart verilmektedir.Sosyal güvenlik araştırması yapılırken hanede oturmasa bile 18 yaşından büyük çocukları evli yada bekar olmalarına bakılmaksızın,sosyal güvenlik araştırması yapılmaktadır.Çünkü yasalara göre 18 yaşını geçmiş çalışan sosyal güvenliği olan çocuklar anne ve babalarına eğer gelirleri ve sosyal güvenlikleri yok ise kendi sosyal güvenlik kapsamına alabilmektedirler. 

2-Eşimden ayrıldım. Yanımda bir çocuğum var, gelirim yok, yeşil kart bürosuna müracaat ettim.Annemi , babamı 18 yaşından büyük bütün çocuklarımı araştırıyorlar.Halbuki onlar benden ayrı, zaten babaları da öldü, bunlara gerek var mı ? 

Ülkemizdeki sosyal güvenlik yasalarına göre bir kadın eşinden ayrıldığında yada eşi öldüğünde anne yada babasının sosyal güvencesinden yararlanma hakkına sahiptir.Eğer anne baba yaşıyorsa onların sosyal güvencesinden yararlanır,yok ölmüşler ise hem sosyal güvencesinden faydalanır hem de maaş alır.Ayrıca 18 yaşından büyük çocuklar sosyal güvenliği olan bir işte çalışıyorlarsa anne ve babalarını bu sosyal güvenceden faydalandırabilirler. 

3-Ben sadece oğlum için yeşil kart almak istiyorum, yalnızca ameliyatını yaptıracağım,ondan sonra geri alsanız da olur yalnızca ameliyat için veremez misiniz ? 

Yeşil kart 3816 sayılı kanuna dayanılarak çıkarılmış yönetmelik gereği verilmekte olup verildiği andan itibaren 1 yıl süre ile geçerlidir.Takiben vize başvurusu yapıldığında 1 er yıllık sürelerle geçerliliği uzar.Yani yalnızca 1 operasyon için yada bir kez muayene olabilmek için yeşil kart sahibi 1 yıl süre ile sosyal güvenceye alınmaktadır.Araştırmalar ise yalnızca o kişi için değil tüm aile için yapılmaktadır. 

4-Yeşil kart aldıktan sonra ne zaman vize yaptırmalıyım? 

Yeşil kart 1 yıl süre ile geçerli olup süre bitiminde yeşil kart bürosuna müracaat ederek vize başvurusunda bulununuz. Baş vurunuz sırasında sizden istenilen evrakları tamamladığınızda durumunuz yeşil kart almaya uygun ise yeşil kartınızın geçerliliği 1 yıl daha uzatılacaktır.Buna vize yaptırma işlemi denilmektedir. 

5- 1 yıl sonra yeniden yeşil kart mı verilecek, bu kart ve cüzdanı atacak mıyız ? 

Hayır atmayacaksınız.Vize işlemi sırasında durumunuz hala yeşil kart almanızı gerektiriyorsa (yani gelir durumu ve sosyal güvenlik açısından durumunuzda bir değişiklik olmamışsa ) yeşil kart cüzdanınızın başlangıç sayfası 1 yıl daha geçerli olduğu belirtilerek imzalanacak ve mühürlenecektir,yani eski yeşil kartınız ve yeşil kart cüzdanınız geçerliliğini sürdürecektir. Yeni bir yeşil kart ve cüzdan verilmeyeceğinden eskisini yırtmayınız. 

6-Yeşil kartımı kaybettim. Yenisini alabilmek için ne yapmalıyım? 

Gazeteye kayıp ilanı verilerek bir dilekçe ile Yeşil Kart Bürosuna başvurarak (örnek dilekçe yeşil kart bürosundan alınabilir.) dilekçenizin Emniyet Müdürlüğü'ne havalesini aldıktan sonra bölgeniz karakoluna giderek yeşil kartınızı kaybettiğinize dair tutanak yaptıracaksınız ve bu tutanakla bir adet resimle birlikte yeşil kart bürosuna başvuracaksınız.Birkaç gün içinde yeni yeşil kartınız size verilecektir. 

7- Yeşil kartım deforme oldu. Yenisini almak için ne yapabilirim? 

İki resimle birlikte yeşil kart bürosuna elinizde deforme olmuş yeşil kart ve cüzdanınızla birlikte müracaat ettiğiniz taktirde birkaç gün içinde yenisi size verilecektir. 

8- Yeşil kartım nerelerde geçerlidir? 

Yeşil kart cüzdanınızın ilk sayfasında sevk zinciri yazılmıştır.Önce ilgili sağlık ocağınıza müracaat edeceksiniz.Burada muayene ve tedaviniz yapılamıyorsa cüzdanda yazılı devlet hastanesine sevk edileceksiniz.Probleminiz orada da çözülemez ise İl Devlet Hastanesine gerekirse Üniversite Hastanesine sevk edileceksiniz.Sevk zincirine uymayan başvurularda yeşil kartınız geçerli olmayacaktır. 

9-İkamet ettiğim yer dışında rahatsızlandım. Muayene olabilecek miyim ? 

Yeşil kartınız sevk zincirine uyulduğu taktirde geçerlidir.Ancak ikamet ettiğiniz yer dışında rahatsızlandığınız taktirde bir dilekçe ile bulunduğunuz kaymakamlığa müracaat ediniz ve dilekçenizi ilgili sağlık grup başkanlığına / sağlık ocağına havale ettiriniz.Burada muayene olabilir yada gerekli görülürse bir devlet hastanesine sevk edilebilirsiniz. 

10- Acil durumlarda sevk zinciri geçerlimidir ? 

Hayır.Acil durumda örneğin geceleyin şiddetli bir ağrıyla uyandınız.Doğrudan devlet hastanesine müracaat edeceksiniz.Acil olduğuna karar verilirse aciliyetine binaen tedaviniz yapılacaktır. 

11-Yeşil kartım var. Sevk zincirine uygun olarak sağlık ocağına müracaat ettim. Muayene oldum, ancak reçeteyi karşılayacak durumum yok, ilaçlarımı nereden alabilirim? 

Yeşil kart sahibi kişilerin muayeneleri,hastaneye yattığı taktirde muayene ve tedavileri devlet tarafından karşılanır.Ancak ayaktan tedavilerde ilaç bedeli kişinin kendisine aitdir. Hasta kişi ilaç bedelini karşılayamayacak durumda ise İl sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurarak ilaç bedelinin karşılanmasını isteyecektir.Bu güne kadarki uygulamalarda imkanlar ölçüsünde yeşil kartlıların ayaktan tedavisinde verilen reçetelerin sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfından karşılandığı görülmektedir. 

12- Yeşil kartım var, vizesi geçmiş , rahatsızlandım, durumum acil, ne yapabilirim ? 

Acil tedavinin gerektiği durumlarda vize tedaviye engel değildir.Tedavi başlar,vize işlemi takiben yapılır.Vize işlemi sonucunda yeşil kartınızın geçerlilik süresinin uzatılmasına karar verilirse sorun yoktur.Ancak yeşil kartınızın incelemeler sonrasında iptal edilmesine karar verilirse yani durumunuzun artık yeşil kart almanıza uygun olmadığı anlaşılırsa tüm tedavi masrafları sizden tahsil edilir. 

13- Yeşil Kart Bürosuna müracaat ettim. Yapılan araştırmada yeşil kart talebimin ret edildiğini öğrendim. Ameliyat olmam gerekiyor. Bu masrafı karşılamam mümkün değil ne yapabilirim ? 

İl İdare Kurulu Yeşil Kart Bürosu tarafından gönderilmiş başvuru dosyalarını ilgili yasa ve yönetmeliklere göre büronun görüşünü de göz önüne alarak değerlendirir,talebi ret yada kabul eder. Yeşil kart alamadığınız ancak sağlık giderinizi karşılayacak durumda olmadınız hallerde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına baş vurarak yardım isteyebilirsiniz. 

14- Yeşil kartı aldım. Üç ay sonra çocuğum oldu. Çocuğum rahatsızlandı. Tedavi giderlerini nasıl karşılayabilirim? 

Çocuğunuz doğduktan sonra iki aya kadar tedavi giderleri annenin yeşil kartı üzerinden karşılanacaktır.İki aydan sonra ise çocuğa ait yeşil kartın çıkarılması şarttır.Bu nedenle çocuğunuz doğduğunda vakit geçirmeden önce nüfus müdürlüğüne başvurunuz.Nüfus cüzdanını aldıktan sonra nüfus cüzdanı ve fotokopisi ile birlikte dilekçe ile (örnek dilekçe Yeşil Kart Bürosu'nda mevcuttur.) büroya baş vurunuz.Çocuğunuza sizin yeşil kartınızın geçerlilik tarihinize kadar geçerli olmak üzere yeşil kart düzenlenecektir. 

15- Yeşil kart aldıktan sonra ben yada 18 yaşından büyük çocuğum SSK.'lı işe girerse ne yapacağım ? 

Yeşil kart size hiçbir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmadığınız ve gelir durumunuz çok düşük olduğu için verilmiş bulunmaktadır.Eğer siz sosyal güvenliği olan bir işte çalışmaya başlamış iseniz ve bu sosyal güvenlik kurumundan sağlık hizmeti almayı hak ediyorsanız bir dilekçe ile büroya müracaat ederek yeşil kartınızı iptal ettirmeniz gerekir.Bu durumda halen yeşil kartınızı kullanmaya devam ediyorsanız Hakkınızda cezai kovuşturma yapılacak ayrıca almış olduğunuz sağlık hizmeti bedelleri iki katı olarak sizden tahsil edilecektir. 

16- Ailece Yeşil kartlıyız. Kızım evlendi. Yeşil kartı halen geçerlimidir? 

Yeşil kart geçerliliğini kaybetmiştir.Kızınız evlenmiş yeni bir hane oluşmuş bu hanede gelir ve sosyal güvenlik durumu eşi nedeni ile muhtemelen değişikliğe uğramıştır.Ayrıca evlilik nedeni ile soyadı ve ikametgahı da değişmiş bulunmaktadır. 

17- Oturduğumuz yer değişti. Ne yapmalıyız ? 

Eğer yeni oturduğunuz yer il sınırları içersinde ise yeni oturduğunuz mahalle muhtarından alacağınız ikametgah belgesi (Tüm aile için geçerli olmak üzere ) ile birlikte Yeşil Kart Bürosu'na müracaat ediniz, yeşil kartınızın adres kısmı değiştirilecek ve bağlı olduğunuz yeni sağlık ocağı işlenecektir. Eğer başka bir il yada ilçeye taşınmış iseniz büroya başvurarak yeşil kartınızı iptal ettiriniz ve iptal kararınız ile birlikte bulunduğunuz yerdeki büroya baş vurarak yeniden yeşil kart müracaatı yapınız.Şu anda en çok yapılan uygulama bu şekildedir.

Kaynak

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap